vrijdag 30 november 2012

AQGO, staalkaarten en...

Vandaag kwam AQGO weer bij elkaar en daar werd hard gewerkt:


Naast dat dat gezellig en leerzaam was, ging ik ook met een paar schatten naar huis:

4 mensen (Aart, Janneke, Jo en Gerrie) hadden hun staalkaartenserie geverfd en meegebracht:


Ik word toch zo blij van al die schakeringen, en vooral dat we straks exact weten hoe we die kleur moeten maken!!

En verder had ik Ada, één van de groepsleden gevraagd om een pakket voor mij op te halen bij haar in de buurt, wat ik op marktplaats had gekocht. Geen probleem, ze zaten alleen wel wat krap met z´n drieën, vertelde ze opgewekt....


Ik dacht alleen de doos gekocht te hebben, vol batikspullen, maar ik had er spontaan twee mega- spanramen erbij gekregen... Echt supersuperblij mee, en de meiden dankbaar dat ze zich zo klein mogelijk gemaakt hebben onderweg...

Wetende dat deze verrassingsdoos naar mij onderweg was, had ik mij ook een boekje aangeschaft, bij het britse Batik Guild, jawel, dat bestaat ook. En alweer 20 jaar en daarom hebben ze een boekje uitgegeven met moderne batiks. Dat boekje lag op de mat bij thuiskomst:


En het is echt superleuk, kijk maar:

 

En dit alles is in gang gezet omdat ik vorige week zaterdag bij QuiltenSpeciaal les had van Els van Baarle:

Superleuke dag gehad ook. Ik heb het gevoel dat ik omgekeerd in de tijd zit te schrijven. Afijn, als je wilt weten hoe het vandaag was bij AQGO moet je maar even bij Aart, Janneke of Liesbeth kijken want ik ben druk met mijn surprisedoos uit te pakken (en het is nog geen eens december).

dinsdag 27 november 2012

Staalkaart no 6

En de postbode blijft lopen, hier staalkaart no 6 van Hannie:

Oh wat een prachtig gedekt kleurenpalet, en weer zo´n bijzondere kaart, van een werk van Hannie.

 
Ik ga vast bij de brievenbus zitten, kijken of er vandaag weer wat komt ;-)

maandag 26 november 2012

Staalkaart no 5

En de post bracht weer een dikke envelop, met prachtige staalkaarten:


Van Janny Vermaat, met een werkelijk prachtige kaart om mij te bedanken voor het initiatief... Nou echt graag gedaan hoor Janny, ik vind het op mijn beurt geweldig dat 25 mensen dit voor elkaar doen en zo elkaar verder helpen!

Terwijl ik de foto opsloeg, zag ik een perfecte match met een bewerkte foto in mijn ontwerpen map:

 
Hoe leuk is dat!

zondag 25 november 2012

Fireblog: nieuwe leden en give away!



Als groepslid van het ´And then we set it on fire´blog, heb ik twee leuke aankondigingen te doen:

a) in 2013 wordt de groep versterkt met vier nieuwe leden!
te weten, Beata Keller-Kerchner (Dld), Ann van Herle (B), Kelly Hendrickson en Beth Brennan (US)
Dat is met recht een versterking, ik kijk uit naar hun maandthema´s (ieder groepslid host een maandthema en daarnaast staan er een paar interessante guest-artists in de planning).

b) Vanaf 1 december start een ronde ´book reviews´ van de ´resident artists´, de groepsleden dus, met iedere dag een give-away tot 8 december! En ik trap af, met twee boeken die me dit jaar bijgebleven zijn! Don´t miss it, je hoeft alleen maar een reactie achter te laten, in het engels of in het nederlands, dat maakt niet uit, als ik je maar kan contacten als je gewonnen hebt (loting!) via een emailadres.

zaterdag 24 november 2012

Quilt in boekvorm

Bij de laatste AQGO bijeenkomst, hebben we olv. Jo en Gerrie gewerkt aan een boekje, gemaakt uit één grote lap (werkwijze heeft in Quiltnieuws gestaan):



Een rechthoekige lap (deze is weer verticaal geverfd, velours!) verdeel je denkbeeldig in 8 pagina´s, en vult de pagina´s:

 
Tussenvulling en achterkant, quilten:
 
Snee in het midden maken tussen de twee buitenste pagina´s in, en ingenieus in elkaar vouwen:

 
Omdat mijn laag vrij dik is, blijft het boekje bijna staan (in elk geval voor de duur van een foto ;-). Als ik dit als object zou willen maken, kan ik er eenvoudig dikke lutradur tussen naaien.


Maar ik vind het idee van een boekje ook erg leuk, dus de boekenstandaard tevoorschijn gehaald, die een lieve oom voor mij timmerde voor mijn ´kookboek´, toen hij nog niet wist hoe het met mijn kookkunsten gesteld was ;-):

 
 
en de andere twee pagina´s:


 
Wat verrassend dat dit uit één lap kan, ik ga het boekje gauw afmaken, dan is het op tijd klaar voor de volgende bijeenkomst!

vrijdag 23 november 2012

Weer staalkaarten binnen

Gisteren kreeg ik van Aart en Suze de staalkaarten binnen:


En voor de goede opletter, zowel bij Suze (onderste) als Aart (bovenste) is de bovenste rij citriengeel.
Als je citrien verdonkert met onyx, krijg je groen, en dat is niet altijd wat je wilt...
Dus Aart heeft de citrien verdonkert met barnsteen (bovenste kaart), zo kom je op prachtige zonnebloemtinten. Erg leuk om het zo allemaal op een rij te zien! En wat een mogelijkheden...


maandag 19 november 2012

Inge Schoonderwoerd over Quilten Speciaal

In april van dit jaar ben ik begonnen met serie 11 van Quilten Speciaal. En dus was ik afgelopen weekend druk. Niet met het aan elkaar vast stikken van 3 lagen maar juist het uit elkaar trekken van de lagen om het licht binnen te laten...

 

Voor wie niet weet wat Quilten Speciaal inhoudt, kort geleden sprak ik met Inge Schoonderwoerd, voorzitter van het Quiltersgilde, over de opzet van Quilten Speciaal:

De kaderopleiding ´Quilten Speciaal´ is een specialisatietraject en richt zich op quilters die experimenteel willen werken in de lijn van art-quilts. Met deze opleiding wil het Quiltersgilde ambitieuze quilters stimuleren tot een eigentijdse vormgeving. Uitgangspunten daarbij zijn het kennis maken met de verschillende mogelijkheden en experimenteel werken in de lijn van art-quilts.

´Lange tijd konden mensen zich niet inschrijven of op een wachtlijst laten plaatsen. We wilden na 10 jaargangen, de opleiding diepgaand evalueren en  reviseren. In overleg met een groep professionals op verschillende gebieden, konden we eind vorig jaar met een nieuwe versie Quilten Speciaal komen.

De veranderingen werden direct al duidelijk, deelname was niet meer op volgorde van binnenkomst, maar er moest ´gesolliciteerd´ worden met een uitgebreide motivatiebrief. Met een goede selectie aan de poort, hopen we te voorkomen dat mensen te nonchalant aan deze kaderopleiding gaan beginnen. Het vraagt immers best veel van de studenten, niet alleen in uren (ca. 100 contacturen en ca. 140 werkuren) maar zeker ook de bereidheid om experimenteel te gaan werken en uit je ´comfortzone´ te treden!



De docenten die de cursus begeleiden hebben allemaal een afgeronde kunstvakopleiding en komen uit verschillende disciplines, ook niet-specifieke textiel disciplines. Er wordt gewerkt rond centrale thema´s en de deelnemers leren op andere wijze kennis nemen van kunstvormen en kunstuitingen. Aan de hand van beeld- en vormgevingsaspecten worden speciale accenten gelegd. Zo wordt er bijvoorbeeld ´gespeeld´ met ruimte en licht door de lagen van een quilt uit elkaar te trekken. Heel verrassend wat daar de resultaten van zijn.
 
 
Inmiddels is niet alleen serie 11 maar ook serie 12 begonnen. Eind volgend jaar zullen van deze twee groepen de eindwerkstukken gepresenteerd worden. We kijken er naar uit!´

Ik ook! Enne.. als jullie me even kwijt zijn, dan ben ik mijn grenzen weer eens aan het verleggen ;-).

zondag 18 november 2012

Ans Kastein exposeert in Didam

Denk dat ieder van ons zeer met Ans Kastein meeleeft, zo ook ik.
En het goede nieuws is, het gaat weer goed met haar! En wel zo goed dat ze binnenkort een eigen expositie van haar quilts heeft bij de Rabobank in Didam:


Ik ga in de kerstvakantie maar eens richting het Oosten!

Testcase

Ok, geplakte vliesofix, houdt dat eigenlijk?
Ineke vroeg zich al af hoe ik de bloembol eigenlijk verder ga quilten en da´s een goede.
Want de experts zeggen tegenstrijdige dingen. Fusing queens uit Amerika, stikken vlak langs de plakrand buiten de vorm omdat het toch weinig te lijden heeft aan de muur. Andere experts zeggen dat dat echt niet kan, dus vrij quiltend erover heen.
Het liefst, volgde ik de lijnen. En om nou eens te kijken wat de houdbaarheid is, heb ik van één van de proef/restenlapjes een agendaomslag genaaid:


Tas in tas uit, tegen de tijd dat ik klaar ben met knipwerk numero twee, weet ik ook wel of dit gaat houden. En jullie dan ook ;-).

zaterdag 17 november 2012

De eerste sets staalkaarten zijn binnen

Martha bracht net haar setje staalkaarten en die van Anja, en die zijn toch mooi:

 
Superbedankt meiden, jullie zijn de eersten, wordt vervolgd!

vrijdag 16 november 2012

Even knippen...

15 uur om precies te zijn, maar dan heb je ook wat ;-).
De helft om precies te zijn van een tweeluik die ik hier begonnen ben:

 
En.... heel veel mooie restjes, daar kun je natuurlijk ook weer allerlei leuke dingen mee doen want de achterkant bevat al vliesofix:
 
 
 
En terwijl ik zo vlijtig aan het quilten was, werd er een envelop met bijzondere inhoud door de postbode bezorgd, het boek Textielleeft! is van de persen gerold:
 

Groter en mooier dan ik verwacht had, en barstensvol, werkelijk barstensvol originele en inspirerende textielkunst. En een geverfde lap. En laat die nou van mij zijn ;-):


 
Allerlei bekende namen zag ik langskomen, Marjolijn, Sandra, Annette, Wietske, Meta, Margeeth, enz. enz. Dit is echt een feest vol herkenning én ontdekking. Als je het nog niet besteld hebt, zou ik het bovenaan het lijstje van sinterklaas zetten want hier kun je wel een jaar mee vooruit qua inspiratie. Ik heb even geen tijd meer om te quilten...
 

maandag 12 november 2012

I am a woman now op TV



In april van dit jaar is textielkunstenares Colette Berends overleden, en in die periode kwam ook net de documentaire uit van Michiel van Erp ´I am a woman now´ waarin Colette één van de 6 geportreteerde vrouwen is.

De documentaire heeft in de filmhuizen een ronde gedraaid en is volgende week zondag, 18 november op televisie te zien om 20.20 op Nederland 2 (herhaling  zaterdag 24 november om 13.40 uur):

http://www.nederland2.nl/programmas/5659-holland-doc-i-am-a-woman-now/uitzending/37528?gids=true

Volgend jaar mei is er een overzichtstentoonstelling van het werk van Colette Berends tijdens Expo Veldhoven. Met het bekijken van deze documentaire, zal het werk nog meer voor de kijker gaan leven. Aanrader dus!



PS. en als je nog meer wilt zien, deze uitzending van Als de dag van gisteren, van RTV Oost, geeft ook een prachtig beeld van haar leven en werk: ´La grande dame´

http://www.rtvoost.nl/tv/?uid=84023

zaterdag 10 november 2012

Paper lamination

Gisteren met Hannie, Suze, Liesbeth en Annemiek, een dagje experimenteren.


Naast de staalkaart verven, stond ´paperlamination´ op het programma.
En als je met meer bent, neemt ieder een ander type medium mee, dus dat is leuk vergelijken!

En het goede nieuws is, ze doen het allemaal, en allemaal ongeveer even goed. Onverwacht goed doet de boekbinderslijm van het Kruidvat a 2,50 euro per potje het overigens:

 
Voor wie het principe niet kent, je smeert een tijdschriftfoto in met medium, plakt het op stof, laat het drogen, schuurt de achterkant een beetje open, besproeit het met water en rolt vervolgens voorzichtig vanaf de achterkant de papierlaag eraf, tot de fotolaag van de voorkant overblijft:
 
 
Nummer 5 is de boekbinderslijm van het Kruidvat. Omdat die steviger is, is het lastiger verwerken maar dringt kennelijk ook dieper in de foto door want er blijft minder waas achter van de lijm.
 
Hannie wist nog een leuke methode om deze techniek toe te passen, in een zeefraam! 
 

Als je Hannie uitnodigt, krijg je niet alleen heel veel kennis in huis, ze heeft ons ook nog even haar papierworkshop uitgelegd in tien minuten... en ze nam deze prachtige zelfgemaakte omslagmap voor me mee:


 
En nu niet allemaal Hannie uitnodigen he ;-)?

donderdag 8 november 2012

Bomen

Na de verdrietige berichten van de afgelopen dagen, is het weer tijd voor een creatief bericht. Keep creating, it´s good for the soul, zoals één van onze medebloggers standaard onder haar emails zet.

Twee weken geleden stond op het blog van Ann van Herle - Drukken met zilverpapier een handleiding om zelf een drukplaat te maken met aluminiumfolie. Dat leek me een prima manier om iets te kunnen doen met de aangevreten koolbladeren uit de tuin (waar Aart ook al veel werk in had gestopt om een toepassing voor te vinden).

De foto´s hieronder spreken voor zichzelf:

 
 

 
 
 
 
Ik vond het een superleuk techniek, het is even uitproberen hoeveel verf je waar moet aanbrengen maar dat is onderdeel van het experiment.
En wat heerlijk toch dat je zo weer op nieuwe ideeën gebracht wordt door mede-bloggers. Ik heb de afgelopen dagen gemerkt dat de blogwereld een hele warme wereld is, gezien ook de vele condoleances in het register van Ina. Dit delen van kennis hoort daar ook bij, dank Ann voor je blogpost!