maandag 26 mei 2014

Ecoprint op katoen

Al een paar maanden studeer ik op plantaardige verven voor katoen. Is minder eenvoudig dan wol of zijde en toch wil ik geen hele zware chemicaliĆ«n inzetten. Gelukkig is er her en der wel wat te vinden (o.a. bij India Flint en Kimberly Baxter Packwood) en nadat ik de nodige kennis bij elkaar gesprokkeld had, lukte het me zondag om ecoprints op katoen te maken:


In de basis is het heel eenvoudig. In een emmer per liter water 1 eetlepel soda-ash (of pH Plus), en 100 ml. Sojamelk mengen. Daarin leg je de (schone) katoen (hoe gladder, hoe scherper de print, ik heb de Poplin PFD gebruikt). Ben er nog niet uit of 20 minuten net zo goed werkt als 24 uur weken of dat koken in deze oplossing nog beter is, maar wel dat deze stap veel doet voor het eindresultaat!


Vervolgens leg je de uitgewrongen (maar niet uitgespoelde lap) op tafel en vult deze met verse blaadjes. 


Dubbelvouwen of tweede lap erop, en oprollen op een latje of stokje. 
Niet te strak, en niet te strak afbinden.


Dan breng je een pan water aan de kook met daarin 1 theelepel ijzer(II)sulfaat per liter water (dat middel tegen mos inderdaad van de foto). Als het kookt, laat je de bundeltjes erin zakken en dit laat je ongeveer 1 a 2 uur sudderen / tegen de kook aan.

Moet ik er nog bij zeggen dat je hier een niet-voor-kookdoeleinden-in-gebruik-zijnde pan voor moet gebruiken? Ik heb de weckketel van het wolverven maar aangezet, dan had ik lekker veel ruimte!

Overigens lees ik her en der dat je ook roestig materiaal op de bodem van de pan zou kunnen leggen ipv. IJzer (II) Sulfaat, ook dat wil ik nog eens uitproberen. 


En dan het moment supreme: Uitpakken.



Hier zie je hoe de afdruk tot stand is gekomen!
Omdat het ijzer best sterk ruikt en wellicht later nog voor roestvorming zorgt als het niet goed uitgespoeld is, heb ik de lappen even op de hand gewassen met lauwwarm water en wat zeep.


 Mijn favoriete resultaten:





Van mijn mislukte galappelexperiment van de dag ervoor, had ik nog een galappelthee met een roestige spijker erin staan, waar twee lapjes verdrietig op mij hadden gewacht. Die ook maar in de pan gedaan, en kijk, dat levert nog sterkere afdrukken op. Links is trouwens een lapje zonder voorweken in soda/soja, zie je gelijk dat dat effect heeft. Galappel is een bekend voorbeitsmiddel dus dit had ik kunnen/moeten weten!



En er stond nog een verdrietig emmertje met diezelfde galappelthee en een theelepel IJzer (II) Sulfaat, ook met twee lapjes erin, die gaven na een kookbeurt in de weckketel, een nog krachtiger resultaat.



Even op een rij om te onthouden:
1. Katoen voorweken in soja/soda oplossing geeft betere resultaten
2. Diezelfde katoen vervolgens voorweken in galappeltjes thee geeft nog betere resultaten
3. Extra gladde katoen als poplin geeft de beste resultaten.
4. Mooiste effect kreeg ik met tuingeranium bladeren, ooievaarsbek volgens de expert. Maar in principe zouden heel veel typen bladeren moeten werken met deze techniek.

Het leuke van deze techniek is dat je niet veel bijzonders in huis hoeft te hebben, en dat het met gewone tuinplanten of boombladeren kan. Veel plezier ermee! 

26 opmerkingen:

Liesbeth Wessels zei

Ik zat echt te wachten op de beschrijving na de resultaten gisteren op facebook. Ik vind de resultaten heel spannend prachtige lappen om mee verder te gaan. Sla gauw even deze paginalink op,voor latere momenten. groeten van liesbeth

ann vanherle zei

Dank je wel om weeral te delen, prachtig

Aart zei

Mooie lappen en techniek. Ik sla de pagina ook even op.
http://quiltaart.blogspot.nl

Anita zei

Dank je wel Nienke, heel intrigerend, vooral dat mosspul, hoe kom je erop. Leuk om te gaan proberen, hoop dat het dit weekend wat beter weer is dan nu. Resultaat van mijn probeersels zullen volgen, want ik vind ze zo mooi om te borduren.

marjolijn zei

Dat zijn wel weer juweeltjes geworden ! Nu nog wat leuks van maken?

Eke zei

Dank je Nienke, voor het delen. Zoals ik al zei, heb ik al heel wat geƫxperimenteerd, zonder echte bladresultaten te krijgen. Een stuk oud ijzer gebruik ik iedere keer en af en toe ook een plaatje roodkoper. Een goede tip, het anti mos middel, zal eens kijken of ik hier zoiets kan vinden. En dan die sojamelk, dat ben ik nog nergens tegen gekomen, en ga ik dus direct proberen. Ik werk alleen maar met gewone katoen, gebleekt en ongebleekt, misschien is dat ook de reden dat ik wel onduidelijke lijnen krijg, maar geen afdrukken. Jouw lapjes zien er prachtig uit, zoals altijd leuk om je te volgen.

Suus zei

Wat een mooie lappen heb je nu na de experimenten, geweldig en zo leuk dat je inderdaad gewoon even de tuin in gaat en terplekke het blad kunt pakken wat je wilt. super.

Joke Hardenbol zei

Wat een mooie resultaten en veel simpeler dan ik dacht. Ooievaarsbek staat genoeg in de tuin, dus binnenkort maar eens proberen op een 'spelen' dag ;-).
Bedankt voor het delen van al je kennis.

Nienke zei

@allen, in het engels lees je vaak mordant = iron, dan bedoelen ze ijzer (II) sulfaat of roestwater. En niet ieder anti-mosmiddel = ijzer (II) sulfaat dus goed het etiket lezen! Mordant staat voor 'beitsmiddel' trouwens. Soms staat er ook mordant = tannine, tannine is looizuur, en dat komt weer voor (o.a.) in bladeren, thee maar dus ook in galappels.

Hannie de Beer zei

Wat een fraaie resultaten! En het lijkt zo eenvoudig?
Wat goed dat je dit ook weer met ons deelt!,

janneke zei

Ohh Nienke, wat weer een top techniek! En wat heerlijk dat je het met ons deelt.

Unknown zei

mooie resultaten! er zijn nog heel veel manieren hoor! met je roestige spijkers krijg je ook heel mooi resultaat. En als je je katoen langer alleen in de (soya)melk laat weken en dan laat drogen en dan laat rusten.... wel geduld hebben dus, haha
of een ijzeren staaf gebruiken met rollen. Kortom..
ik geniet van je foto's..
hartelijke groeten,elly

Nienke zei

Wat leuk Elly deze toevoeging dank je wel!!

els zei

Prachtig resultaat. Ik heb nog steeds die lap met bladeren onder het plastic buiten liggen. Ik zal hem straks eens uitpakken, maar volgens mij is er niks te zien. Jammer. Zal toch jouw nieuwe methode eens moeten proberen.

Wilma zei

Ha Nienke, de meeste ingredienten heb ik nog staan vanwege het plantaardig wolverven. Alleen de soda niet. Zou het ook met gewone soda kunnen?En hoeveel dan? Ik heb echt zin om het uit te proberen, want ik vind het er heel spannend uit zien!

Nienke zei

@Wilma, ja hoor keukensoda is minder krachtig dus gewoon drie keer zoveel, dan doet het hetzelfde als soda-ash.

Jo Huijsman zei

Dit is echt heel erg bijzonder en overtreft mijn verwachting.

Marrie-jette zei

Wat ziet dat er leuk uit!Ga ik ook eens proberen.

Marrie-jette zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Hoi Nienke,
Geweldig allemaal, super tof dat je altijd alles wil delen, het word echt tijd voor een boek!
Ik ben ook al enige tijd aan het proberen om stof met planten te verven, wol gaat heel makkelijk maar stof is een andere verhaal.
Alles wat manlief uit de tuin snoeit verdwijn eerst in mijn ketel.Walnoten en boerenwormkruid zijn wel goed bekent maar wat dacht je van Dahlia's als je ze niet zelf in de tuin hebt vraag eens rond of men ze net na de bloei willen bewaren.Ik vries ze in tot dat ik genoeg heb.Zo in gerold heb ik nog nooit gedaan dus dat staat van de zomer op het program.

groetjes
Ellen

Nienke zei

Dank je wel Ellen, dat je je tips wil delen waardeer ik enorm, zo komen we allemaal verder!

ClumberQuyne zei

Nienke dank je wel voor het delen van deze techniek: komt voor mij op een uitgelezen moment: ga er mee aan de slag :-)!

CREARI zei

Prachtig. Geweldig dat je met ons je kennis wil delen. Kan je gelijk welke bladeren nemen ? Heb je ook al op zijde ecoprints gemaakt ? Is dat dan dezelfde werkwijze ?

Nienke zei

Ja op zijde wil nog veel beter maar dan geen soda gebruiken. En niet alle bladeren willen even goed, vooral bladeren met tannine erin doen het goed, zoals berk, eik, rozenblad, braam, tamme kastanje etc.

Jeanne zei

Hallo Nienke

Hartelijk dank voor de uitleg!
Als ik er kleding van maak vervagen de kleuren dan in de was of kan ik de lappen op de een of andere manier fixeren?
B.v.door middelmaat azijn in het kaatste spoelwater?

Ga binnenkort aan de slag, heb er zin in.

Vriendelijke groet Jeanne

Nienke zei

Dat is een lastige Jeanne, azijn voegt niet zoveel toe. De prints zijn er in gekookt dus met name het grijszwarte ijzer zit er permanent in. De andere kleuren zullen verbleken, dat is nu eenmaal het nadeel van natuurlijke kleurstoffen op katoen. Daar is helaas niets aan te doen, anders dan heel voorizchtig op de hand wassen met wolwasmiddel.