zondag 30 september 2012

Staalkaartenruil

Nu de meesten van ons al wel eens een 36 kleurencirkel hebben geverfd, en daar een staalkaart van hebben (toch ;-), is het misschien leuk als we gezamenlijk proberen een set staalkaarten te maken die gebaseerd is op twee kleuren naar elkaar toe mengen, verdunnen en verdonkeren.
Zoals deze:

En deze serie:
 
 
Het recept voor deze 25 kleurenmix, vind je onder deze link
Deze zijn door mezelf bedacht en gemaakt dus ik schend van niemand een copyright.
 
Je verft er 25 halve fat-quarters voor, dus er gaat iets meer dan 2 meter stof in zitten.
Zullen we een staalkaartenruil doen? Als we ieder een combinatie voor onze rekening nemen, en dan zoveel staalkaarten maken als er mensen meedoen, hebben we straks allemaal een mini-naslagwerk.
 
Wie doet er mee met deze staalkaartenruil? Laat een reactie hieronder achter of stuur me een mail: verfvirus@gmail.com
Als je al een kleurencombinatie in je hoofd hebt, laat het me weten, aanvullend zal ik kleurcombinaties bedenken die een zo breed mogelijk spectrum bestrijken. En er is geen deadline oid., ieder kan zijn eigen tempo kiezen.

zaterdag 29 september 2012

Blauw en bruin maakt... grijs

In Frankrijk zag ik bij Mijn-eigen.nl procion in de schappen staan. Naast de bekende pure gele, rode en blauwe kleuren, stond er ook de koningsblauwe die ik eerder een keer bij Patchworkshop.de kocht (waar turquoise soms te helder en indigo/azuriet soms te donker kan zijn, is dit een prachtige middenblauw). Deze blauwe is een pure, niet-gemixte kleur.
Ook stond er een bruine kleur, maar deze is niet puur (voor wie het interessant vind, hier kun je meer lezen over pure en gemixte kleuren):

http://www.pburch.net/dyeing/FAQ/pureMXcolors.shtml

Of een kleur puur of gemixed is, maakt op zich niet  uit, het is alleen belangrijk om het te weten, als je het zelf gaat mixen. Bruin is vaak een samengestelde kleur uit rood, blauw en geel. Dat is ook wat zorgt voor leuke kleursplitsingen bij bijvoorbeeld sneeuwverven.

In dit geval was het verrassende effect van het mixen van blauw en bruin dat er mooie aardetinten ontstonden, met vooral een grijze tint. In het midden bovenaan de 100% koningsblauwe kleur, in het midden onderaan de 100% bruine kleur. Naar links 10% en 50% verfoplossing Naar rechts 10% onyx, en 50% onyx.

 
Ik vind zowel de bruine als de blauwe een aanwinst in het kleurenpalet. Ook om bijv. geel mee te verdonkeren. Maar let op, ook hier merk je dat de bruin geen puur bruin is, als je het mengt met citriengeel, blijft het groenig worden en dat betekent dat er een blauwe component in de bruin zit Maar met de wat ´Golden Yellow´ of ´Barnsteen´ krijg je wel een hele mooie cognacgele kleur.


Vooraan nog Fuchsia / Rose Toermalijn met 10% bruin, het maakt de kleur warmer.

Hier de Koningsblauwe met Fuchsia / Rose Toermalijn 50/50%, het is een wat zachter paars dan met turquoise:



De procion van Mijn-eigen is vooralsnog alleen in 50 grams verpakking te verkrijgen en verpakt in deugdelijke potten:


donderdag 27 september 2012

Marmerverven

Eerder deed ik al eens een poging met Marrie-Jette om te marmerverven, wat we nog knap lastig vonden, maar toen dachten we dat het spul misschien oud was. Nu had ik in Deventer wederom marmerverf van DEKA gekocht en daar hebben we ook een avond in Frankrijk aan gewijd. Met resultaten die een krapppe voldoende scoren:

 

Ja ik weet het, zo lijkt het nog heel aardig. maar de ergernis van het wegzakken van de verfdruppels in de (bijbehorende) geleibodem en het vlekken van het zwart bedierf af en toe toch aardig ons stralende humeur.

De ´voor alle materialen toepasbare´ marmerverf die ik bij Hannie mocht uitproberen werkt gebruiksvriendelijker (op een laag water) en vlekt niet. Wel brengt deze verf een plastic laagje op de stof maar dat neem ik dan maar voor lief!

woensdag 26 september 2012

Tray dyeing in Frankrijk

Het was ook een sport om elke avond een lap in een voormalige gourmetschaal geplooid te begieten met verf, met deze resultaten:

 


Heftige lappen... weet niet of ze erg bruikbaar zijn maar het is zo leuk om te doen... Nog maar eens over denken of ik ze nog een keer zal verven.
We hebben ook nog gemarmerverfd, morgen op het blog!

dinsdag 25 september 2012

Gradaties verven

In Frankrijk zijn we ook verder gegaan met het gradaties verven.
(Twee kleuren aanmaken, en de verf naar elkaar toe verdelen over 5 of 6 bakjes, vervolgens de soda-oplossing gedrenkte lap op tafel inkwasten en laten liggen tot de volgende dag):


Deze gaat van cognacgeel (barnsteen met heel heel weinig azuriet) naar paarsblauw.
En omdat we met z´n tweeën waren verfden we elke lap (boven op elkaar dubbel), hoe handig is dat. Wat wel onhandig is, is dat het kleurverloop zover uitgerekt is. Dus de volgende hebben we wat compacter gemaakt, ook van bruin naar blauw is een mooie combinatie:

Later in de week hebben we voor 1 kleur gekozen en die over 6 bakjes steeds gehalveerd qua hoeveelheid verf (dus stel je begint met 60 ml: dan gaat er in de bakjes, 30 - 15- 7,5 -3,75 - 2 - 1) en dat leng je weer een beetje aan met een slok water. Ook op de lap gekwast en laten batchen:

Morgen foto´s van het ´tray-dyeing´!

zondag 23 september 2012

Patchwork Europe 2012 - Even uithijgen

Alweer bijna een week geleden zaten we nog in Frankrijk bij het Patchwork Europe festival. Geweldige tijd gehad natuurlijk, elke dag quilts kijken tot een uur of drie en dan in de achtertuin verven:


Wat we hier aan het doen zijn, kun je hier lezen.

We hebben door prachtige straatjes gedwaald,


Ons aan de bloemen vergaapt:


Lieflijke dorpjes met overal taartkraampjes op straat:


Een beeldenexpositie in de tuin van de Burus villa:

 
En oh ja, quilts natuurlijk, overal quilts, en gelukkig ook één van Nienke Smith ;-):




Hier kun je de andere wat beter bekijken.
We zagen de modeshow van Bernina, hier kun je er meer van zien.


Natuurlijk was er weer een geweldige wedstrijd, de inzendingen zijn beter hier te bekijken.



En wil je volgend jaar ook en poging wagen? Op de DMQG blog vind je de thema´s van de verschillende exposities.

Met heel veel mooie plaatjes op ons netvlies én deze stapel geverfde stof zijn we weer huiswaarts gekeerd:


Deze herfst veel rood, oker en bruin ;-). Over onze verfexperimenten meer in volgende blog(s)!

maandag 10 september 2012

Grote lappen volgens plan verven

Van al die prachtige exposities die ik de afgelopen dagen zag, beginnen je handen toch direct te jeuken? Dus maar eens een ontwerp afgemaakt die al een tijdje lag te broeden, het is een bewerkte eigen foto met verschillende filters eroverheen:

En wat mij nou zo leuk leek, is de lap die ik hiervoor nodig heb, in één keer te verven. Goed idee he ;-)? Maar nog niet zo eenvoudig. Het is een lap van 80x120 cm. dus heb ik ongeveer 100 ml. verf per lap nodig. En ik wilde dubbele lappen, dus dan wordt het 200 ml.
Dan neem je de kleur die bovenaan zit, en de kleur die onderaan zit, elk 100 ml. En vervolgens vul je drie tussenliggende bakjes met 30, 20 en 10 ml. verf.
Dus uiteindelijk staat er 5 bakjes verf voor je, met in elk bakje 40 ml. verf. die naar elkaar toe lopen. Zijn jullie er nog? Fotootje:

 
Vervolgens de tafel met plastic bedekt, in sodaoplossing gedrenkte lap 1 erop, en kwasten maar, beginnen met de lichtste kleur in de hoek die je voor ogen had en zo schuin naar de overkant:


Wel wat overhouden, want we hadden nog een tweede lap nodig, die er ook kletsnat bovenop ging:

Da´s makkelijk want dan zie je gelijk wat je ongeveer doen moet met de resterende verf, ook met de kwast erop gebracht.
Afdekken met het loshangende gedeelte van de plastic folie, en naar buiten op het gras, was het gisteren toch heerlijk weer voor!

Ik hoor mensen wel eens klagen dat ze geen mooi rood kunnen krijgen, nou gisteren viel het me alles mee, het is echt coca-cola rood en ik heb niks bijzonders gedaan, zelfs geen dubbele hoeveelheden...

Middagje in de zon liggen broeien, en toen, heeeel voorzichtig uitgespoeld door de geel telkens in de hand vast te houden, zodat het rood er niet op ging lekken zeg maar:



En hoewel de avondzon alles iets verkleurd, kun je wel zien dat mijn geel, geel gebleven is #trots!
Ook de blauwgroene is prachtig van kleur, kijk nou eens hoe mooi dit samen is:

 
 

En hoe heerlijk is het om gewoon een stalenkaart te hebben waar ik deze kleuren vanaf kon halen!
Ik ga kijken hoe ver ik kom met deze lappen en de tekening, wordt vervolgd!

Tried to dye back/foreground fabric as close as possible to my new (photoshop) picture / design.  Very happy with the final result!

zondag 9 september 2012

Naar Frankrijk - Patchwork Europe

Woensdag is het al weer zo ver, we gaan weer naar Patchwork Europe in de Elzas! Dit jaar gaat Suze met ons mee. Het programma is zeer belovend, met oa. de SAQA tentoonstelling Wide Horizons III waar ik naar uitkijk. Mijn eigen quilt Venetiaans blauw hangt in de studenten-expositie van de masterclass vorig jaar bij Sue Benner!


Ik wil jullie natuurlijk niet de ogen uitsteken maar zien jullie hoe MOOI het hier is? Ieder jaaar twijfel ik altijd heel even of ik niet naar Birmingham zal gaan. Maar dat twijfelen duurt nooit lang. Ik hoef maar even te bedenken dat ík ´s ochtends bij dit bakkertje een croissant ga halen ;-).


Het niveau van de exposities is ook dit jaar weer heel goed. Cherilyn Martin, Els Van Baarle en Dirkje Van Der Horst-Beetsma exposeren in het plaatsje Rombach, ook daar kijk ik naar uit!

Dit jaar geeft Libby Lehman een vierdaagse masterclass, maar dat is zo specifiek een Libby Lehman stijl dat we ons daar niet voor op gegeven hebben. Maar stilzitten doen we ook niet, we hebben allerlei verfmateriaal ingepakt en gaan we in de avonduren experimenteren met verf.

 
En voor wie ook met de auto naar Frankrijk gaat, vergeet de alcoholtest niet!! Dit is geen geintje, je moet in Frankrijk dit jaar minimaal twee alcoholtesten in je auto hebben liggen als de politie je aanhoudt. Je kunt ze kopen bij de ANWB maar vast ook wel bij de lokale benzinepompen.

zaterdag 8 september 2012

Exposities

Gisteren de Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde in de grote of Lebuïnuskerk in Deventer bezocht. Wat een prachtlokatie!


Daar hing ik voor het eerst, en wel in de Artquilt-ruimte, met deze quilt ter ere van Jan Lammers:


Het was leuk om daar te hangen in die prachtige, mooie kerk, temidden van alle (met zoveel liefde voor textiel) gemaakte stukken die met evenveel zorg en liefde waren opgehangen door de vele vrijwilligers van het Quiltersgilde.

Na zoveel mooie dingen gezien te hebben, wilde ik eigenlijk direct weer aan de slag voor volgend jaar, onder het thema ´Parade´. Het broeit al....

In de gezellige winkelstraten rond de kerk, vond ik nog deze patchworkkalender:


Ook inspirerend want deze winter wil ik ook nog graag een huisjesquilt maken van voor mij bekende gebouwen!

Op de terugweg hadden we tijd en gelegenheid om bij de expositie van Stiqs in Mennorode / Elspeet te gaan kijken, echt de slagroom op de (quilt)taart was dat! Sorry voor de slechte kwaliteit foto maar ik moest even vastleggen met hoeveel aandacht er naar de werken gekeken wordt! We hebben geen detail gemist ;-).


Het is in de openbare ruimtes van dit conferentiehotel, dus met zeer ruime openingstijden, aanrader! Zondag hoop ik nog naar de Biezenmortel expositie in de Latijnse school in Deventer te gaan, vlak bij de kerk. Wat een topdagen zijn dit!

zondag 2 september 2012

Verven met Karmozijnbes

Er worden in onze tuin op speciaal verzoek, ook verfplanten groot gebracht, en dit keer was het tijd om de Karmozijnbes te oogsten:


De wol voorgebeitst met aluin, de bessen een uur in een koperen pan laten koken:


Dat ziet er toch veelbelovend uit nietwaar?
Maar schijn bedriegt. Niet de prachtige paarse kleur maar een vage bruine zandkleur is het eindresultaat op wol (zoals bijna alle planten die je in Nederland kunt laten groeien en bloeien, een bruine, groene of gele kleur geven):


Gespoeld en gedroogd, levert het een mooie streng in een beige aardetint op:


Zo weten we dat ook weer. Alles bij elkaar is het best een mooi palet, maar beige aardetinten liggen niet vooraan in het schap bij mij ;-).