maandag 30 september 2013

Wandkledenleed

Zaterdag was ik in Apeldoorn, en loop dan toch altijd even langs De Slegte die nu anders heet. Gelukkig staan de tweedehands textielboeken nog op dezelfde plaats en vond ik er twee van mijn gading:

 
Maar wat een bijzonder inleidend praatje in het boek Nieuwe vormgeving in Naaldwerk. Klik maar eens op de foto en lees tekst over het maken van wandkleden waarvan 'het denkbaar is dat als de naaldwerkers doorgaan in dit tempo, de wereld binnenkort niet genoeg muren heeft om de wandkleden aan op te hangen'. Het staat er echt, en by the way, 'het is de schuld van de leerlingen, zij zijn de grootste zondaars: door hen wordt deze mythe steeds nieuw leven ingeblazen':


Het hoofdstuk eindigt met:  'Natuurlijk is de wereld waarin wij leven meer gebaat bij een paar mooie, nuttige werkstukken die dagelijks gebruikt kunnen worden, zelfs beter dan met een paar honderd wandkleden meer.'

Echt briljant dat het boek vervolgens volledig gevuld is met wandkleden en voorbeelden van technieken voor wandkleden.... vreemd, heel vreemd!

Diezelfde middag ben ik ook naar het CODA museum geweest, de expositie CODA Paper Art is echt een geweldige aanrader, inspirerend en prachtig werk. Maar ik denk dat meneer Willcox daar heel anders over had gedacht ;-).

 
PS. Als je naar het CODA gaat, er is ook een mini-expositie Kunst op kaartformaat die buiten het echte museum in een corridor richting bibliotheek is geplaatst, met schitterend werk, kan je zomaar missen als je het niet weet!

zondag 29 september 2013

Bleekfeestje

 
 
Afgelopoen vrijdag had ik met Marjolijn, Suze en José afgesproken om zwarte stof te gaan bleken en opnieuw te gaan verven. Inderdaad, er zijn mensen die dat scharen in de categorie 'eerst verknippen en dan weer vastnaaien', maar een mens wordt er toch zo gelukkig van.


Eerst al uitgebreid gezocht naar een zwarte katoen die wit bleekt en uiteindelijk gevonden. Flessen dikke chloor in de aanslag en vouwen maar, om ze vervolgens in een bad met water en chloor te laten bleken:

 
 

En toen er voldoende wit in zat, uitgespoeld, even in een badje 'anti-chloor' en daarna in (twee) verfbaden. Daarbij had ik iets te weinig geduld, sommigen zijn er maar 10 minuten in geweest maar dat geeft wel weer hele subtiele kleuren (zie de middenbaan).

 
Ik heb me voorgenomen om geen stapels lappen meer te verven voor de stapel, dus deze lappen ga ik snel verwerken in een quilt!

maandag 23 september 2013

Foto's wedstrijd Patchwork Europe



Dit jaar heb ik niet zoveel foto's gepost van Patchwork Europe, anders dan via mijn facebook account. De kwaliteit van mobiel-foto's hield niet over.
Maar nu staan kwalitatief goede foto's van de inzendingen van de wedstrijd online, leuk om nog even door te kijken, ze zijn te vergroten tot je de steekjes kunt tellen!
http://www.patchwork-europe.com/concours-patchwork.php?id=1

Met een eervolle tweede prijs voor Petra Kooij (NL), hoe leuk is dat.

NB. Volgend jaar is het thema 'l'image et l'imagination' en de maatvoering is anders dan andere jaren nl. 75-80 cm breed en 120-130 cm hoog.

zondag 22 september 2013

Klaar voor 2014

Ik hou van agenda's die al in september beginnen en tot eind december lopen. Dan kun je gewoon na de zomer switchen van agenda en al die leuke afspraken goed vastleggen. Ik heb dan ook al jaren dezelfde agenda, maar nu kocht ik per ongeluk een andere maat....

Eerst overwoog ik te gaan ruilen, ik had immers vorig jaar nog een nieuwe agendaomslag gemaakt. Maar ach, je hebt een hobby of je hebt geen hobby, en een gebrek aan stofjes kan me ook al niet dwars zitten, dus van een stalenboek met zijde/katoen stofjes deze omslag gemaakt:




Op het Berninablog een post hierover voor wie wil weten hoe of wat. Ook leuk van restjes zelfgeverfde stof trouwens.

Vorig jaar maakte ik van restjes gevliesofixte stof deze omslag:


Ik was toen benieuwd of de vliesofix sterk genoeg zou zijn om de stof stevig op de stof te houden als ik er niet in , maar langs zou stikken. Nu, het valt beslist niet tegen, hier en daar wat losse plekjes maar deze agenda is dag in dag uit in een tas vol spullen gestopt. Dus voor een wandquilt zou ik het in de toekomst gerust wagen om er langs ipv. er in te stikken:


Voorlopig moet deze omslag in de kast blijven, kijken welke maat agenda ik volgend jaar heb besteld ;-).

dinsdag 10 september 2013

Weer aan de slag

Mijn bezoek aan de ATT en alle leuke reacties op mijn eindwerkstuk, gaven weer nieuwe energie. Zondag was ik de verfschuur aan het opruimen en heb toen met de restjes verf die ik vond een grote lap flanel in regenboogkleuren geverfd. Twee keer zo groot als op de foto... ik zie mogelijkheden!



En ik heb blok 3 van Crimson Tweed van Sue Spargo klaargemaakt om mee te nemen...


...naar de Elzas, want morgen gaan we weer 5 dagen op pad om Patchwork Europe te bezoeken. Daarvoor gaat er ook een tas lapjes en verfspullen mee, zodat we na al het moois gezien te hebben ook direct aan de slag kunnen nog voor het avondeten ;-).




En, ik moet nog even iets rechtzetten. Ik heb het alsmaar over een 'omgekeerde mola' techniek bij bellenblaasmeisje..Els is onze mola-expert en maakte me er attent op dat dat niet kan. Mola is een omgekeerde applicatie techniek.Wat ik gedaan heb is een soort 'snelle mola' techniek, nl. eenvoudig wegknippen zonder te appliceren! De basis is een stapel van 7 gradaties, inderdaad de 7 gradaties van Katie PM. En zo komt alles weer bij elkaar!


donderdag 5 september 2013

Dromenjagers

Morgenochtend is de opening van de ATT in Alkmaar en daar hangt mijn eindwerkstuk 'Dromenjagers'



Onderschrift:

We jagen dromen na. Zeepbeldromen die we in een vaste vorm willen gieten om er van te kunnen blijven genieten.  Altijd op zoek naar dat ene moment, het moment dat de zeepbel de ring verlaat, zelfstandig zijn weg in de ruimte zoekt, een beetje bibberig, draaiend, zoekend naar de juiste vorm, sterk genoeg om overeind te blijven, of met een zwakke plek waardoor het weer uiteenvalt in water en lucht. Voor dromenjagers, het moment van de waarheid. Het ongrijpbare zichtbaar gemaakt.

In deze quilt vind je mijn leerproces terug. En wat ik in de afgelopen jaren geleerd heb bij verschillende docenten, in mijn eigen 'handschrift'.
Hier nog een detailfoto van het gezicht in een omgekeerde molatechniek, 8 lagen katoenvoile op elkaar, de donkerste boven. lijnen vastzetten met de hand en dan telkens wegknippen wat je niet meer nodig hebt.:
Ik ben benieuwd naar de reacties!

woensdag 4 september 2013

Kijkwerk

Als ik dan zelf niet in aktie kom, is het altijd leuk om wat rond te kijken op internet.

Twee tips:

SAQA heeft een expositie georganiseerd onder de titel Seasonal Palette, en daarbij de kunstenaars gevraagd een werkboek bij te houden. Delen van die boeken staan nu online, hoe leuk om te bekijken!
 
 
 
Het is het handigste om ze als PDF op te slaan, (Bestand linksboven, Opslaan als), en daarna te lezen, want de server van SAQA is heel geregeld traag met downloaden.

En de Kemshalls hebben een digitaal magazine uitgegeven rondom de textielkunstenaars die zich verzameld hebben in 'Through our hands':



http://issuu.com/laurakemshall/docs/throughourhandsissue1?e=3297033/4684399

Veel plezier!

zondag 1 september 2013

Ik heb niks om te doen...

Maar dat is misschien niet helemaal de juiste omschrijving.
Het eindwerkstuk van QS11 is klaar, besproken en ingeleverd, klaar om te gaan hangen volgende week op de ATT in Alkmaar. Altijd heerlijk als je een project afsluit maar het is net als met een goed dik boek, je kunt ook niet zomaar een ander oppakken omdat je hoofd nog bij de plot van het andere boek zit...

Dus nu kan ik niet bedenken wat ik eens zal gaan doen.
Ik kan natuurlijk het werkje wat ik maakte bij Susan Dahlberg eens af gaan maken, dat hangt tenslotte al een maand of vier aan de boekenkast (gek he dat je er op het laatst gewoon langs heen kijkt ;-):



Maar nee, even geen puf voor. Ik kan gaan bedenken wat ik met het thema Reizen ga doen voor AQGO, voor het thema Denken voor het Quiltfestival of het thema Land en Water voor het Textielfestival. Maar nee, nog eventjes niet.

Rondjes langs de (blog)velden leverde in elk geval op dat Sandra exposeert op 22 sept. in Buren dus die staat genoteerd in de agenda. En Hannie tipte de wandkledententoonstelling in het Textielmuseum nog t/m 15 september, ook leuk!

En op het Fireblog begint Beata aan een serie theorie-blogs over kleur en kleurgebruik plus kleine oefeningen, daar sluit ik me ook bij aan.

Iemand tipte nog de Textiel- en vezelmanifestatie in Doesburg, de 28e september.

Bloglezer Eva vroeg om tips voor Frankrijk, dus me nog even verdiept in Patchwork Europe waar ik over anderhalve week al naar toe ga, wat een geweldig programma, met Quilt National, Nancy Crow, Linda Colsh, Artexture en de SAQA tentoonstelling. Oh en Susan Dahlberg is er ook!

Volgend weekend de ATT en de kunstroute N/W Veluwe waar Marjon Hoftijzer weer aan meedoet en naar deze kunstenaar wil ik dan ook zeker gaan: http://www.majdandzic.nl/.

Misschien is het maar goed dat ik me vandaag even geen inspiratie heb. Ik moet natuurlijk ruimte maken voor alles wat komen gaat ;-).