zaterdag 27 oktober 2012

QS11 - Ruimtesuggestie door gebruik van licht

Alweer de zesde dag van de Quilten Speciaal serie 11, met docente Marjoke Staal. Het onderwerp was ´Ruimtesuggestie door het gebruik van licht´. En dat hebben we op een hele creatieve manier zelf gerealiseerd én gefotografeerd:

 
 
Herkennen jullie de polyester 3D shibori?
Nog meer opstellingen:
 
 
 
 
 
En we hebben zelfs een stukje gefilmd:
 
 
Gaaf he?
Voor de volgende keer maken we een ´installatie´ waarbij we de drie lagen van een quilt uit elkaar laten en toch moeten verbinden en waarbij we met een lichtbron mogen werken. Hoe spannend is dat. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die vinden dat dit weinig met quilten te maken heeft. Maar ik vind het geweldig, we worden compleet uit onze comfortzone getrokken. En dat is toch een bijzondere ervaring... Wordt vervolgd.

vrijdag 26 oktober 2012

Schildpad vervolg en workshop

Ah we zijn het allemaal aardig eens ;-), de geel met paarse lap moest het volgens mij ook worden. En gelukkig had ik vandaag een workshop bij Marjon Hoftijzer, dus kon ik de pro even om advies vragen. Natuurlijk, het moest groter, uit het midden en niet gekaderd (ik wist het wel maar kwam er even niet op ;-) en toen zag het er zo uit:



De gele lap moet dan geintegreerd worden in de achtergrondlap, uitdaging. Heel misschien, maar dat kan ik later beslissen, moet de schildpad toch in z´n kader blijven van mij.


Ik zet ze hier allebei weer neer, dan kan ik er nog even verder over nadenken.

We hadden vandaag een superleuke workshop bij Marjon, ´Kleine composities van nieuwe materialen´ (17 november weer zag ik in de agenda).

Nieuwe materialen, zoals synthetisch vilt en puff paint.

Oh wat vind ik puff paint lelijk. Zo dat is er uit.
Ik vind het net zoiets als pur-schuim en ik begrijp niet waarom mensen hun stof verpesten met zoiets naars. Het gevoel van styropor kunstsneeuw onder je kerstboom. Brrr.

Maar zin of geen zin, dat was het eerste wat we vandaag gingen doen, witte puff paint op laten zwellen. Twee keer diep ademhalen, wat sombere gedachten wegzuchten en gaan.

Met vereende krachten, en veel tips van Marjon, was ik aan het eind van de dag, toch een soort van heel gelukkig met mijn compositie, waarin zowaar puff paint op synthetisch vilt (Janneke!) is verwerkt :


Ik heb nog een tweede gemaakt maar die is nog ´onderhanden´.

En om deze foto tussen de andere foto´s moest ik erg lachen (het is om de stand van het strijkijzer te onthouden bij gebrek aan pen en papier):

donderdag 25 oktober 2012

maandag 22 oktober 2012

Pronken met andermans ... vis

Een tijdje geleden heb ik met Marijke en Suze een collage gemaakt in de methode van Susan Carlson. Je legt dan een lijntekening helemaal vol met scraps.



Marijke nam laatst het eindresultaat mee, en daarin heeft ze als rand de lap gebruikt die we in Frankrijk stempelden:


Mooi he?
Ikzelf ben aan de schildpad begonnen:


Gelukkig kan ik het dier de schuld geven, het zit nog muurvast geplakt maar beweegt nauwelijks vooruit.


Maar omdat we dit willen gaan doen bij de volgende AQGO bijeenkomst, toch even een blogberichtje met plaatje! Dat praat makkelijker ;-).

zondag 21 oktober 2012

Transferverf op polyester, ... toch?

Voor het Fireblog (mede-groepslid Beth Berman heeft momenteel trouwens een geweldige give-away op haar blog, mis die niet en laat een reactie achter!) wilde ik nog wat verder experimenteren met 3D Polyester met shibori afbindtechnieken.

En wat als... ik de stof eerst met transferverf zou bewerken. Dus verschillende A4tjes volgegeverfd met transferverf in verschillende rood/bruintinten:


Na drogen, cirkels uitgeknipt:
 
En op de synthetische stof van onbekende samenstelling gestreken:
 
Toen had er al een alarmlampje kunnen gaan branden want na afkoelen verbleekten de opgestreken kleuren naar hele zachte pasteltinten... Maar prachtig als je het zoekt, want je zou er toch zo een shawl van maken:
 
 
Maar ik had andere plannen, inbinden en koken, wordt vervolgd op het Fireblog!

Tried disperse dyes on a piece of synthetic fabric, as a base for the 3D polyester shibori. After finishing I have some doubt about the ´polyester´ as the colours faded away after cooling down...

zaterdag 20 oktober 2012

Bosboekje en AQGO

Gisteren hadden we de eerste bijeenkomst van het winterseizoen voor de Art Quilt Groep Oost. Twee jaar lang waren we met 6/7 mensen op een (hele ruime) zolderkamer bezig. Dit jaar pakken we het grootser aan: een nieuwe lokatie in een dorps-zalencentrum en we zijn flink uitgebreid met de leden van de Hedendaags en Eigentijds-groep van Ina Klugt. Door ziekte van Ina werden de plannen natuurlijk drastisch omgegooid. Zo jammer voor Ina, die met zoveel plezier les gaf aan deze groep enthousiaste quilters! Zij was gisteren dan ook de grote afwezige en onze gedachten waren bij haar.



Voor de eerste bijeenkomst hadden nieuwe leden Jo en Gerrie een experiment genomen uit Quiltnieuws, het blad van het Quiltersgilde. Een boekje maken uit één fat-quarter. Dat klinkt spannend en dat is spannend. Hier zie je Jo´s lap, met een compositie van mijn favoriet Kaffe Fassett.


Zelf ben ik aan de slag gegaan met een verticaal geverfde lap, katoen fluweel, waar ik verticale boomstammen op gemaakt heb waardoor het lijkt of je naar landschapjes aan het kijken bent.

En wordt dit dan een boekje? Nou het zou zo maar kunnen:

Maar in mijn hoofd broed het plan om er een 3D object van te maken. Dus wordt vervolgd! Het was een hele leuke dag en ik kijk er naar uit om komend jaar met deze groep op te trekken.

dinsdag 16 oktober 2012

Textiel leeft - het boek

Mijn geverfde lappen in een boek, ik had het nooit kunnen bedenken.  Ergens in het nieuwste boek van Ellen Bakker - Textiel leeft! (half november in de winkel), heb ik een eervolle vermelding gekregen met een tweetal gesneeuwverfde lappen!




Natuurlijk staat het boek bovenaan mijn verlanglijstje voor Sinterklaas. (Dat stond het sowieso al, want een eerdere uitgave, Vilten is voor mij.... behoorde tot mijn absolute top 3 favoriete boeken van 2011.)

Hier nog wat informatie over het boek van de uitgever:



Textielleeft! is een groot kleurrijk boek boordevol inspirerende textielkunst en bijzonder handwerk uit Nederland en België.

Meer dan 250 kunstenaars, designers en handwerkspecialisten met een passie voor textiel tonen in 1500 kleurafbeeldingen hun kunstobjecten, sieraden, interieurontwerpen, kleding(accessoires), experimenten en andere textieluitingen en vertellen in het kort iets over zichzelf en hun werk.

Een inspirerend boek waarin allerlei technieken aan bod komen, waaronder borduren, breien, haken, beschilderen/bedrukken, vilten, knopen, naaien, punchen, weven, (art)quilten, mixed media en andere (nieuwe) technieken.

• Verschijnt 15 november in het Nederlands, Engels en Duits
• Groot formaat 235x235 mm
• Hardcover
• 1500 afbeeldingen
• 192 pagina’s
• Verkoopprijs € 29,50
• Voorverkoopkorting tot 12 november € 3,50 

• Meer informatie http://textiellink.nl/nl/textielleeft-verschijnt-15-november

En nu maar wachten tot het boek in de brievenbus ligt....

maandag 15 oktober 2012

Nog één keertje verticaal dan

Ik merk dat ik meer mensen in blogland heb aangestoken met verticaal verven, leuk!
Voordat het echt te koud wordt in de schuur, nog een lap zo geverfd, een katoen satijn dit keer:


Vanwege de kou heb ik de lap, nadat het uitgedruppeld was, wel een uurtje in de rijstwarmer gewarmd, dat kun je ook zien aan de vlekjes maar de kleur is daardoor wel mooi diep.

 
De lap is een kadootje voor Henny, die op een handwerkboekenmarkt dit tweedehandsboekje voor me kocht. Die boekjes zijn fantastisch inspirerend want in die periode (jaren zestig/zeventig) maakte men nog veel van huis-tuin-en-keuken spullen. Precies wat ik leuk vind. Wordt vervolgd op dit blog, dank Henny!



dinsdag 9 oktober 2012

Zei je nou Kerstboompjes?

Zondag had ik een lieve vriendin op bezoek, die graag eens wat wilde quilten. Maar zelfs geen naaimachine in huis had laat staan ooit iets genaaid... Uitdaging!
Deze stapel stofstalen lag al klaar om mee aan de slag te gaan:


In de nieuwste Quilt&Zo stond een hele leuke quilt kerstquilt, die mij goed te doen leek zodat we ondertussen ook nog gezellig wat konden kletsen:


Aan het eind van de middag waren we helemaal bijgepraat en hadden we elk 5 kerstboompjes af tot ons grote plezier. Volgende keer maken we er een kussen van zoals je rechtsboven ziet staan op de pagina!


maandag 1 oktober 2012

3D shibori in polyester

Wie me een beetje volgt, weet dat ik bovengemiddeld geinteresseerd ben in texturen die gevormd worden door de stof zelf. Ik heb het al vaker in vilt geprobeerd, nu heb ik voor het Fireblog geexperimenteerd met polyesterstof, die na met shiboritechnieken ingebonden te zijn met knikkers of munten, 15 tot 30  minuten gekookt wordt in kokend water.

Even onder de kraan af laten koelen, draad weer lostrekken (als je 3 keer wikkelt kun je zo weer verder naar je volgende wikkelpunt, scheelt heel veel gepeuter achteraf) en voila, prachtig koraalachtige structuren:


Voor meer foto´s, kijk op het And then we set it on fireblog!
http://andthenwesetitonfire.blogspot.nl/2012/10/3d-shibori-on-polyester.html

Dit weekend ga ik proberen met transferverf de witte stof eerst van een kleurtje te voorzien alvorens het in te binden, wordt vervolgd!

Verticaal verven

Met de restjes verf die ik over had, heb ik geprobeerd verticaal te verven.
Deze tip kreeg ik via de Yahoo MX-dyers group. Het is superspannend om te doen, je hangt een in sodaoplossing gedrenkte lap over een pvc buis en giet de restjes verf er van boven op:



 
Na een dagje wachten, het eindresultaat, hier is het al uitgespoeld en gestreken:



 
Grappig he, je denkt dat je nog naar een natte lap zit te kijken, zo mooi is de tekening van de lap. Komt misschien ook door de aarde tinten. Vind het een erg leuke techniek, voor hele bijzondere aquarel effecten.

Een dagje later moest ik het nog een keer proberen, nu met barnsteen geel / golden yellow, turquoise en de nieuwe bruin, ook supermooi, wat een leuke techniek is dit wat mij betreft:

 
 
 
 
PS. als je het zelf wilt gaan proberen, wees niet te zuinig met verf, voor een halve meter stof, stofbreedte, gebruik ik wel 6 advocaatlepeltjes (de helft van een theelepel?) verfpoeder. De verf trekt er maar 1 keer langs, dus als het te weinig geconcentreerd is, hou je te weinig effect over.