dinsdag 15 maart 2016

Mandala verven - hoe vouw je een mandala voor het verfbad?


Gisteravond kreeg ik vanuit twee hoeken de vraag of ik  nog eens uit kon leggen hoe je mandala's verft. Nou dat begint bij de vouw ;-). In de kern zijn er twee aanvliegroutes, een zes (of twaalfpuntige) ster of een achtpuntige. 

NB. Zorg ervoor dat je katoen gebruikt die goed verf doorlaat anders haalt het de binnenste lagen niet en zie je de vouwvolgorde terug!

Zespuntig:
Begin altijd met een diagonale vouw:



Breng nu de rechterpunt naar linksboven en de linkerpunt naar rechtsboven, het is even aftasten wat het juiste midden is en het helpt als je het midden van de onderlijn  markeert.



Nog een keertje  dubbelklappen et voila, de zespuntige basis is gemaakt:


(Nog een keer extra dubbelvouwen, zorgt voor de twaalfpuntige basis maar dat werkt alleen bij hele grote lappen anders wordt het te complex om de stof nog dubbel te kunnen leggen.)

Achtpuntig:


Dezelfde diagonale vouw om te beginnen en dan beide zijpunten omhoog brengen naar het midden:


En deze klap je dubbel achterlangs.


En dat is de basis voor de achtpuntige ster. Met deze vouwpakketjes kun je eindeloos experimenteren. Afbinden met touw, met klemmen, met cd-schijfjes, met wasknijpers, wat je maar kunt bedenken.


En dit zijn dan mogelijke resultaten:

Zeshoekig:



En achthoekig:





zaterdag 5 maart 2016

Zwart met een kleurtje

Tis een beetje rustig op mijn blog maar er wordt ook niet zoveel geverfd momenteel. Toch wilde ik nog iets uitproberen wat ik vorig jaar gehoord had. Zwart, en zeker een beetje slecht geverfd commercieel zwart, kun je nog heel goed oververven met onze reactieve verven, en zo krijg je tinten zwart.


Nu lag de nieuwste Quiltnieuws op de mat en daar begint een nieuwe mysterie, ontworpen door Rose-Anne de Haan en Marleen Wijn en gebaseerd op de bankjes in Sitges. Het idee vind ik superorigineel en dat zwart/witte trekt me ook al.


Maar om er toch wat kleur in te brengen, leek me dit een goed moment om de zwarte katoen die nog in de kast lag eens over te gaan verven. Even uit de losse pols, lappen van 50x 75 cm, in een zakje warm water met een theelepel soda-ash, en een theelepel verfpoeder, in de pure Drimarene-K kleuren (wil natuurlijk ook met Procion MX):


Kijk, dat ziet er herkenbaar uit nietwaar?


Bij het spoelen was ik nog wel even bang dat ik ze niet terug zou herkennen, maar het effect is toch alleszins duidelijk. De bovenste is de vale commercieel zwart geverfde originele katoen.
Daarna eentje die met een restje groene Dylon is geverfd. En dan op volgorde, marineblauw, turqoise, rood, fuchsia, zonnebloemgeel en citroengeel.


Ik vind het een supermooie reeks, voor dit en/of een ander doel. Ik kan beginnen in elk geval!