dinsdag 16 december 2014

Puur Bruin, Procion MX-5BR

In een zoektocht naar nieuwe kleuren kocht ik bij Quiltvaria een pure bruine procion, MX 5BR. (pure kleuren zijn niet gemixed en splitsen niet in het verfbad, klik hier voor een overzicht )
Lag al een tijdje in de kast, nu maar eens uitgeprobeerd:


Altijd een heerlijk gezicht:


De lichtste tinten van deze bruin zijn ook mooie huidtinten, in het echt iets meer zalmroze dan het nu lijkt maar niet te! De derde op deze rij is de originele kleur:


Het is een prachtige serie 'neutrals'. En dat komt goed uit want ik wil volgend jaar de masterclass van Nancy Crow in de Elzas te volgen en daar zijn vele meters 'neutrals' voor nodig. De eerste 7 liggen klaar! 

Op het Tobasign blog heb ik de briljant gele uitgeprobeerd, heel zonnig! Dit keer eens niet met zwart donker gemaakt waardoor je dat vage groen kreeg maar met violet, de 'cognac' route gedoopt ;-). Ook blij mee.

vrijdag 12 december 2014

Cognac maar dan anders



Op het Tobasignblog ontdek ik deze week hoe je cognac geel maakt!

Op het Berninablog leg ik uit hoe je dit kerstornament maakt:




En op het Quiltersgildeblog prijs ik de nieuwe online bibliotheek de hemel in. Het is dan ook een onontdekt pareltje. Zo zijn bijvoorbeeld alle boeken van het duo Jan Beaney en Jean Littlejohn ook te leen. De eerste drie even niet want die heb ik nu in huis ;-)



En in de Facebookgroep Hobbyboeken kon ik dit Out-of-print boek van diezelfde Jan Beaney te pakken krijgen, tweedehands:


Tijd tekort maar gelukkig komen er een aantal vrije dagen aan!

dinsdag 9 december 2014

Nog een hanger van zijdevlies

Nog een variant uitgeprobeerd, een zijdevlies gestreken:


Met vliesofix op industrieel vilt, twee laagjes dit keer want deze was wat dunner dan de vorige:


Een cirkel eruit geknipt maar wacht, ik moest er nog doorheen stikken dus daar had ik beter even mee kunnen wachten ;-) toch gelukt:


Maar de kleine rondjes zijn echt te priegelig voor onder de machine dus eerst gestikt en dan voorzichtig uitgeknipt:


Om de rondjes kraaltjes genaaid met de hand, aan de achterkant een spiraalveer, zelf gedraaid om een breinaald van zilverdraad:


Met deze ben ik heel blij, een schat aan nieuwe mogelijkheden met die zijdevliezen!




maandag 8 december 2014

Hanger van zijdevlies

Een blogbericht eerder schreef ik al over het verven van Silk Carrier Rods en het maken van zijdevlies. Het zijdevlies is fragiel, de sericine houdt de boel net genoeg bij elkaar om er even wat mee rond te spelen maar het is niet duurzaam genoeg zonder het vast te stikken.


Ik wilde er graag hangers mee maken, dus eerst de vliesen maar op vliesofix gestreken. Probeer het papier vanuit het midden te verwijderen want aan de randen is het heel kwetsbaar.


Vervolgens op een stuk industrieel vilt gestreken (tussen bakpapier)


Uitgeknipt en gezocht naar bijpassende garens:


En vervolgens intensief doorgestikt. Dat lijkt een beetje jammer, en dat is het ook maar het zijdevlies is niet sterk genoeg om zonder stiksels staande te blijven. 


Dubbelgestikt met ruimte latend voor een koord:


En een stuk losgesneden, waar ik later weer spijt van had, dus met kraaltjes de boel weer aan elkaar gemaakt:



Hier is het eindresultaat, een  beetje groot voor mijn smaak, maar daar kan ik een volgende keer rekening mee houden! En dan zou ik me ook beperken tot garen in de kleur zelf. En zo leren we steeds meer ;-).


zondag 7 december 2014

Verven van Silk Carrier Rods

Bij een vriendin zag ik geverfde Silk carrier rods in een werk opduiken. Er lag nog een zakje geverfde en ongeverfde in de kast en het boek Silk Paper waar ik nog weinig in gekeken had ;-).

Dat boek bleek heel leuk, en dus zelf maar eens aan de slag gegaan met de Silk carrier rods (eigenlijk zijn het afvalstukken van het afwikkelen van de zijdecocons). Deze rods, die ook wel integraal gebruikt worden, bevatten veel van de originele sericine, een natuurlijk zijdeplakmiddel waardoor de zijdecocon z'n vorm behoudt.

Dit natuurlijk plakmiddel kun je ook in je eigen voordeel gebruiken bij het maken van zijdevliezen, dus bij het verven moet je deze sericine weten te behouden. Soda is daar te krachtig schoonmakend voor, en zijde kan ook niet goed tegen soda, dus in dit geval is azijn helemaal de beste procesbegeleider.


Eerst maar eens de resten aangemaakte Procion MX van deze zomer opgezocht, mooi om hiermee de flesjes leeg te maken en een fles Azijn. En wellicht ten overvloede maar ook de Drimarene K en de Tobasign verf  kun je op deze manier gebruiken, ze werken allemaal hetzelfde!




In de rijstkoker (die ik alleen voor verven gebruik, ik meld het nog maar even ;-) een bodem water met een flinke scheut azijn (kopje vol), daar de rods in en wat scheuten verf, nee dit keer niets afgemeten ;-). Niet roeren, aan de kook brengen en daarna op de warmhoud stand een half uur tot een uur laten staan. Dit kan ook allemaal in de magnetron trouwens als je maar spullen gebruikt die je niet bij het eten koken gebruikt en het afdekt!!!


Ik heb een lading rood/turquoise (=paars) geverd en een lading oranje/rood/zwart (=bruin). Goed uitspoelen met koud-heet-koud water (Laat de Synthrapol of andere kleurfixatie ook maar achterwege. Het mag dan kleurfixatie heten, het zijn allemaal zeepmiddelen, die in feite de niet-gereageerde verfmoleculen afvoeren. En in dit geval ook de zijdelijm oplossen...).
Goed laten drogen. 
Rol de rods in de lengterichting op en rol ze een paar keer tussen je vingers om de lagen een beetje los van elkaar te masseren. Dan kun je voorzichtig laagjes van elkaar af pellen:



Kijk hoe mooi de binnenkant is van die donkere rods:


Drie van die laagjes op elkaar tussen bakpapier laten zich eenvoudig weer samen 'plakken' door de strijkbout eroverheen te halen. Als het niet meer plakt, of niet voldoende plakt, kun je de rods een beetje bevochtigen met een waterspray, dat helpt de lijm weer op gang te komen. 




Iets meer in elkaar geschoven want ik wil een hanger maken van dit materiaal:


Ook van een zakje gekochte rods maakte ik een laagjesvlies:



Mooi spul om mee te werken, uiteindelijk heb ik er deze hangers van gemaakt, wordt vervolgd:



dinsdag 2 december 2014

Nieuw: Stof verven met Tobasign

Wie mijn blog al een tijdje volgt, weet ik dat ik gek ben op stofverven ;-). Met Procion MX in aanvang, goed verkrijgbaar en gunstig geprijsd. Later kwam daar Drimarene-K bij die zoveel minder stuift en krachtig van kleur is. En nu introduceer ik een derde variant waar ik mijn hart aan heb verloren: Tobasign.


Deze drie verfsoorten zijn alle drie 'reactief', dat wil zeggen, ze reageren in een basisch milieu met de textielvezel, waardoor je hoge kleur- en lichtechtheden weet te bereiken bij een normale kamertemperatuur.

De Tobasign verf werd vroeger in Enschede gemaakt, door de firma Toba. Dat doet mij wel een beetje goed want ik bracht er nog vier jaar door op de Textielindustrie opleiding. Het is een verftype die vooral in de hoek van het zijdeschilderen gebruikt wordt. Ik kwam er via Rita Trefois en de batiklessen mee in aanraking.

Batik experiment - Amsterdam 2014
Tobasign heeft het grote voordeel dat de kleur in de fles geconcentreerd en krachtig is, en dat de verf achteraf gefixeerd kan worden met Tobafix. Iets wat bij batikken heel nuttig kan zijn. Maar natuurlijk ook in andere processen, zoals het 'ontkleur' proces waar ik in November al over schreef. Dat de verf de kans krijgt te gaan wandelen door de stof voordat je het vastlegt/fixeert, biedt weer hele andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld ook aan het schilderen van luchten op de stof.

Daar komt bij dat Tobasign al aangemaakt in de fles zit. En daardoor heel 'schoon' werkt. Omdat ik veel uren in mijn atelier doorbreng, vind ik dat een prettig idee.
De afgelopen maanden heb ik geëxperimenteerd met de verf. En omdat ik het een ondergewaardeerde variant vind, (die in Nederland alleen bij Hawar en bij Artisto te verkrijgen is), besloten om er een apart blog voor te openen met daaraan gekoppeld een webshop.

Op dit nieuwe blog 'Stof verven met Tobasign' ga ik het komende jaar volop experimenteren op katoen en misschien zelfs ook nog op zijde, met technieken die de krachtige kleur of de achteraf-fixatie goed kunnen gebruiken!

Op het verfvirus blog blijf ik alles door elkaar gebruiken, want mezelf vastpinnen lukt zelfs mijzelf niet ;-) en bovendien heeft ieder type verf specifieke eigenschappen die me de ene keer beter uitkomen dan de andere!