donderdag 31 januari 2013

Verven met Els

Afgelopen zaterdag had ik alweer de 9e dag van de serie Quilten Speciaal (op het blog van het Quiltersgilde een beschrijving van wat we tot nu gedaan hebben).

En ik had geluk, we gingen weer verven met Els van Baarle. Op de eerste zaterdag hadden we lappen in sodageweekte katoen al een eerste keer behandeld met verdunde procionverf en sojawas. Nu was het tijd voor een volgende laag. Want Els werkt heel graag in lagen om diepte in je geverfde stof te krijgen. Laat dat nou helemaal in mijn straatje zijn!


Later meer foto´s. Van Loes kreeg ik ook nog twee staalkaarten mee van haar en haar vriendin Myra.
Hier zie je pas echt goed hoe een heldere geel of een warme geel een compleet ander palet geeft:


Ook kregen we les in kleurgebruik en kleurverhoudingen. Soms kan de combinatie van groen en rood of groen en blauw je echt voor de ogen duizelen. Els gaf nog als tip mee om dan met een zwart of wit randje te werken langs de kleuren. Dat moest ik gelijk even uitproberen op mijn knipwerk in photoshop:

 
Goed om te zien he? Maar ik maak eerst de gespiegelde variant twee af voor ik een besluit neem.

dinsdag 29 januari 2013

Sneeuwverven XXL - resultaten

Jullie hebben nog wat foto´s tegoed van de resultaten van het sneeuwverven XXL, grote lappen, grote lekbakken, veel sneeuw, veel verf:

Deze was in een mandala vorm gevouwen en met elastiekjes afgebonden:

 
Veel wit, en later realiseerde ik me dat èn sneeuw èn elastiekjes als weerstand misschien wat veel van het goede is, dus volgende keer zal ik het losjes gevouwen in de mand leggen.

Ook vulde ik deze draadmand eergisteren, vlak voor de dooi nog met sneeuw, stof en verf:


En dat kwam er zo uit:



Het blijft verrassend om te doen, in het klein of in het groot!

maandag 28 januari 2013

Zit ik hier nu gewoon vooraan?

Met een bloggende dochter kom je nog eens ergens, ze kreeg een uitnodiging voor de finale show van van de Amsterdam Fashion week gisteravond en ik mocht mee als introducée...

Marga Weimans - deze innovatieve ontwerpster toont haar nieuwste haute couture collectie waarin de perfecte match tussen mode en technologie te zien zal zijn!

Ik heb er super van genoten, in het model hier vooraan zit de Samsung Galaxy Tab verwerkt met bewegende beelden in lijn met het (DNA)patroon op de top...
 

Denk je dat je zelf al aardig grensverleggend bezig bent met je lichtdoorlatende quilt in frames ;-). Geweldig om te zien hoe Marga Weimans haar ideeën over technologie en de impact op de mens heeft omgezet in deze creaties uitgevoerd in o.a. plexiglas. Hier kun je er meer over lezen:
http://www.elle.nl/mode/fashionweekblog/Review-Marga-Weimans-Couture

PS. Het foto-uploadprobleem van Blogger in Explorer is weer gefixed gelukkig!

vrijdag 25 januari 2013

Problemen met foto´s uploaden in Blogger?


Van diverse kanten hoorde ik berichten over problemen met het uploaden van foto´s in Blogger binnen Internet Explorer. Inmiddels ontdekte ik een tweede oplossing.

De eerste is afkomstig van Marjolijn: even omschakelen naar de HTML versie en het werkt wel goed. Alleen moet je dan de foto´s nog weer verplaatsen omdat ze standaard bovenaan geplaatst worden.

De tweede optie ontdekte ik stom toevallig. Als je een bericht eerst in concept maakt, dus (desnoods leeg, tekst kan ook later nog) opslaan en sluiten zonder publiceren, kun je als je het bericht gaat ´bewerken´ gewoon wel foto´s toevoegen!

Een derde alternatief is nog om de foto´s te uploaden naar een picasawebalbum en vandaar via de url uploaden.

En natuurlijk kun je ook altijd in Chrome gaan werken, de browser van Google, dat werkt natuurlijk altijd prima samen met Blogger.

Ik snap eigenlijk niet waarom het probleem met Explorere nog niet is opgelost maar voorlopig doen we het hier maar mee!

donderdag 24 januari 2013

Staalkaartje

Kijk nou wat een leuk kaartje ik kreeg van Marijke, gemaakt van de staalkaartrestjes:


In de stijl van Paul Klee zoals ze schreef, maar ik vind het een echte Marijke ;-), prachtig.

Ook erg mooi vind ik dit:



Het is nog steeds vrieskoud buiten. En ook in de verfschuur. In een emmer met soda-oplossing die was blijven staan, heeft zich een prachtig bolvormig kristal gevormd.


Snel een foto van gemaakt, voordat de dooi z´n werk doet!

En dan ook nog maar een mooi plaatje van een vergeten pompoen in de sneeuw die de merels voedt:


Van ´t zomer zullen we er wel terug naar verlangen.

Of ik ook nog iets quilterigs doe? Jawel hoor, kijk maar eens op
http://andthenwesetitonfire.blogspot.nl/2013/01/and-my-first-beads-too.html

Afgelopen vrijdag hadden we weer een leuke bijeenkomst van de Op weg naar Art quilt-groep van Marjon Hoftijzer en daar hebben we met vormen en stempels geexperimenteerd. Dat kon nog wel wat kraalwerk gebruiken!








woensdag 23 januari 2013

Nogmaals Iris van Herpen

Afgelopen weekend kreeg ik het boek van Iris van Herpen, een zeer getalenteerde mode-ontwerpster die prachtige en ingenieuze dingen maakt.


Ik vroeg me net af waar ze nu mee bezig zou zijn, tot ik zojuist las dat ze op de Paris Fashion week met kleding in 3D print komt waarbij zowel harde als zachte materialen zijn gecombineerd.


Mooi he? In december kocht ik een stukje (door haar afgekeurd) bewerkt leer, in de stoffenoutletzaak Trickle Down in Arnhem. Ik moest erg om mezelf lachen dat ik het leuk vind om dat in huis te hebben. Met het boek erbij, een groots bezit ;-)!

dinsdag 22 januari 2013

Cognac geel

Lang geleden ;-) toen ik pas met verven begon, ben ik eens een zoektocht naar de kleur cognac-geel/bruin gestart zonder succes. En nu, nu weet ik het gewoon!



Ik heb in het restwater van mijn Sneeuwverven XXL project, een geklemde lap gelegd en die nog even nagedipt in een cognacbad. En toen moest ik natuurlijk ook een uni-lap erbij verven:

Dit is het recept:

Voor een halve meter katoen: 60 ml. verfoplossing (ijkpunt: 1 gram verfpoeder per 10 ml. water)

- 3 ml. turquoise
- 9 ml. fuchsia / roze toermalijn
- 24 ml. citroengeel
- 24 ml. oranjegeel/barnsteen




Mooie kleur he? Dit mooie setje lapjes ligt klaar voor een nieuw project waarop ik nog een beetje aan broeden ben, misschien een quilt voor de ATT van het Quiltersgilde met als thema Parade, uiterste inzenddatum 1 mei. Wordt vervolgd!

maandag 21 januari 2013

Mijn werktafel

Ik krijg geregeld vragen over mijn grote werktafel(s) met opbergruimte er onder en dus plaats ik ze hier maar eens online met foto.


Deze tafels bestaan uit een groot (los) werkblad van de bouwmarkt, 205 cm lang, 3 cm dik en 80 cm breed.

Dit blad rust op de viervaks-kastjes Expedit van IKEA, die ook 80 cm breed is en super stevig als ze één maal in elkaar zitten.

In de Expedit heb ik niet de grote IKEA dozen die te diep zijn en geen deksel hebben. Na een lange zoektocht voor de juiste maat vond ik kort geleden bij Xenos deze dozen, die ook prettige tussenmaten in de hoogte hebben. Deze zijn 30 cm. breed, en 40 cm. diep. Past perfect.


De (reserve)naaimachine en de punchmachine passen trouwens ook in de vakken van de Expedit, hoe praktisch is dat!

Wat ziet het er leeg uit he? Maar dat was maar tijdelijk hoor, er ligt nu alweer een groot project op. Maar dat die gewoon plat op tafel kan liggen bij het sandwichen, is geweldig prettig werken.

Overigens heb ik de bladen niet vastgemaakt aan de kastjes. Zo kan ik ze nog makkelijk verschuiven als ik weer eens een ander plan heb.

donderdag 17 januari 2013

Een nieuwe verfsoort en mooie streepjes!


Via het blog van Sandra, kwam ik er achter dat Mijn-eigen met een nieuwe verfsoort gaat starten, Drimarene K Dye, een zusje van Procion MX. Op  26 januari geeft Sandra van Velzen een workshop Stof verven bij Mijn-Eigen met deze verf: Verven met het Drimarene K kleurenpalet. Je maakt dan een 12 kleurencirkel uit drie kleuren (rood,geel, blauw) plus een lichtere en een donkere variant.

Eerlijk gezegd wist ik niet wat een ´Drimarene K kleurenpalet´ was, maar verfgoeroe Paula Burch heeft natuurlijk ook dat onderwerp behandeld. En ik heb het Sandra gevraagd:

´Werkt precies als procion. Het grote voordeel is dat het geen stuivend poeder is maar gecoate bolletjes. Stoft en stuift niet. Blijft zelfs niet aan je lepeltje hangen. Lost beter op, slaat niet neer en maakt geen klontjes.´

Nou dat klinkt mij als muziek in de oren want het fijnstof wat van de Procion MX poeder af komt vind ik echt niet prettig. Ik zou zelf erg graag willen gaan maar heb dan een dagje Quilten Speciaal,  met Els van Baarle. En anderen zitten bij Zijdelings, Elin Noble, wat ik ook al moet missen... maar laten we niet klagen over zoveel leuks ;-).


Als je dan toch afreist naar Mijn-eigen, ik zag bij toeval dat ze een collectie gestreepte stoffen verkopen, die niet alleen werkelijk prachtig is, maar ook nog een goed doel dient. Dit is het verhaal erachter:

Het is ons derdewereldproject. We wilden iets dat 2 kanten op zou werken. Eerst zijn er  patronen uitgezocht, en we hebben geld beschikbaar gesteld om garen te kopen en te verven. Uiteindelijk hebben 50 mannen 1 maand voor ons zitten weven, Traditioneel is dit ook een mannenhandwerk, maar het is tegenwoordig minder gewaardeerd, dus zoeken ze liever een baan in de industrie. Dit hele handwerk gaat zo verloren. Op het moment dat wij de mannen dus thuis aan het weven hadden konden de vrouwen op dat moment buitenshuis werken, dat leidde tot een dubbel inkomen en manlief was bij de kinderen.

Dit is een project wat we samen met Priscilla Bianchi hebben opgezet. Zij is de enige Guatemalaanse quiltster. Heeft ook een boek geschreven: Caliente Quilts






Bij gebrek aan "quiltstoffen" is ze aan de slag gegaan met datgene wat ze voorhanden had. Ze heeft ook bij OEQC geexposeerd. Al met al heeft het wel een half jaar geduurd voor alles georganiseerd was. Maar nu hebben we een prachtige collectie op voorraad die niet alleen heel erg mooi is om naar te kijken en mee te werken maar ook het ambacht in Guatemala steunt.


Daar wil ik toch graag nog eens mee aan de slag. Op de handwerkbeurs binnenkort in Zwolle maar eens even snel langs de stand van Mijn-eigen. 

woensdag 16 januari 2013

Hoe doe ik dat nou??


Soms heb je een bijvangst van de verfrestjes, waarbij je zou willen dat je nog wist hoe dat zo gekomen is... Kijk nou naar deze prachtlapjes:



Hoe heb ik dat nou weer voor elkaar gekregen??
Het is katoen, het zijn restlapjes van een rol, zonder stijfsel oid. Die in een emmertje alle restjes van de staalkaartzakjes over zich uitgestort hebben gekregen. Niet geroerd. Niks aan toegevoegd. Geen zout, geen nieuwe soda. Gewoon 5 dagen gestaan in een halfvol emmertje. Beetje sneu verwaarloosd eigenlijk.

Vanochtend zaten de sodakristallen op de stukjes stof die boven water stonden (ik ben altijd erg ruim met de gewone keukensoda). Ik dacht, hoogste tijd om uit te spoelen. Komt dit er uit. Misschien, heel misschien heeft het gevroren in mijn tuinhuis. Het is in elk geval wel koud geweest. Zou het dat zijn?

Het enige wat ik anders kan bedenken is dat bij het verdampen van het water, de soda geconcentreerd op de stof is gaan zitten en ter plekke de verf sterker aan zich heeft verbonden dan op andere plekken. Ik ga het nog maar eens proberen want het intrigeert me mateloos.

Of ik niet moet sneeuwverven? Ja natuurlijk wel. Sneeuwverven XXL ;-), kijk maar:

 
In de bovenste box zitten gaten in de bodem, die kocht ik zo bij de kringloop, geen idee wie die gaten erin gemaakt heeft maar ze komen me nu goed van pas. In de onderste box liggen twee grote lappen, afgebonden en in soda-oplossing gedrenkt, te wachten op wat komen gaat. Sneak preview:
 
 
Ik geef toe, het ziet er vrij sneu uit. Maar dat zagen die roze lapjes ook. Dus we wachten het rustig af ;-). De reden dat ik de lappen nu alleen in de onderbak heb gedaan, is omdat ik het afgebonden heb. Dan heeft het echt wel even tijd nodig om binnen te dringen.

zondag 13 januari 2013

Quiltersgilde


Gisteren bekeek ik de site van het Quiltersgilde nog eens goed en trof daar ook alle foto´s van de laatste expositie aan, waaronder mijn Jan Lammers. Aangezien Jan nu in het huis van zijn familie hangt, had ik die een tijdje niet gezien. Deze foto is echt beter dan wat ik er zelf ooit van heb weten te maken... ben er dus heel blij mee.


Aanrader om nog eens doorheen te bladeren. En... te bedenken wat we dit jaar gaan doen! Het thema is Parade, feestelijk vanwege het 30-jarig jubileum, en de lokatie is Alkmaar. En oh ja, de inzendtermijn sluit 1 mei, ik mag wel eens op gaan schieten...

PS. Het Quiltersgilde-blog is nu ook in eerste opzet online, http://quiltersgilde.blogspot.nl

zaterdag 12 januari 2013

Staalkaart en quilten

Ik kan het verven niet laten, hier nog weer een staalkaart, van roze Red MX-8B naar warm rood Red MX-B (oke vooruit nog een keer de fancy namen dan, van Roze toermalijn naar Rode Jaspis).
Hoe verwarrend die namen zijn blijkt wel uit het feit dat er ook een Jaspis is, en dat is dan een mixkleur en oranje...


Mooi he? Zal zien of ik ze nog weer op 25 staalkaarten krijg, dan heeft iedereen er wat aan. Ben eigenlijk van plan hier ook weer een achtergrond van te quilten, dit keer met een half ronde vorm in een vierkant. En dan een roos erop als lijntekening. Of zoiets, kan nog alle kanten op ;-).

Het quilten van de verticaal geverfde lap gaat voorspoedig, valt mee hoor Marrie-Jette, in het begin wel even opletten dat je de stiksels goed verdeeld over de hele lap en dan later inwerken. Ik ben er helemaal verliefd op:



Het lijkt me een prachtige basis om de kraaltechnieken van het Fireblog van deze maand op uit te gaan proberen!

vrijdag 11 januari 2013

Klemshibori

En, hebben jullie de glazen onderzetters al in huis? Vandaag heb ik Marijke aangestoken met het klemvirus, hier de resultaten:





Mooi he? En zoveel mogelijkheden...

donderdag 10 januari 2013

Nogmaals verticaal, nogmaals blogger

In de afgelopen weken verfde ik ´om het nog een keertje voor te doen´ een rood/gele lap en die kwam verrassend goed uit de verf:


Ik wilde van deze lap maar eens een quilt maken ´as it is´, dus ben begonnen met het doorstikken van de lijnen:

 
En ja dat ben ik daar links, na 5 jaar werd het tijd voor een nieuwe profielfoto, hoe jammer ook ;-)

Ondertussen heb ik ook een kortere route ontdekt om toch foto´s te kunnen uploaden binnen Explorer / Blogger, even switchen naar de ´HTML´-modus links bovenaan. Zodra de foto is geupload, switch je weer terug naar ´nieuw bericht´ en zie je alles weer in de opgemaakte versie.


Komt van het officiële Blogger ´knownissues´ blog (bekende problemen blog zeg maar), dus er wordt aan gewerkt, en dat is altijd goed nieuws.

dinsdag 8 januari 2013

Van alles wat

Eerst maar even wat kwijt over Blogger en Google.

Het goede nieuws is dat de opslagcapaciteit van Picasaweb is uitgebreid, gratis en voor niks, van 1GB naar 5GB, dat zal veel bloggers helpen die te grote foto´s hadden geupload en daarmee hun ruimte hadden verbruikt (Blogger plaatst geuploade foto´s automatisch in een map in Picasaweb).

Het slechte nieuws is dat Google/Blogger weer met een rondje Microsoft pesten bezig is. Als je binnen de browser Internet Explorer probeert foto´s toe te voegen, krijg je daarvoor niet de gelegenheid omdat een knop ontbreekt. Oplossing is om tijdelijk maar gebruik te maken van de browser Chrome of Firefox tot ze dit weer gefixed hebben.

Verder wat leuke aankondigingen:
En weer een staalkaart:

En van Marrie-Jette kreeg ik de staalkaart Turquoise MX-G, gecombineerd met een mixkleur 25% Azuriet (Indigo MX-3R) / 75% Turquoise MX-G.
Hier zie je pas echt goed dat Azuriet, ook al is er maar weinig gebruikt, toch al enorme invloed op de kleur heeft. Sterk spul noemen we zoiets ;-).





donderdag 3 januari 2013

Nieuwe staalkaarten en kleurcodes

En de post bracht weer een envelop, dit keer met de staalkaarten van Marjolijn en José:


Met een prachtige ´matching´kaart van een werk van Marjolijn, mijn collectie wordt steeds mooier!

Marjolijn heeft mixen geverfd, de rode is een mix van 50% Rode Jaspis (Red MX-B) met 50% Roze Toermalijn (Red MX-8MB), de gele een mix van 50% Citriengeel (Yellow MX-8G) met 50% Barnsteen (Yellow MX-3R).

En José heeft van Turquoise (Blue MX-G) naar Barnsteen (Yellow MX-3R) geverfd.

Ik ben maar eens overgegaan tot het noemen van de procion codes, tenslotte gaat er niet bij iedereen een belletje rinkelen als ik het over de fancy namen van Stof tot verven heb, en er zijn een soort ´standaard´ codes voor de pure, niet gemixte kleuren, die universeel gebruikt worden.

Hierbij een klein overzicht, niet uitputtend maar het geeft wel een beeld van de pure hoofdkleuren die wij gebruiken in dit staalkaart experiment. Wie verkoopt wat en onder welke naam, binnen Nederland:

    STV Mijn-Eigen Trapsuutjies Zijdelings
  yellow MX-8G Citrien Acid Lemon MX 8G  Primrose Yellow?? Lemon Yellow PMX 004
  Yellow MX-3R Barnsteen Golden Yellow MX 3R MX Golden Yellow  
  Yellow MX-3RA       Golden Yellow PMX010
  Indigo MX-3R Azuriet   MX Navy Blue Navy MX 2R PMX078
  MX-R   Royal Blue     MX-R   Medium Blue PMX 072
  Turquoise MX-G Turquoise Turquoise      MX-G MX Turquoise Turquoise       PMX 068
  Red MX-8B Roze Toermalijn Magenta        MX 8 GB MX Red Fuchsia        PMX 040
  Red MX-5B Robijn     Magents     PMX 034
  Red MX-B Rode Jaspis   Carmine Red     MX-BA
  Black MX-K Onyx Black MX Black Jet Black PMX 150 of Warm Black PMX 128

woensdag 2 januari 2013

Zoek de verschillen

Jullie waren al tevreden maar ik toch nog niet hoor... zoek de verschillen:

En heel, heel eerlijk vind ik het design-technisch ook geen hoogstandje ondanks jullie lieve reacties. Het knipsel op de witte tafel met de schaduw eronder, was eigenlijk een mooier uitgangspunt.
Maar ach, soms heb je een techniek die je wilt uitproberen en dan krijg je er schik in, en het was vreselijk leuk om mee bezig te zijn!

In de randen (die eigenlijk te breed zijn voor het goede maar och, die stof is zo mooi), heb ik de bladmotieven herhaald en gestikt:

 
Voor de afwerking weer de methode met de hoekjes gebruikt die Aart me een tijdje terug leerde, top:

 
Kun je zo in één keer alles vaststikken, en vervolgens in één keer met de hand dichtzomen, ideaal:
Jullie zien wel dat de zon hier vanzelf ging schijnen toen alles vast zat:


Heb ik toch al iets afgemaakt in het nieuwe jaar ;-) op naar het volgende project!