zondag 27 oktober 2013

Twee dagen met Rita Trefois



De afgelopen twee dagen kon je me vinden bij de DIY Textile school in Amsterdam want Rita Tréfois kwam lesgeven in batiktechnieken. Samengevat kwam het neer op 'eerst netjes, dan vrij'. Rita is textielscheikundig opgeleid dus alles werd onderbouwd en goed gedoseerd.

 
We hebben met verschillende soort tjantings, penselen en wasmixen gewerkt en vooral geoefend in het zetten van strepen en het vullen van vlakken.
 

Echt iets voor mij, en moeilijker dan dit broddellapje lijkt. Want is de waslaag wel dicht, gaat-ie niet lekken, wanneer krijgen we craquelé en als je dat nou niet wil? Kortom, ik heb weer heel veel geleerd en kijk uit naar het vervolg, eind maart, waar we gaan leren hoe we met kleur en transparantie gaan werken! Ondertussen begin ik maar eens aan een stalen/proefjesboek, dat past me best!


Ik moet lachen om deze foto die Marjolijn maakt. Overduidelijk wil ik geen woord missen van al deze kennis!


Voor wie meer over Rita wil lezen, op haar website vind je dit artikel uit HZG over haar werk.
Geschreven zag ik later door Jantine Koobs, de natuurlijke verven expert, waar najaar 2014 een boek van uit komt, ook dat is iets om naar uit te kijken:
http://textiellink.nl/natuurlijk-verven-grand-teints

zondag 20 oktober 2013

OEQC Veldhoven 2013

Afgelopen vrijdag OEQC 2013 in Veldhoven bezocht. Indrukwekkend was direct al het werk van de in juni overleden Ans Kastein bij de ingang te zien, een ereplaats:

In de grote hal vonden we Hilde van Schaardenburg, ooit zagen we in Frankrijk eerste werken gebaseerd op zelf ontworpen borduurwerken van haar moeder, en inmiddels was de serie veel groter, wat prachtig:

Van het boek Artquilts in Nederland was een selectie hier te bekijken, weer de moeite waard:
 
De lezing van Henk Lijding over dit onderwerp was boeiend, een academische benadering van artquilts als kunstvorm. 'Iets graag doen' verandert dan al gauw in 'iets wat eruit wil/moet komen en wat zich aan de wereld wil laten zien'. Om over na te denken.


Qua kleurenpracht heb ik me weer gelaafd aan het werk van Maya Chaimovich. Ik vind het heel knap hoe mensen trouw kunnen blijven aan één concept en daardoor heel herkenbaar blijven:

En dat geldt ook voor het werk van Bärbel Lehrke: (ook een leuk verfblog trouwens wat jammer genoeg wat minder actief is inmiddels)

Heel verschillend maar beiden behoren tot mijn favoriete quilters!

Ook bijzonder, in een hoekje vonden we de expositie van de Russische groep ART-IGRA. Werkend volgens thema, ieder vanaf zijn eigen locatie waar dan ook in de wereld, ontstonden pareltjes rond thema's als Jaloezie, Bewondering, Irritatie en Medelijden (van boven naar beneden te zien), hier met Tatiana Samsonova op de foto:


Tot slot natuurlijk ook de wedstrijdinzendingen van het thema 'Berlijn', hier te bewonderen:
http://www.textile-festivals.com/oeqc2013/winnaars/ met als Best of show 'Skyline' van Claudia Scheja.

 
Eén van onze mede-bloggers, Corinne Zambeek had de derde prijs in de categorie 'Advanced' met dit pareltje 'Vrede':

Dat was weer een heerlijk dagje uit, met veel inspiratie en denkstof. De dag sloten we af in dit 'meest pure restaurant van 2013', biologisch ook, De veldkeuken, super lekker gegeten op een bijzondere plek bij Fort Everdingen, aanrader (ong. 10 km vanaf de snelweg richting Culemborg):

woensdag 16 oktober 2013

November projecten

Adventproject... dat klinkt nog ver weg. Maar het is nog maar 6 weken en dan begint december al! Op het Berninablog staat een oproep voor deelnemers aan het Adventproject:
http://www.berninablog.nl/2013/10/zijde-garen-kerstboom-bernina-adventsproject-wie-doet-er-mee/


Je krijgt dan dit pakketje materialen thuisgestuurd, en de uitdaging is dit jaar om er 'block' met een zelfontworpen kerstboom van te maken! Mijn ideeën borrelen al omhoog maar als blogger kan ik helaas niet meedoen.

Bovendien ben ik druk met verven want in November host ik het 'Fireblog' met '30 ways/days to fold your fabric', elke dag een andere stofvouw, om het vervolgens onder te dompelen in verf.


Groen - check. Kerstbal - check. Zie, ik ben er toch al een beetje mee bezig ;-).

zondag 13 oktober 2013

AQGO vrijdag

Afgelopen vrijdag hebben we met AQGO olv. Annemiek geëxperimenteerd met organza, katoenen fluweel en een soldeerbout, ik maakte een vogel uit een art deco borduurboekje uit de jaren twintig van DMC.


 

Het werd een beetje stijf en dus de heatgun er na afloop nog maar overheen gehaald, dat is de rechterkant. Je ziet goed het verschil. Nadat ik ook de linkerkant had gedaan, bleek ik bruine vlekken te hebben op het katoenen fluweel, zucht. Ik en een brander, het is geen goede combinatie. Maar niet getreurd, vogel uitgeknipt en je ziet er niks meer van ;-).

Tot slot wilde ik deze link nog met jullie delen:


Op de blokjes linksonder kun je vier verschillende foto's aanklikken.
Hoe ernstig het ook is dat de ijskappen aan het smelten zijn, er komt daarbij bijzonder materiaal naar boven. Je kunt je bijna niet voorstellen hoe ze met weinig middelen zulke complexe bindingen konden maken.

zondag 6 oktober 2013

Weer aan de slag

Na mijn eindwerkstuk voor Quilten Speciaal was de energie echt even op. Ik heb september gebruikt om overal mooie quilts te zien en kreeg daar heel veel inspiratie van. En nu pakken we de draad weer op. A.s. vrijdag komt Artquiltgroep Oost bij elkaar en daarvoor hebben we het thema Reizen afgesproken zoals bij Aart al te zien was. Ik had nog niet zoveel gedaan behalve wat broeden. Vandaag maar eens in aktie gekomen. Deze foto, gemaakt op Lanzarote vorig jaar stond al een tijdje op mijn wensenlijst om iets mee te doen:

 
Met behulp van photoshop heb ik de foto wat strakker gemaakt zodat ik meer houvast aan de lijnen heb. En bovendien een beetje bijgesneden voor een mooiere verhouding (en ja, dan was ik dat electriciteitskastje ook vast kwijt ;-).
 

Dit is nu het uitgangspunt. Ik wilde nog weer eens aan de slag met de techniek die we van Cherilyn Martin leerden tijdens QS, en waar ik de knotwilgen mee gemaakt had. Maar dit keer groot. Om het leven wat makkelijker te maken, verdeel ik de foto in 16 delen van 30 x 30 cm, en ga per blok de quilt opbouwen. Eerst maar eens heel veel roodrozeoranje en zwartgroene snippers gezocht en verknipt:


Hier kun je echt elke snipper nog in gebruiken, dus een ideale techniek om restjes op te maken. Omdat de snippers worden vastgezet door uit de vrije hand te zigzaggen, is het handig om te werken op stik en trek, of een ander wat dikker vlies. Het eerste blok (rechtsonder) was na een uurtje klaar:



De complete bloemenstruik ga ik in deze techniek doen, het straatje en de lucht op een andere manier maar eerst dit pad maar eens aflopen. Het quiltseizoen is weer geopend!