donderdag 28 februari 2013

Artquilt exposities voorjaar 2013



Toen ik de agenda aan het bijwerken was van de Artquilt startpagina viel me pas op hoeveel leuks er dit voorjaar te zien is op artquilt exposities in het hele land:


Deze links zijn niet aanklikbaar maar op de startpagina wel!
http://artquilten.is-ok.nl/

En verder is er een online videoverslag van QuiltCon 2013 doorgeplaatst op het blog van Dutch Modern Quilt Guild, daarvoor hoef je de motor niet eens te starten!

http://www.dutchmodernquiltguild.nl/


 
Veel plezier!

zondag 24 februari 2013

Les van Cherilyn Martin

Gisteren alweer de tiende les in de rij van Quilten Speciaal serie 11 dit keer Cherilyn Martin met als onderwerp: Lijn en punt, mark-making en textuur.

We hebben kleine composities gemaakt mbv punt en lijn en geoefend met machinaal borduren:


En Cherilyn bewijst hier dat je echt niet het allernieuwste model naaimachine hoeft te hebben om mooi te kunnen vrij borduren:


Wel talent. En/of heel hard oefenen. Ik ga maar gauw beginnen.

donderdag 21 februari 2013

Project Colours of Africa

Het Bi Nka Bi symbool voor het textielfestival Colours of Africa, is af:


 
Tweezijdig, bruin en oranje lapjes op een stevige ondergrond gestikt en daarna op elkaar.

 
Marjon wist iemand te vinden die kon lassen, ook een kunst, dus er zijn standaards in de juiste vorm gemaakt om Bi Nka Bi, (symbool voor vrede en harmonie, vissen die om elkaar heen draaien maar elkaar niet bijten), te plaatsen in de buitententoonstelling van het festival.
 
 
Andere leden van de OWNA groep maken hetzelfde symbool in andere kleuren, om de diversiteit van het continent te benaderukken. Ik ben heel erg benieuwd hoe dat er gezamenlijk uit gaat zien!

woensdag 20 februari 2013

Werk van Colette Berends - In de herhaling

Zoals het ons allemaal vergaat, in de loop der tijd, krijgen we steeds meer inzicht en ervaring. In het werk ´Zwanenmeer´ heeft ze niet alleen de rand veranderd. Aanvankelijk was het werk van Colette ingelijst met een papieren passe-partout en achter glas. Later maakte ze er een bijpassende (vaak fluwelen) rand omheen. Het is even goed kijken maar let vooral op de belijning van dansers in de voorgrond:


 Colette schrok er ook niet voor terug om haar ontwerpen soms meerdere keren uit te voeren, telkens experimenterend met andere kleuren, andere achtergronden. Dit is één van die ontwerpen die ze met een andere insteek maar in dezelfde broeierige sfeer meerdere keren tot leven heeft gebracht.
(Let ook op de joker in de achtergrond):

 
Tot slot, La foret Bleu, was in een eerdere uitvoering een ´foret Brun´. Colette laat hier zien dat de kleuren in een bos beslist geen aardetinten hoeven te zijn.
 
 
 
Haar eigen tekst horend bij dit doek (ook te zien in Veldhoven):
 
´Het model (mannequin met een japon van Jean Paul Gaulthier), in een prachtige fantasierijke omgeving, voorstellende een levensseizoen, de herfst in ons leven, een mooie kleurcompositie.´
 
 

dinsdag 19 februari 2013

Staalkaartenruil

Afgelopen weekend ook de staalkaartenruil afgerond, alle setjes op tafel en herverdelen maar, zo´n gaaf gezicht:


 

Ik vind het echt wel knap hoor, voor veel mensen was dit een sprong in het diepe, met dit fantastische naslagwerk als resultaat, super!


Misschien in de volgende winter een vervolgserie in meer gemixte kleuren, het is voor herhaling vatbaar!

maandag 18 februari 2013

Werk van Colette Berends - Paarden

Colette heeft ook verschillende doeken gemaakt met het thema Circus. een vroeg werk:

 
En een later werk:


Van Colette geleerd, als je wit wilt weergeven, moet je geen wit gebruiken. Ja 10%. Maar wit wordt pas wit voor het oog als je er andere kleuren tegen aan zet. Kijk maar eens naar de paarden hieronder, van Circus Krone.


Tekst van Colette:
Beeld van een geweldig duits circus, met een prachtige paardenshow. In het midden de wat robuuste vrouw, Christel Zembach Krone, temidden van haar elegante paarden.

Ook paarden in de vrije natuur waren een inspiratiebron:


Het doek Circus Krone zal te zien zijn in de overzichtsexpositie tijdens Expo Veldhoven.

zondag 17 februari 2013

Vouwen en sneeuwverven

Nu we toch weer een portie sneeuw kregen, wilde ik nog graag even een experimentje doen met vouwen en stikken, zeker nadat we vorige week vrijdag van Aart zo´n leuke nieuwe vouwtechniek leerden.
Voor de (machinale) stiklijnen heb ik Madeira rayon garen gebruikt, als dat nat wordt, kun je het zo kapot trekken als je het stiksel weer wilt verwijderen, zeker op steekgrootte 5.

Deze (mini)lapjes lagen bovenop in de zeef/bloempot:



 
En deze lagen onderin in het emmertje waar het lekwater met verf op kwam:
 

 
 
 
In dit lapje zie je de stipjes van de stiklijnen nog, heel subtiel, als je de foto vergroot

 
Mmmm, bijna jammer dat de sneeuw weer weg is.

zaterdag 16 februari 2013

Boekentip

Tip: Bij de Bruna (alleen in de winkel, niet online) liggen momenteel twee boeken, hard-cover in de aktiehoek die ik allebei erg goed vind, voor de prijs van een tijdschrift, 6,95 euro:

 

Handwerkbeurs


De handwerkbeurs in Zwolle is voor mij toch altijd weer een beetje het openingsfeestje van het nieuwe seizoen beursen en exposities. 160 stands vol mooie materialen en (steeds meer) bekende mensen. Heel inspirerend. Heb er zelfs even koffie kunnen drinken met Willy die ik een jaar eerder gespot had in een hele bijzondere jas. Ina heeft ons toen nog aan elkaar voorgesteld maar Ina hebben we dit jaar moeten missen.
 
En nee veel had ik niet nodig dus hoe dit toch allemaal weer in mijn tas is gekomen:

 
Links de gecoate procion-verfpoeder van Mijn-eigen, daar ben ik heel benieuwd naar. Niet alleen stuift het niet (korrelvorm) en is het mondkapje dus niet meer nodig, ook schijnt spoelen minder nodig te zijn. Ik ga het van de week direct uitproberen.
 
Bij thuiskomst was de sneeuw verdwenen, maar ik heb op donderdagavond de verleiding niet kunnen weerstaan om nog snel wat stof in de sneeuw te leggen, in combinatie met een paar vouw- en stikpatroontjes:
 
 
Gaaf he? Morgen zal ik de vouwpatronen erbij zoeken en posten.

Ondertussen ligt de tafel vol met fotomateriaal van Colette Berends. Ze heeft veel van haar werk vastgelegd, en dat is zo ontzettend boeiend om te bekijken, details, ontwikkeling, techniek. Er is nog veel te vertellen en te laten zien!



donderdag 14 februari 2013

Werk van Colette Berends - De opera

De onderwerpkeuze van Colette Berends lag vaak in het theater. De kostuums, het licht, de sfeer, het inspireerde haar tot verschillende werken. In haar vroege werk:

 
En in haar latere werk:
 
 




´Het koningsdrama vertelt hoe de (reeds getrouwde) Rudolf, de enige zoon van keizer Fransz Josef en keizering Sissy van Oostenrijk, en zijn geliefde in een jachtslot zelfmoord pleegden, in de (onmogelijke) liefde voor elkaar. We zien het interieur van de Royal Opera in Londen. Met de dirigent en het verliefde (ballet)paar.´

NB. De teksten zijn door Colette zelf opgedragen om toelichting te geven bij het doek, bij de overzichtsexpositie.

Hoe ze tot dit werk gekomen is en hoe ze het gemaakt heeft, laat ze zelf zien in deze tv-documentaire van TV Oost over Colette Berends (rond 9 minuten):




 
Dit doek zal ook te zien zijn tijdens de overzichtsexpositie
van Colette Berends tijdens
 Expo Veldhoven 2013

dinsdag 12 februari 2013

Evenementen in het noorden

Dit weekend weer handwerkbeurs in Zwolle, ik kijk er altijd naar uit. Voor die tijd op zoek naar patronen zodat ik weet waar ik naar moet kijken. Zo vond ik een geweldige shawl in The Knitter no 54 van februari. Die ik vervolgens direct maar begonnen ben met een bol sokkenwol die ik nog had liggen:



Dit is de shawl in een blauwgroen kleurverloop, en verrassend eenvoudig, dat ik daar zelf niet op gekomen ben:


Verder zou ik nog wel graag even gaan kijken in Drachten, bij Stitch!  Internationale expositie textielkunst van topontwerpers, die net geopend is. Maar gelukkig blijft die nog tot eind april open (donderdag, vrijdag en zondag):

 
En als ik dan toch noordwaarts ga, in Veenwouden exposeert de internationale quiltgroep Quilt Art. Mijn weekend is vast weer te kort voor mijn plannen.

maandag 11 februari 2013

Twee buitenlandse docenten in Nederland

In mei komt Katie PM naar Nederland en geeft daar op 9 en 10 mei a.s. een masterclass Ghostlayers in een artquilt ontwerp.

Ik kijk daar naar uit, Katie is een prima docente en het is heerlijk om gewoon eens twee dagen intensief aan één ontwerp te werken. Hoorde ook dat er gewerkt wordt aan een Master/Student expositie komt in 2014 nav. deze masterclass, dus extra leuk!

Deze video geeft een impressie van haar masterclass op een andere lokatie:




PS. tot 15 februari geldt nog een vroegboekkorting:
http://www.diytextileschool.nl/workshops/ghost-layers-color-washes/

En dit weekend hoorde ik nog iets leuks, het is een groep vrouwen gelukt om Susan Dahlberg naar Nederland te halen. Susan Dahlberg is die zweedse textielkunstenares die vorig jaar exposeerde tijdens het Textielfestival in Groningen met prachtige machinaal vrij geborduurd werk.


Hier ook een video over haar techniek.



Zij is op 19, 20 en 21 maart in Nederland, o.a. bij Veltrop.

dinsdag 5 februari 2013

Voorbereidingen expositie Colette in Veldhoven

Nog drie maandjes en dan is het alweer mei en is er in de Expo Veldhoven o.a. een overzichtstentoonstelling van het werk van Colette Berends te zien. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang, er worden door de familie ruim 40 werken ter beschikking gesteld, hoe bijzonder is dat!

Tussen al die werken dook tot mijn grote verrassing ook één van de eerste doeken van Colette op, genaamd Flirt in een bar:



Hier Colette voor dit doek, in 1986, wat een plaatje he. Ja beiden inderdaad.



Met de voorbereidingen komen er allerlei verhalen en materialen naar boven, ik ben van plan deze met jullie te delen in de aanloop naar de expositie. Ik hoop dat jullie allemaal gelegenheid hebben om ze daarna in het echt te komen bekijken!

maandag 4 februari 2013

Colours of Africa - ons buitenkunstproject

Over niet al te lange tijd gaat het textielfestival Colours of Africa van start. Met onze Art groep bij Marjon Hoftijzer zijn we een buitenproject gestart die hier geëxposeerd gaat worden.

Als ontwerp hebben we gekozen voor een Afrikaans symbool, Bi Nka Bi - No one should bite the other, symbool van vrede en harmonie. Het symbool bestaat uit twee vissen die om elkaar heen draaien.

 
Met 8 mensen maken we elk dit symbool, ieder in een andere kleur, om het kleurrijke van de verschillende culturen en volken in Africa te benadrukken.
Toen alle kleuren verdeeld waren bleef bruin voor mij over... Dat bleek bij nader inzien toch leuk want ik vond tijgerprintjes en goud past er dan ook wel bij toch ;-).


Een buitenwerkstuk, is even helemaal nieuw voor mij. Het moet tegen een stootje kunnen en toch uit textiel bestaan. De oplossing vonden we in ondervloertapijt van IKEA, wat goed stikbaar bleek:

 
En nu maar flink doorstikken want 1 maart moet de standaard met daaraan een voorkant en een achterkant vissenpaar wel klaar zijn! Ik kijk er naar uit om ze allemaal bij elkaar te zien.

zondag 3 februari 2013

Workshop Transparantie Wil Fritsma

Twee jaar geleden zag ik bij Anneke op het blog een post over een workshop Transparantie bij Wil Fritsma waar ik helemaal weg van was en die ik toevoegde aan mijn Ooit To Do lijst...

Afgelopen vrijdag zat ik met Suze klaar bij De Stofmeid in Borger en pas toen ik de eerste steek naaide, had ik in de gaten dat ik beland was in de workshop waar ik destijds bij had zitten wegdromen... met dank aan Suze!


Veel geleerd, veel gedaan, thuis afmaken, de vakjes moeten gevuld worden! Inspiratie haal ik uit dit geweldige jaren zeventig naaldkunst boek van de rommelmarkt:

 
Het eindresultaat zie je alvast bij Anneke al worden ze natuurlijk allemaal anders. Echt een superleuke techniek.
 
Bij thuiskomst lag er een verrassing op tafel, Marianne stuurde me spontaan een staalkaart toe en wat voor één.
 

Van warm geel naar een mix van warm rood met turquoise. Haar kleuren, met name in het rood, hebben heel bijzonder gemengd, ik moet nog eens even vragen hoe ze dat gedaan heeft!