donderdag 24 juli 2014

Nieuw boek over verven met Procion MX

In de wereld van Procion MX stofververs, kun je grofweg twee groepen onderscheiden: zij die afmeten en zij die dat niet doen ;-). Natuurlijk hoor ik bij die eerste groep, tot op de komma nauwkeurig zelfs. Omdat verven veel werk is, omdat verf duur is, en omdat ik wil krijgen wat ik voor ogen heb nadat ik er zoveel tijd en energie in heb gestopt.


Een tijd geleden vroeg Diane Franklin (bekijk vooral ook even haar werk) mijn medewerking aan een (e)boek wat zij aan het schrijven was over Procion MX. Niet alleen heeft ze een aantal foto's van mij gebruikt, ook de verfpyramide, zoals in eerste instantie door Elin Noble beschreven, heeft ze in het boek nauwkeurig en met recept beschreven:

http://dianewfranklin.com/dyeing-alchemy/

Het boek heb ik als één van de eerste mogen 'reviewen', en ik was onder de indruk. Alles op een rij over Procion MX, tot de kleinste details zodat je begrijpt wat er precies gebeurd onder je handen en in de emmer nadat je exact hebt uitgerekend wat je nodig hebt. Bovendien maakte ze er een werkboek bij die de calculaties eenvoudig voor je doet.

Kortom, een aanrader van 94 pagina's (plus 38 werkboek) en met de begeleidende foto's van werk van zelf vervende artquilters, ook bijzonder inspirerend om direct mee aan de slag te gaan. Ik vul de potten vast!



In het engels heb ik het zo verwoord:

“All you ever wanted to learn about Procion MX Dyes, and even more. This book covers the basic steps in detail, describing the main principles of dyeing in the primer, and it takes you by the hand in the workbook. The ‘makes life easier’ calculators give you the reassuring feeling that you know what you’re doing and help you reproduce results in the future. After giving you a complete understanding of the basics, the book then inspires you to explore other ways of dyeing.

Even though dyeing is often a big surprise journey, it’s even more rewarding if the final results are close to what you are looking for. That’s why this dye book, is not just a dye book. It’s a real guide. Don’t let anyone tell you that dyeing is just ‘good luck’ and that is impossible to repeat your results. All you have to do is study this book and build your sample collection with it!”

zondag 20 juli 2014

Te warm om iets te doen...

Toch?
Nou vooruit dan, een paar stitch shibori lapjes, in de schaduw, als voorbereiding voor de oktobermaand op het Fireblog:

En ik ben begonnen aan de zomerbloemen, voor het Zomerproject op het Berninablog: (buiten mededinging voor mij). 


Ik kookte nog wat bundeltjes met bladeren:


En tot slot maakte ik  een gebreid vest af, waarvan ik het patroon mocht uittellen van Marjon:


Wat grappig, op deze pagina staan in één blogpost de vier dingen die ik het liefste doe. Het is zeker vakantietijd ;-).

maandag 14 juli 2014

Workshop met Dionne Swift - Lijnen op Textiel

De afgelopen twee dagen kon ik mij weer onderdompelen in een workshop, dit keer van Dionne Swift, Drawing for Textiles bij Hawar in Oldeberkoop.

Doel van deze dagen was om los te komen van vooringenomenheid mbt. hoe iets er uit moet zien, en lijntekeningen te maken die geen last hebben van onze 'control'neigingen. Boeiend, en allerminst eenvoudig.


De eerste dag kregen we allerlei oefeningen aangereikt om zover te komen. Op dag twee stond de naai- en punchmachine klaar om de vertaling naar textiel te maken, maar stonden we feitelijk opnieuw voor dezelfde uitdaging, omdat je ook achter je naaimachine ingesloten patronen kent over hoe je lijnen in je werk weergeeft.

Na een verkenningsronde ten aanzien van de mogelijkheden langs de opgestelde machines, een eerste poging gedaan om een (deel van een) lijntekening van een dag eerder om te zetten in textiel. En wat is goed kijken dan toch lastig, terwijl het wel het verschil maakt tussen 'een' lijntekening, of een interessant werk.


Het enige kleurrijke deze dagen was de overheerlijke lunch ;-):


Veel geleerd, veel om mee aan de slag te gaan. En mocht je het dit jaar gemist hebben, de reacties waren zo goed op haar workshop dat ze volgend jaar zomer terugkomt en dan waarschijnlijk voor langer, aanrader!

PS. Haar werk is nog te zien bij Hawar, gedurende de 'Open Stal' een kunstroute gedurende de komende maand (12 juli t/m 10 augustus) in het dorp Oldeberkoop


dinsdag 1 juli 2014

Themaquilt Denken

Voor het Quiltfestival in Groningen was het thema 'Denken'. Nou dat was in elk geval een thema waar ik best lang over nagedacht heb ;-).

Uiteindelijk besloot ik iets te maken wat niet zo voor de hand zou liggen en maakte het mezelf daarmee extra lastig. Maar hey, daarvoor volgenden we Quilten Speciaal, een thema, een boodschap verstoppen tussen de gelaagdheid van je ontwerp kan een werk sterker maken dan de primaire weergave van het thema zelf. Uiteindelijk heb ik dit werk gemaakt en ingezonden:


Themaquilt Systeemdenken

Eén van de oorzaken van onze financiële crisis was het 'systeemdenken': Financiële producten vergroeiden tot systemen die onderling van elkaar afhankelijk waren geworden. Toen niemand meer grip had op het 'systeem', spoelde de crisis over ons heen, een flinke afkoeling van de economie. Ongeremd en onvoorspelbaar maar met ook mooie kanten. Het begin van een  nieuw tijdperk? 


Systeemdenken, 103 x 77 cm 
De achtergrond is opgebouwd uit vierkanten in kostuumstof, waarmee de financiële wereld wordt gerepresenteerd. De binnenste vierkanten wisselen onderling uit en zijn met elkaar verbonden als een 'systeem'.



De druppels eroverheen, boven op de stof liggend, staan voor afkoeling van de economie, en het systeem overspoelen maar wellicht ook iets mooiers teruggeven.

Het was één van de 42 inzendingen van het Quiltfestival, waar vanuit vele invalshoeken naar het thema Denken is gekeken. De winnaars kun je op het Berninablog nog terugzien. Dat je zelf een tijdje met zo'n thema bezig bent geweest, maakt dat je anders naar de andere inzendingen kijkt, en extra geniet van zo'n expositie! Het thema voor 2016 is (geloof ik)  'Vlucht'. Ik ga vast nadenken ;-)..