donderdag 24 april 2014

Saba...

Afgelopen zaterdag was ik met Els van Saba, naar een expositie van haar buurvrouw (en goede vriendin) op Saba Heleen Cornet. Van 19 april t/m 1 juni in Beeldenatelier & Theetuin Wildschutserve bij De Wijk in Nederland. 

Heleen Cornet schildert met aquarel op linnen, prachtige doeken met regenwoud en onder zee wereld:


En het bijzondere voor ons stofjesmensen is dat ze in haar schilderijen af en toe kantjes of stoffen met structuur gebruikt om textuur-afdruk  aan te brengen! De expo werd geopend door Pechtold:


Hier nog even Els met Heleen. Tegen de tijd dat jullie dit lezen hoop ik zelf op Saba te zijn waar ik heel wat gezellige (verf en andere) uurtjes hoop door te brengen met Els en haar man Gied. 



woensdag 23 april 2014

Verfles

Mijn lesgeefavontuur in januari gaat een vervolg krijgen! Ginnie Fleck heeft mijn drie-kleurenpyramide en 7 gradaties-les toegevoegd aan het Tweejarig Textile Art & Art Quilt Program 2014-2016.





Textile art & Art Quilt Program 2014-2016
Tweejarige opleiding (18 bijeenkomsten) voor het maken van art quilts, 3D structuren en andere textiele werkvormen.
Deelnemers aan de opleiding Textile Art & Art Quilt Program leren onder meer ontwerpen schetsen, visuele media zoals schilderkunst, fotografie en beeldende kunst toepassen en werken met verschillende materialen. Na twee jaar beschik je over meer dan voldoende basiskennis om je zelfstandig verder te kunnen ontwikkelen tot textielkunstenaar.

Aan het eind van het tweejarig programma wordt het werk van de studenten tentoongesteld in Amsterdam.

De zaterdag-serie zit volgens mij al vol, maar op de dinsdagserie is nog wel plek. Deze serie van lessen geven een stevige basis voor je verdere ontwikkeling en ik ben blij dat ik daar een klein onderdeel in mag zijn als het gaat over stof verven in de juiste kleur vanuit een beperkte voorraad aan Procion MX (rood-geel-blauw).

dinsdag 22 april 2014

Voorwerken of niet voorweken

Zoals bekend, is niet iedere katoen die je koopt, PFD (prepared for dyeing, dwz. schoon, zonder stijfsel of andere middelen), klaar om te verven.



Maar voorwassen is me vaak teveel werk. Als ik het niet vertrouw, laat ik de lap gewoon een half uur in een emmer met soda-oplossing staan, dan is de lap ook schoon en direct goed voorbereid om de verf op te nemen.

Laatst wilde ik weer een lange strook via tray-dyeing verven en nu kan ik het verschil tussen voorweken of niet-voorweken goed laten zien.

Ik wist dat ik stof met een laagje erop in handen had, dus de eerste ronde, de lap een half uur geweekt in een soda-oplossing, nat in de tray gevouwen en twee kleuren verf erop/eronder.



Na een uur gespoeld en gestreken, klaar, mooi egaal geverfd.



De turquoise had het niet zo goed gedaan, dat is een kleur die meer tijd nodig heeft, dus dacht ik nog een ronde te doen (de restverf in het bakje kon nog 3 uur mee immers).

Snel een lap uit de kast getrokken, gevouwen en even ondergedompeld in de sodaoplossing, in de tray met de restverf, bovenop nog wat nieuwe turquoise verf gegoten.
Deze lap twee dagen laten staan. Daarna gespoeld en gestreken en kijk eens naar beide eindresultaten:


Die onderste is de niet-voorgeweekte lap. Je ziet dat het laagje wat op de lap zat als een soort 'reserveringstechniek' heeft gewerkt. 




Eigenlijk vind ik die tekening in de stof wel heel erg spannend. Dus voor nu is het helemaal prima. Maar als je deze onzekerheid en instabiliteit niet wilt, is voorweken in soda-oplossing (1 kop op een emmer water) het advies!

zondag 20 april 2014

Pojagi-Patchwork door Silvia Bos in Nederland

Pojagi is een techniek waarbij je een linnen voile met de hand met een speciale techniek in elkaar zet. Daardoor worden transparant en strakke dichte lijnen op een fascinerende manier afgewisseld.



Silvia Bos is Nederlandse, maar woont al ruim 30 jaar in Zwitserland. Via Marjon Hoftijzer geeft zij nu een workshop in Nederland, op vrijdag 16 mei of zaterdag 17 mei, in Harderwijk. Een thuiswedstrijd voor mij dus ik ben er bij, en zeker nadat ik deze combinatie van Pojagi en verf langs zag komen op het Through our hands blog (door Claire Smith):


maandag 14 april 2014

Dionne Swift in Nederland

Via Hawar hoorde ik dat Dionne Swift naar Nederland komt, in de tweede/derde week van juli. Ze exposeert van 12 juli t/m 31 augustus bij Hawar tijdens de 'Open Stal'. (Tegelijkertijd is er in het kerkje van Oldeberkoop een expositie van Claudia Merx), en geeft daarnaast twee workshops:

12-13 juli - Van schets op papier naar textieltekening
15-17 juli - Ontwikkeling van een textiel-schetsboek met als thema landschappen

Centraal in de workshops met Dionne Swift staat het leren tekenen als basis voor het werken met textiel. Ze leert u schetsen op papier te vertalen naar textiel waarbij zowel de naaimachine als de punchmachine gebruikt worden. Het is een vorm van vrij machinaal borduren waarbij kennis en ervaring goed van pas komt maar geen voorwaarde is om succesvol mee te kunnen doen aan de workshop.

Wat ik hier vooral leuk aan vind, is dat Dionne Swift niet 'schildert op stof', maar schetsen 'vertaalt naar textiel' wat voor mijn gevoel meer recht doet aan de stof en het werk. Iets waar ik nog meer van zou willen leren, dus ik ben er bij (al kan ik nog niet kiezen welke dagen).

Hier kun je je opgeven:
http://www.hawar.nl/programma/workshops-2014/

Hier wat voorbeelden van haar prachtige werk:




dinsdag 8 april 2014

Print op stof

Met veel plezier speel ik vaak in Photoshop met verschillende filters en instellingen. Zo had ik plannen om iets met het Ananasblock te gaan doen. Onder mijn handen ontstond na verloop van tijd dit ontwerp (oh en vraag me niet om uit te leggen hoe ik hier gekomen ben want het is een lange route met veel afslagen en tussendoor uitprobeersels die verrassende resultaten geven maar zich niet laten vastleggen in een stappenplan ;-):

Mooi niet? Dus dat wilde ik gaan maken als quilt. Toen ging ik eens even naar de technische haalbaarheid kijken en de moed zonk me wel een beetje in de schoenen ;-). Tot ik mail kreeg van Madeleen Dijkman. Zij is met www.passion-prints.com een 'print on demand' service gestart. Daar was ik blij om want mijn avontuur met Spoonflower.com eindigde in een mooie lap maar ook hoge verzendkosten en invoerrechten...

Bij Madeleen kun je een setje stofstalen opvragen (info@pasion-prints.com), en daar zit in elk geval een mooie stevige canvaskatoen tussen, dus die koos ik voor dit project. Met wat hulp van Madeleen dit ontwerp 'geupload' (als je ergens tegen aan loopt, kun je haar altijd mailen! Ik had wat moeite met lengte en breedterichting maar het is helemaal goedgekomen). En na een kleine 3 weken, kreeg ik vandaag een pakje, incl. strik en wasvoorschrift:


En kijk eens wat er uit het pakje is gekomen. De kleur spat van het doek af, zo blij mee!!


Mijn plan is om op deze lap met allerlei kant en organza (in de onderliggende kleur) op te gaan werken. Maar misschien ga ik er ook wel eenvoudig alleen in stikken. Dat moet ik nog eens even bekijken. 
Wordt in elk geval vervolgd!

zondag 6 april 2014

Zeefdrukken (op papier)

Afgelopen vrijdag had ik een leuke workshop bij Esther Mosselman van www.zeefdrukles.nl
Hier zie je wat de bedoeling was, een Andy Warhol portret van een eigen foto (ja de lat ligt hoog ;-). Eerst even de voorbespreking, de finale zeef met de foto was al voorbereid, aan ons de taak om er een spannende achtergrond bij te maken:


En vooral leren hoe we de goede hoek maken bij het rakelen. Esther heeft een prima atelier met 4-6 werkplekken waar je met grote zeeframen aan de slag kunt:


En deze ingebouwde spoelbak met licht erachter, dat is toch een 'must have' voor iedere zeefdrukker en verver:


Na een paar rondjes rakelen, waren we klaar voor de grote finale:


Even bijkomen op het droogrek:


Nou geen Andy Warhol maar wel een leuk eindresultaat (en een heerlijke dag knoeien met verf)


Esther is een enthousiaste dame die ook nog eens goed voor de inwendige mens zorgt dus haar workshops zijn beslist een aanrader, ook voor wie nog nooit gezeefdrukt heeft!

woensdag 2 april 2014

Batik met Rita Trefois: Transparantie en kleur

Afgelopen vrijdag en zaterdag was Rita Trefois weer te gast in de DIY Textile School, dit keer over batik, transparantie en kleur. We hebben twee lagen was (waarvan 1 halverwege weer verwijderd) en vier lagen verf opgebracht en daardoor kon ik ineens ook 'ghostlayers' verven waardoor je enorm veel diepte kreeg:



Het is echt goed nadenken, wat je afdekt en wat de volgende kleur doet met je vorige kleur. Ik heb achtereenvolgens, geelgroen, donkergroen, oranje en blauw opgebracht:


Het werken met de (japanse) kwast vond ik makkelijker dan met de tjanting, maar oefening baart kunst:


Heel verschillende opzetten:


En de bekende waslijn van de DIY Textile school:


Het oog van de meester ontgaat weinig ;-)


Weer heel veel geleerd om mee te gaan experimenteren, ik wil graag bij de Procion MX verf blijven en zal daar nog een eigen kleurenexperiment voor gaan doen om een idee te krijgen.