donderdag 30 oktober 2014

Vanaf nu in de winkel...

Na een zomer hard werken met ecoprints op katoen, ligt vanaf deze week de nieuwste Quilt & Zo nr. 30 in de winkel/op de deurmat, met daarin een uitgebreid artikel van mijn hand:




Het is heel erg leuk om geconcentreerd met zo'n project bezig te zijn geweest en de resultaten zo mooi terug te zien in het blad.

In februari zal ik op het Fireblog in het engels en parallel op verfvirus in het Nederlands een serie 'welk blad zit er in mijn rolletje vandaag' doen.

Afgelopen maand was er trouwens ook een inspirerende serie Stitch resist Shibori op het Fireblog te zien, vergeet niet deze nog even na te lopen! Er zitten heel verrassende resultaten bij. Begin November (3-5-7 november) ga ik daar nog even door met drie dagen 'kook' shibori.... in de potpourri maand.



Wat de ecoprints betreft, ik hoop dat iedereen veel plezier in het artikel heeft en bij vragen, aarzel niet om me te mailen of een reactie hieronder achter te laten!

donderdag 9 oktober 2014

Onder water in Leerdam

Afgelopen vrijdag was ik een dagje in Leerdam met de QS11 leden, ter inspiratie voor het komende seizoen, het 'Onderwater' arrangement.

We begonnen in het glasmuseum waar de expositie 'Onder water' te zien was, (glas)kunstenaars die zich hadden laten inspireren door het onderwater leven, prachtig!



Daarna anderhalf uur ademloos naar de glasblazer zitten kijken, wat een mooi maar helaas steeds zeldzamer wordend beroep:


En tot slot, naar de 'bron' van het onderwaterthema, de Aquazoo. Nou had ik daar een beperkt beeld bij ((25 grote aquaria, in stand gehouden door een aquariumvereniging) maar wat was dat gaaf. 





Met wat we daar gezien hebben, kunnen we weer volop aan de slag, een inspirerende dag vol indrukken!

PS. De Aquazoo is beperkt open dus check eerst de openingstijden mocht je er ook een bezoekje aan willen brengen!

dinsdag 7 oktober 2014

Sculptural Felt International Expositie

Ja inderdaad, mijn leven hangt van de uitstapjes aan elkaar ;-), zo was ik afgelopen weekend bij de expositie Sculptural Felt International in het museum in Nagele.

De langverwachte tentoonstelling “Sculptural Felt International, we felt like crossing borders……” start op 7 september in Nederland, en zal tot 23 november in Museum Nagele, en van 18 januari tot 12 april in Museum de Kantfabriek te zien zijn. In 2015 gaat de reis verder door Australië. Samengesteld door Kitty Korver, is het de eerste tentoonstelling van dit type en heeft het al heel wat stof doen opwaaien in de wereld van de textielkunst.
Sculptural Felt International brengt het werk van twaalf kunstenaars uit vijf landen samen die viltobjecten en installaties maken. Ieder van hen overschrijdt op één of andere manier de grens tussen vilt en andere disciplines, technieken, materialen of begrippen, en plaatst vilt zo in een heel moderne en vernieuwende context.
(bron: Vezel.org)


Mooier kan ik het niet verwoorden! De initiatiefneemster Kitty Korver was zelf ook aanwezig en heeft ons verteld over haar werkproces en hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen:



Dat vilt en stiksels toch echt wel samen gaan bewijst Rebecca Howdeshell


Ook het werk van de koreaanse Chung-Im Kim blijft intrigeren;



en natuurlijk Marjolein Dallinga 


En dan heb ik nog maar 4 van de 12 textielkunstenaars genoemd. Kortom, de moeite van een bezoekje zeker waard (Nagele ligt in de Noordoostpolder).

woensdag 1 oktober 2014

Van alles wat

Ik had beloofd foto's van  de expositie 20 jaar exposanten tijdens EPM te laten zien, maar Berninablogster Gudrun Heinz heeft daarvan een prachtige reportage op het Berninablog gezet.

Laat ik alleen nog wat van mijn favorieten delen. Het thema van deze expositie was 'een ouder werk en een nieuw werk' te exposeren.

Deze van Katie Pasquini Masopust bijvoorbeeld:


Of deze van Mirjam Pet-Jacobs:





(Zo stoer dat ze echt een quilt uit 1987 toonde!
En bijzonder, ook die was in z'n soort al erg goed gemaakt....)


En deze heeft de meeste indruk op mij gemaakt, hoewel ik helaas de naam van de kunstenares kwijt ben geraakt.
De linker is een interessant stadsbeeld, waar voor je gevoel niet meer zoveel aan toe te voegen is. Knap gemaakt, interessante technieken gebruikt, prettige kleurstelling. Tot je de rechter erbij ziet en begrijpt waar nog waarde toegevoegd kan worden. Ander perspectief, andere kleurstelling, dramatischer, dynamischer, sprekender. 


Ook dit was weer een geweldige expositie.

Maar ook in eigen land is het nodige moois te zien:



Gisteren was ik al even bij EAQVIII in museum Twentse Welle in Enschede, ook dat is een aanrader, heel diverse artquilts, ieder mooi op een eigen manier. De manier van exposeren is ook heel erg mooi. Daarnaast textielwerk van studenten van DIY Textile school in de vrij toegankelijke ruimtes en het restaurant, inspirerend!


Met zoveel moois te bekijken, zou je zelf nergens meer aan toe komen! Maar gelukkig is dat niet zo, de komende maand is het Fireblog gevuld met Shibori-experimenten, van mij en van nog 5 andere experimenteer-liefhebbers. Elke dag delen we een experimentlapje dus 'stay tuned':



PS. En mocht je het gemist hebben, lees dan de posts van Mags Ramsay gedurende de septembermaand nog eens, alles over werken met Acrylpaints, fantastische tutorials met veel foto's!



PS 2.Nog een leuke anekdote, Marjolijn mailde me laatst dat in haar Facebook tijdlijn stond dat ik een 'vuurwerk'bedrijf had geliked. Nou dat is echt het laatst mogelijke, maar ze hadden kennelijk een link gevonden tussen mij en het 'And then we set it on fire' blog... hahaha!