vrijdag 31 juli 2015

Ook niet van mijn oma...

Niet alleen wat quilten betreft, ook op ander gebied vind ik het mooi als oude technieken een nieuwe toepassing krijgen. Want onder handen is ook nog een CAL, een Crochet-a-Long met de naam Sophies Garden. Hier kun je alle in het Nederlands vertaalde patroondelen gratis downloaden (ja er zijn gelukkig meer mensen die van delen houden, dank aan Dianne Baan):
http://www.haakdingen.nl/c-2829801/sophie-s-universe-cal/

Ik heb echt een grote bak vol katoenresten van alle kindertruitjes die ik ooit gebreid heb, mooie gelegenheid om ze met dit patroon een bestemming te geven want voor de kinderen wordt het 'm niet meer sinds ik standaard het antwoord krijg: 'iets te kleurrijk ma'  ;-).



Juist in de zomer haak ik graag met katoen maar ik ben toch ook voor de verleiding bezweken na de Weversmarkt in Hoorn om te starten met een kantshawl van Kieran Foley nl. deze Sari, ook een combinatie van traditionele techniek in een vernieuwende uitvoering:



Dit is het origineel:


Prachtig he? Ik was eerst van plan zelf de kleurtjes ervoor te gaan verven en wie weet doe ik dat nog wel eens maar voor nu heb ik voor Schoppel Wolle Zauberball Crazy gekozen. Want ik heb nog wat meters te verven voor de workshop bij Nancy Crow in september. Ik kocht een aantal restantmeters prachtige lichtblauwe perkal katoen.


En dat het perkal katoen is, is misschien ook direct een puntje van aandacht, de weefdichtheid is zo hoog dat het er op lijkt dat de verf er niet goed in kan komen. En dan heb ik ook nog het idee opgevat om oude resten Procion MX verf weg te werken waarvan de kracht discutabel kan zijn na 7 jaar... Vooralsnog is de oogst 2x grijsblauw, waar het toch echt een zwarte en een tealgroene kleur aan de basis stond ;-), gelukkig moest ik ook veel 'neutrals' meebrengen en normaal gesproken vind ik daar niks aan om te verven. Alles komt goed. 


Nog maar eens de emmers gevuld voor een laatste check van deze katoen:


Kan ik ondertussen mooi weer wat steekjes maken ;-) dat verven is zo gek nog niet. 

dinsdag 28 juli 2015

Niet mijn oma's ananas(blok)


Deze dagen zijn gevuld met werken aan de quilts die nog niet af zijn voor de expositie in Deventer want we hebben nog een week of 6 en dan  moet alles wel kunnen hangen. De themaquilts voor de Colorminds expositie zijn wel klaar maar we hebben nog meer dan genoeg ruimte om ook individueel werk te laten zien.

Eerder ben ik in Photoshop bezig geweest om tot een moderne 'Ananas blok' quilt te komen. Deze is door Passion Prints echt geweldig mooi op stof overgebracht. En nu hoef ik eigenlijk alleen nog maar de lijntjes te volgen om het raster weer subtiel terug te laten komen, ik heb het wel eens moeilijker gehad ;-).


Straks ook in de Bergkerk te zien. 
En de Bergkerk? Die kun je makkelijk vinden omdat deze banier er aan zal hangen,
ook 'made by Passion-Print



Deventer maakt zich ondertussen klaar voor een week vol Quilts
(regionaal en huis-aan-huis verspreid):




















Ik ga nog maar even snel verder 'werken'.


vrijdag 24 juli 2015

Verfcollectief on tour


Eind oktober vind in Maastricht de OEQC, een grote internationale quiltexpositie, plaats.

Voor dit evenement hebben Corinne Zambeek-van Hasselt, Hilde van Schaardenburg en ikzelf de handen in elkaar geslagen, om alle dagen verfdemonstraties te geven!

Meer nformatie:
http://www.verfcollectief.nl/p/demos-tijdens-oeqc.html

Hilde - Schilderen op doek

Corinne - Werken met was en bleek
En nu komt het mooiste, verzoeknummers zijn  mogelijk. Heb je een vraag of een  wens? Schrijf 'm hieronder. Dan maken we er een mooi programma van om het 'live'  voor te komen doen!

Nienke - Ecoprint

vrijdag 17 juli 2015

Batik met wascokrijtjes

Of dit een serieuze blogpost wordt? Dat weet ik zelf ook nog niet, maar lol hadden we wel. Deze tutorial (klik hier) intrigeerde me, en dus gingen Suze en ik op deze warme vrijdagmiddag samen aan de slag om te kijken wat er van kwam.

Een cupcake apparaat zwaar afgeprijsd bij de Kwantum moest maar even dienen als waspotje. In elk vakje een paar krijtjes gesmolten (telkens weer even uit want voor dat geld zat er natuurlijk geen thermostaat op). En het walmde soms flink dus buiten doen was ook geen gek idee:



Met een niet-synthetische kwast gesmolten wasco opgebracht op de stof (die op aluminium folie ligt)

Snelle huisjestekening gemaakt:


Die inderdaad doorgelopen is naar de achterkant door de smeltende was:


Daarna de afgekoelde lap samengeknepen zodat er breuklijntjes in de was kwamen en met een zachte kwast zwarte Tobasign en Tobafix over de lap aangebracht:

Na een uurtje wachten, spoelen, drogen en de was eruit strijken. Wat overigens maar beperkt lukt maar hey, we maken artquilts, geen beddegoed, dat scheelt de helft qua randvoorwaarden.

Suze bewijst maar weer eens dat eenvoud loont:


Mijn huisjes zijn een beetje blurry in het midden door verkeerd strijken in het begin (via de achterkant waardoor ze in hun eigen plas vet lagen ;-) maar aan de onderkant van de huisjes kun je zien dat het principe wel werkt:

Misschien vind ik de achterkant uiteindelijk nog wel het mooiste ;-)

Nee de naam batik verdient dit proces niet maar ik ga er toch nog eens verder mee aan de slag, doordat de was al verschillende kleurtjes heeft, ben je natuurlijk wel in één keer een paar rondes verder!

PS. Of dit een speciaal soort wasco krijt is? Nou nee, gewoon  uit  het  kinderschap:


dinsdag 14 juli 2015

Stil? Dat lijkt maar zo...

Van bloggen komt er even weinig maar er wordt niet stil gezeten.
Voor Colorminds zijn we volop in de running om onze thema quilts af te krijgen, we exposeren immers van 9 t/m 13 september in de Bergkerk in Deventer!


En vers van de pers, we zijn ook uitgenodigd door de Drommedaris in Enkhuizen om van 3 november 2015 t/m 3 januari 2016 te exposeren met onze kleurthemaquilts!

De quilts gingen allemaal op de foto want er komt een artikel in Quilt en zo, en er worden kaarten gedrukt:

Ondertussen verf ik meters voor de workshop met Nancy Crow in de Elzas, ook in september, en er was nog een andere huiswerkoefening, 10x 4 blokken in zwart/wit en een eenvoudig geometrisch motief. Over een goede voorbereiding gesproken... toch geeft het een bijzonder goed gevoel om er van te voren al zoveel mee bezig te zijn!


We hebben nog weer een dagje stof gemarmerd bij Oya, met verrassende resultaten


En o.l.v. Marrie-Jette experimenteerde ik met Procion MX en stof marmeren:


Helemaal niet verkeerd, daar gaan we deze zomer nog eens mee verder.
Deze tip mocht ik van MJ verder delen, kammen gemaakt van karton en sateprikkers, briljant!


De zomerperiode is nu wel begonnen en dus gaat er weer meer geverfd worden. En geblogd ;-). Vrijdag beginnen we maar eens met een bijzondere wasco-batik techniek!