dinsdag 28 mei 2013

Bleken op de Drimarene-K en Procion MX

Bij QuiltenSpeciaal delen we heel geregeld materialen en proefjes. Nadat ik de nieuwe Drimarene-K had laten zien, wilde Janine weten wat ontkleuren doet met de reguliere Procion-MX en de Drimarene-K. Dat heeft ze meegenomen en ik mocht haar resultaten delen:

De basis is witte poplinkatoen geverfd met de Drimarene-K (links) en de Procion MX Jet Black (omdat ze beiden blauw als ondertoon hebben).
 
Met thiox:
 
Met de chloorpen:

 
Met dikke chloor:

 
Met discharge paste:


Mooi om de verschillen te zien. Ook hier blijkt dat de Drimarene K een sterkere verf is, de ontkleurings/bleekmiddelen hebben meer moeite om er doorheen te komen. Dat heeft als voordeel dat je iets langer de tijd hebt om het proces te laten gebeuren en dus meer momenten waarop je het bleekproces kunt stoppen. Je ziet dat ook op de achterkanten trouwens. Goed om te weten, met dank aan Janine!

Het zou interessant zijn om te weten of de lichtechtheid van de één of de ander dan ook verschilt. Ik ga maar eens twee lapjes in de vensterbank in de volle zon leggen.

zaterdag 25 mei 2013

Nieuw huiswerk

Ik hijg deze dagen achter mezelf aan. Maar hindert niet, je beleeft nog eens wat nietwaar. Als dit bericht online komt, zit ik bij Quilten Speciaal, les van Maryan Geluk. We hadden een huiswerkopdracht die ik maar voor de helft af heb kunnen maken. Sporen op een vel papier, omgezet in een artquilt, liefst in 2D en in 3D. Nou de 2D is gelukt, de 3D zit nog in de pen.

Dit was mijn eerste uitsnede :

En omgezet in stof, ziet dat er zo uit:


En dit was mijn tweede uitsnede / inspiratiebron.


Die wilde ik graag rustig op de bank maken dus deze is met de kantha techniek doorgequilt. Heerlijk rustgevend en een mooi effect.


Voor de 3D quilt heb ik de derde figuur apart genomen en in een kleine mini-proefopstelling gemaakt. Ik zie hier nog veel mogelijkheden in, maar helaas de tijd was te kort om het goed af te maken. Wordt vervolgd.

woensdag 15 mei 2013

Niet hangen, wel hangen

Met de drukte in April is het me niet gelukt om Kinderparade op tijd af te krijgen voor aanmelding van de ATT van het Quiltersgilde. Ik kwam een heel eind:



Maar een klassieke beginnersfout, de jongste is in spiegelbeeld (ziet alleen een moeder waarschijnlijk ;-).... en haar pyama is veel te sterk van kleur. Dus die moet overnieuw. Van 't zomer ga ik een nieuwe poging doen dus wie weet volgend jaar...

Om toch mijn steentje bij te dragen aan de expositie, heb ik toen de Dandelion quilt ingestuurd, die nu als workshop in de Quilt en Zo staat en die ik in de periode rond Kerst maakte:


Gisteren kreeg ik het bericht dat deze quilt in de categorie Algemene Quilts is geselecteerd om te 'hangen', hoe leuk is dat! Weer een goede reden om uit te kijken naar de Algemene Tentoonstelling.

maandag 13 mei 2013

Katie PM in Amsterdam

Daar was ze dan, Katie PM bij de DIY Textile School in Amsterdam om de workshop 'Ghost layers and Color washes' te geven.
 
 
We sliepen op een vrachtboot in het westelijk havengebied. Met recht 'room with a view'.
 
 
Elke ochtend om 7 uur liep ik al door Amsterdam want Katie had een nieuwe hobby, geocaching. We vonden de 'caches' /schatten op de vreemdste plekken en kwamen zo op de mooiste grachten.

 
En ja echt, ik bleef lachen ;-)
 

Katie had een heeele zware koffer bij zich maar dat was het allemaal waard want we mochten haar eigen werk van heel dichtbij bekijken:


 
We hebben ons twee dagen gebogen over Ghostlayers en colorwashes en maakten een proefstuk om de techniek goed in de vingers te krijgen:

 
Deze spontane klik leverde anders ook een mooie ghost op :-)

 
De tweede dag werkten we allemaal aan een eigen masterpiece / ontwerptekening maar die laat ik niet zien want daar zit 'copyright' op ;-). Erg leuke groep harde werkers hadden we!
 
Ook leuk om aan Katie te kunnen laten zien dat mijn 'vogeloog' in de zaterdagbijlage van Trouw stond, some girls have all the luck:
 
 
Op zondag deden we nog een rondvaart, rondje vondelpark, meer geo-caching en zowel het Rijksmuseum als het Van Gogh museum... elk in een uur.... alle verdiepingen, alles gezien. Echt.
Dit was al lang een favoriet van haar:

 
En tot slot, jawel, terwijl ik zat uit te hijgen achter het stuur in de auto, liep ze nog een rondje bij de Keukenhof in de bollenvelden op weg naar Schiphol:
 

Wat een enorme energie heeft deze dame. Ik heb er minstens zoveel van genoten als zijzelf. Er is geen minuut verloren gegaan en ik heb erg veel geleerd in deze korte periode op een waaier aan terreinen ;-). Nu eerst maar even bijkomen...

donderdag 9 mei 2013

Zonnebloemen op de cover

De leuke dingen houden deze maand maar aan, op de voorkant van de nieuwste Quilt & Zo een quilt van mij, hoe leuk is dat. Helemaal verfvirus met al die kleurgradaties en geverfde lappen. Vrolijke zonnebloemen die ik hartje winter maakte op weg naar het voorjaar:


En dan binnenin een interview waarvan ik de inleidende pagina rechts zo mooi opgemaakt vind:


En als toetje deze 'klemshibori' quilt, in het blad als workshop beschreven, erg leuk om te doen.


 
 
PS. Mocht je er vragen over hebben, aarzel dan niet om ze te stellen hier of via de mail!

woensdag 8 mei 2013

Nog drie exposities...

Voorafgaand aan Expo Veldhoven, was ik op woensdag ook nog bij de opening van de tentoonstelling Artquilts in Nederland. En kon ik mijn eigen 'Vogeloog' in één beeld met Colette's voorjaarszon vangen:


Het is een hele fraaie tentoonstelling geworden, behorend bij dit boek:
 

De tentoonstelling is in prachtig gebouw midden op de markt in Gouda en nog tot 20 mei te bezoeken, aanrader, ook om te zien hoeveel variëteit er is op het gebied van Art Quilts.

Op donderdagavond hadden we nog de kans om naar de avondopenstelling van het Bredas museum te gaan en genoten daar van de European Art Quilt VII expositie. Echt de moeite waard maar inmiddels afgelopen:


Tot slot, op zaterdagavond, bezochten we in Veldhoven zelf nog een galerie met de textielkunst expositie GROW - a batik experience. Klein maar superfijn,
 
Dit werk van Rita Trefois was ik echt helemaal weg van:
 
 
Rita Trefois bleek een boek geschreven en uitgegeven in eigen beheer te hebben, 'Fascinerend Batik' met haar werk en met instructies, helemaal geweldig. Ik kocht het bij de expositie maar het is ook via deze link te koop:
 
 
 
En links ligt nog een andere aankoop: het nieuwe boek Kleur op stof van Sandra van Velzen en Janine Wetzels van Mijn-eigen.nl. Ik kocht het op de eerste dag van de Expo en moest het echt wegleggen tot een later moment anders was ik er direct aan begonnen. Vol tips en trucs om stof te bewerken met kleur. Hopelijk krijgen we een lange warme zomer! 

dinsdag 7 mei 2013

Expo Veldhoven vervolg

Nu dan wat meer foto's van de exposities in Veldhoven van Colette Berends en Ina Klugt.
Het inrichten van de expositie was al een avontuur op zich, gelukkig was er hulp van hele aardige werkstudenten met een hoogwerker.

 
De expositie van Ina (Klugt) was een dag eerder al gebracht door haar man Gert-Jan. Moeilijk voor hem maar een waardig eerbetoon:


Toen alles hing, hadden we een galerij van 40 meter. voor Colette:


Om 22 uur 's avonds zijn er nog extra lampen toegevoegd om de werken mooi uit te lichten. Ik was erg blij met de zorgvuldigheid waarmee de Expo Veldhoven organisatie om ging met deze overzichtstentoonstellingen.
Ada Honders liet dan ook niets aan het toeval over, ze leek wel overal en nergens tegelijk te zijn met ogen in voor- en achterhoofd, wat op zichzelf al een kunst is:


En toen waren we er helemaal klaar voor, Marijke en ik bij de expositie van Colette (en omdat Marijke nooit op de foto wil, heeft ze overal bewogen, slim....;-):

 

En Jo, Gerrie en Bertil bij de expositie van Ina Klugt:

 
Gedurende de dagen veel bekenden getroffen, die ik niet allemaal zal gaan noemen maar wat ik ervaren heb als een warm bad.
 
Dit vond ik zo'n mooi moment, Mirjam Pet-Jacobs die naast mijn tafeltje door de knieën gaat om aan een jong meisje met een werkstuk-opdracht, uit te leggen waar ze inspiratie uit haalt voor haar artquilts:

 
Deze foto kreeg ik toegestuurd van een professioneel fotograaf. Ben ik weer eens uitgebreid aan het beschrijven wat er te zien is. Aan Willy zag ik bij nader inzien. Ina stelde ons een jaar geleden aan elkaar voor waaruit een bijzondere band ontstond. En nu staan we hier samen het werk van Colette te bewonderen, het kan vreemd lopen in het leven:


Ik ben de familie heel dankbaar dat ze het mogelijk hebben gemaakt dat er 44 doeken beschikbaar gesteld werden!

Tijdens de expositie kwamen er veel mensen langs die ook mee doen met de workshop van Katie PM aankomend weekend, ik moest daar natuurlijk ook nog even voor shoppen wat alleen kon aan de randen van de dag. Geholpen door Greetje Hein bij Hobbytime in Zeewolde (die zelf ook meedoet hoorde ik, hoe leuk is dat!) ben ik volgens mij aardig goed geslaagd al heb ik nog een paar lege plekken (we moeten elke gradatie in 3 lapjes meenemen):



Grappig met deze foto op een afstandje zie ik al gelijk weer een aantal lapjes verkeerd liggen, zo werkt dat dus!

maandag 6 mei 2013

Expo Veldhoven - Colette Berends

Drie prachtige dagen in Veldhoven gehad, ik zal er later nog wel uitgebreider over bloggen maar deze video laat in elk geval vast iets zien van de expositie van Colette Berends:




En voor iedereen die ik deze tip heb gegeven tijdens de expositie, hier staat het 20 minuten videoportret van Colette Berends door RTV Oost, zo mooi om haar hier nog zelf te horen vertellen over haar werk:

http://www.rtvoost.nl/tv/?uid=84023

Hier de trailer naar de documentaire 'I am a woman now' van Michiel van Erp, waarin Colette ook geportretteerd wordt:




En tot slot is het misschien leuk voor wie het Zwanenmeer heeft gezien en Le foret bleu om ook nog even weer te kijken naar de verschillende uitvoeringen die deze werken ook gekend hebben:

http://verfvirus.blogspot.nl/2013/02/werk-van-colette-berends-in-de-herhaling.html

Later meer!