woensdag 27 mei 2015

Polyester verven

Gemiddeld eens per week krijg ik een mail van iemand die z'n synthetische trouwjurk / boxkleed /  / bankstel / tuinkussens / parasol wil verven.
Voor alle duidelijkheid daarom hier maar eens een blogpost aan gewijd.

Eerst moet je weten welk materiaal het is (evt. een draadje eruit halen, aansteker erbij en kijken of het roet en smelt (= synthetisch) of  zachtjes brandt en tot as verpulvert (= natuurlijk).

Als het natuurlijk is (en gemakshalve rekenen we daar de kunstmatige vezel Rayon Viscose ook maar toe), kun je het met Dylon, Procion MX, Drimarene-K of Tobasign verven. Op dit blog doe ik dat ook de hele tijd ;-). Allemaal reactieve koudwater verven die reageren met de vezel in een basisch milieu (soda toevoegen).

Als het synthetisch is, heb je maar 1 optie (voor zover ik weet). En dat is Idye Poly. Niet overal verkrijgbaar maar gelukkig verkopen ze het bij Mijn-eigen.nl  en bij Zijdelings.eu

Of dat de enige mogelijkheid is? Ja.
Alle andere middelen zullen slechts een gekleurde waas over het product te leggen.


Hier zie je bijvoorbeeld een setje kantjes, deels katoen/rayon, deels synthetisch. Hebben allemaal in hetzelfde oranje verfbad met Procion MX gelegen. Maar alleen de natuurlijke materialen pakken de verf op, op de synthetische delen zie je slechts een oranje waas.

Voor mij hartstikke leuk. Maar niet als je je witte trouwjurk diep oranje had willen verven....

Idye Poly is dus een uitkomst voor synthetische materialen.

Maar... er zit nog 1 addertje onder het gras. Als het materiaal waterafstotend is gemaakt (regenjas bijvoorbeeld) heb je kans dat ook de Idye Poly er niet op blijft hangen. Dan is er eigenlijk geen enkel middel meer wat je kunt gebruiken door de waterafstotende finish die op de stof is aangebracht. Het is niet anders. Nee echt niet.

Disclaimer: Hou er ten allen tijde rekening mee dat het eindresultaat niet gegarandeerd is met wat je voor ogen hebt. Synthetische materialen achteraf verven is lastig (daarom gebeurt het in principe al in het spinproces in de fabriek). Zie dit vooral als een mogelijk experiment zonder zekere uitkomst. 

Disclaimer 2: Babyartikelen zou ik per definitie niet zelf gaan oververven. De hechting is ten allen tijde minder goed dan de fabrikanten voor elkaar krijgen in de fabriek en ik moet er niet aan denken dat een kind gifstoffen binnenkrijgt als het er op gaat liggen sabbelen. 

dinsdag 26 mei 2015

Verven voor Nancy

Voor september heb ik me ingeschreven voor een 5-daags seminar met Nancy Crow in de Elzas. De dame heeft een reputatie. En die begint al bij de voorbereidingen. Minimaal 100 meter in 100 verschillende kleuren katoen meenemen. Dus in ruim water de nodige meters ondergedompeld. Handgeverfd mag, mits niet te gevlamd. Want er wordt in gradaties gewerkt/gedacht en met veel werking in de lap is de gradatie nauwelijks te bepalen.

Eens even de tussenstand opgemaakt, met nog 3 maanden te gaan. Deze waarschuwing stond op haar website:

I caution you not to bring mostly middle value solids, rather you must bring a wide variety, including:
• Light values
• Medium light values
• Medium values
• Medium dark values
• Dark values

Eens even kijken:



Ah, dat gaat de kant op die ze al vreesde, Medium kleuren zijn favoriet (ook het leukste om te verven). Maar gauw bijsturen, licht en donker 'it shall be':

Ziet er ook niet gezellig uit zo'n emmertje slappe thee toch?


Maar goed, ik begrijp wel dat ze hier ontbreken ;-)


Hoe je de kleurwaarde bepaalt? Ik heb een tijdje terug grijsschalen geverfd en daar heb ik nu veel plezier van. Dit is nog een zeventraps maar daar kunnen we de lichtste en donkerste wel van bundelen. 


En vind je het moeilijk om deze in te schatten? Dan even omzetten in zwart wit, of een rode bril opzetten:


Ik schat m in op medium. Nu even streng zijn en op naar de lichte kleuren ;-)!

vrijdag 15 mei 2015

Textielfestival Leiden 2015

De afgelopen dagen was ik in Leiden te vinden bij het Textielfestival. Wat een geweldige dagen, om te beginnen in de Pieterskerk waar twee werken van mij te vinden waren, Bladtje (naar een gedicht van Guido Gezelle), prachtig op een lichtbak geëxposeerd:


en bij het Quiltersgilde 'Over de brug' 


Deze foto is van net voor openingstijd, want het was er een drukte van belang ;-)


Daarna (een deel van) de route door de stad gelopen, geweldige etalages en stopplekken:


Teveel om allemaal op te noemen, dit is bijv. van de expositie van de eindprojecten van de DIY Textile School (nog tot 13 juni).


En deze is van Henriët Bovenkerk en maakt onderdeel uit van de groepsexpositie van Texperanto, ook die expositie blijft nog tot 27 juni.


De kimono's in het Sieboldhuis wilde ik graag nog een keer zien, en daar kwam ik zowaar wat bloglezers tegen, hoe leuk! Ook nog tot 31 mei te bekijken.


IVervolgens naar de Petruskerk, waar Alexandra Drenth exposeerde




En verder naar de Meelfabriek met prachtige batikdoeken van Ria van Dijk, heel bijzonder op deze industriële lokatie waar het licht van alle kanten door het doek kon komen!


Terug naar de hortus, die nog een uur langer open was dan de rest, 


Prachtige hoekjes:


De dag was te kort om alles te zien.
De dag er na, opnieuw naar Leiden, want ik had me ingeschreven voor de workshop Joomchi met Jiyoung Chung. Een aantal jaar geleden zag ik haar prachtige werk in Frankrijk dus dat zij nu in Nederland was moest ik aangrijpen. 

Jiyoung Chung
Opengewerkt zijdepapier wat zich laat verwerken als stof. Hele nieuwe mogelijkheden en dat allemaal in één dag uitgelegd, uitgeprobeerd en geïnspireerd...
Proef''lapjes' Joomchi
Het hoofd tolde maar ik wilde persé ook nog even naar het Scheltema gebouw waar de stichting Textiel Plus afscheid  nam en waar de groep Zoo-tex exposeerde:

Werk van Liesbee Colombijn
Op mijn tandvlees reed ik terug naar huis, wat een geweldig festival.
Morgen kun je nog in Leiden terecht in de Pieterskerk en een aantal exposities blijven nog wat langer te bezichtigen. Misschien leuk te combineren met de Textiel Biennale in Rijswijk (t/m 27 sept).