vrijdag 29 juni 2012

Hard doorwerken

Zo, knoop doorgehakt over Venetie, die de wereld wordt ingestuurd onder de naam Venetiaans Blue, Venice Blue, ik heb het gehouden bij het oplichten van de horizon en er geen element of kleur meer aan toegevoegd.


 Deze gaat naar de studenten-expositie van Sue Benner´s masterclass in Ste Marie in september.

In diezelfde masterclass maakte ik als oefening een collage nav. een foto van een jurk van Iris van Herpen (nog tot 23 september in het Groninger museum, aanrader!):


Ik ga kijken of ik daar deze dagen een begin mee kan maken. Het negatieve contrast bevalt me!

woensdag 27 juni 2012

Mooi

Net als een aantal anderen van jullie was ik ook zo gelukkig om een artquiltkaart van Ineke te ontvangen en wat voor één:


Het is een kunstwerkje met een postzegel erop, het krijgt een bijzonder plaatsje!
En verder lag de Quilt en Zo weer op de mat, en zag ik allemaal vrolijke koppies in de fotogalerie van vier pagina´s, vooral die van Christel (linkerpagina) vond ik met het verhaal erbij heel bijzonder!

En nee, ik kan het hier niet groter plaatsen ;-), daarvoor moet je even naar de winkel als je nog geen abonnement hebt!

zondag 24 juni 2012

Quilten Speciaal dag 3 - Symboliek en compositie

Gisteren alweer de derde dag van Quilten Speciaal, onder leiding van sieradenontwerpster Marijke Schurink. We begonnen met een bezoek aan het Tropenmuseum in Amsterdam, kregen een rondleiding langs bijzondere textiel-museumstukken en besteden bijzondere aandacht aan vorm en symboliek. Deze vorm nam ik als schets mee naar de middag-sessie:


De middag brachten we door in de lesruimte van de DIY Textile School in Amsterdam, hele prettige ruimte in een hele creatieve omgeving op loopafstand (1,2 km/16 min) van het centraal station (maar natuurlijk gaan er ook bussen). Daar gingen we met de gekozen vorm aan de slag en maakten we meerdere collages, waarbij je telkens doorging met de beste van een setje. Uiteindelijk eindigde ik de dag met deze twee:


Hiermee kunnen we nog verder experimenteren. Het huiswerk is een collage met een bijzondere vorm (deze of een andere) in een niet-textielerig materiaal te maken. Uitdagend niet? Wordt vervolgd! De feedback op het vorige huiswerk heb ik als reactie onder de vorige blogpost gezet.

zaterdag 23 juni 2012

QS dag 2

Een maand geleden hebben we onder leiding van Jette Clover een stilleven op tafel in krantenpapier ´gescheurd´ en de opdracht was om daar een mini-quilt van te maken.
Ik heb er wel even een paar dagen over na moeten denken. Deze les draaide natuurlijk om het herkennen van vormen, maar door het scheuren ervaarde ik het thema net zo sterk als ´vervorming´.
In dezelfde lijn, besloot ik uiteindelijk om de vormen over te trekken, vervolgens het totale oppervlak te fragmenteren in verticale banen en her en der wat lijnen weg te halen (´vervorming van het beeld´):


Links zie je de gescheurde compositie, rechts de lijntekening en in het midden de uitvoering in stof, waarbij je vaag nog bepaalde vormen in het stilleven herkend. (Ik heb hier de geverfde lutradur gebruikt die we olv. Liesbeth gemaakt hadden.)


Daarna wilde ik het nog een keer in meer mijn eigen kleurenpalet uitvoeren:

Ik ben er wel tevreden over, ik wilde het beeld van het stilleven ´vervormen´ en er spanning in krijgen, en dat is gelukt ;-). Misschien iets teveel maar hey, daarvoor zijn het ook oefenstukken in een mooie maat om iets uit te proberen. Op naar de volgende opdracht!

dinsdag 19 juni 2012

Klaar om te schetsen

Zaterdag hebben we onze derde bijeenkomst van Quilten Speciaal. Dit keer een bezoek aan het Tropenmuseum en we gaan daar een voorwerp schetsen. Aan mij zal het niet liggen, de buitenkant van mijn schetsboek is voorlopig mooier dan de binnenkant ;-). Ik heb het mesh-work lapje van kadolint erin verwerkt. En wat is het toch heerlijk dat je altijd de juiste kleur stof in huis hebt als je zelf verft...



Nav. de tweede lesdag heb ik ook twee quiltjes gemaakt maar die zet ik pas zaterdag pas het blog.

zondag 17 juni 2012

Keltisch en Japans

Afgelopen vrijdag was ik bij Martha en zij liet me de mooie top zien die ze nu afgemaakt had nav. onze Keltische knoop lessen bij Marjon Hoftijzer, gaaf he:



Marjon heeft het nieuwe lesprogramma net online gezet,
Als je graag richting Artquilts verder wil, is haar Voorstudie-serie een prima startpunt!


Verder wilde Martha graag eens met Mesh-work aan de slag, het japanse vlechtwerk met stof. Nou is het maken van de repen minstens zoveel werk als het weven dus om wat tijd te winnen, zijn we met kadolint aan de gang gegaan:





Martha had voor deze kleurcombinatie gekozen:


Omdat de ondergrond rastervlies is, heb je een houvast voor de lijnrichting. Bovendien zat er een laagjes vliesofix lijm op, dus als je klaar bent kun je met de strijkbout alles voorlopig fixeren. Dan rondom zigzaggen en dan kun je er weer verder mee naaien.

Ik blijf het effect superleuk vinden. Wil nog met gestreepte stof, schuin gesneden aan de slag. Wordt vervolgd.

zaterdag 16 juni 2012

Meer geklemd

En dit is het eindresultaat van klemmen tussen twee onderzetters:



Omdat het vrij groot was door de grote lijmklem, kon ik de geklemde lap niet onderdompelen in een bak met verf, daar moet ik nog even een oplossing voor vinden (in de vorm van een wasmachine bak?) want ik vind het effect wel erg leuk. Maar dit is dus puur door een korte periode te overgieten met verf/sodaoplossing. En dus heeft het alleen de buitenste lagen bereikt.

donderdag 14 juni 2012

Snelle shawl

Door de komst van Elin Noble naar Nederland begon het natuurlijk onmiddelijk te kriebelen om weer eens de verfschuur in te gaan.


Gisteravond even snel een zijden shawl die al eens kobaltblauw geverfd was, gevouwen en ingeklemd tussen twee bamboe onderzetters, in een donkerblauw verfbadje gelegd:



Vervolgens na een half uurtje, de overtollige verf weggespoeld terwijl de shawl nog ingeklemd zat.
De ronde vormen iets naar de hoek verplaatst en opnieuw een verfbadje, dit keer wat turquoise achtig:

Weer een half uurtje wachten, en daarna uitspoelen:

Lastig te zien als het nat is, maar in het echt mooi subtiel. Hier een poging van een foto van deze transparante stof:

Nu ligt er een lap geklemd tussen twee onderzetters in het verfbad, wordt vervolgd!

maandag 11 juni 2012

Elin Noble in Nederland

Heb ik weer. Krijg ik een seintje van Marjolijn dat Elin Noble naar Nederland komt voor een driedaagse workshop bij Zijdelings op 24, 25 en 26 januari 2013, heb ik andere verplichtingen (lees Quilten Speciaal). Een mens wil soms teveel....

Maar voor wie geen andere verplichtingen heeft, deze workshop is een absolute aanrader volgens de mensen in de Yahoo group MX-dyers waar ik lid van ben:
http://www.zijdelings.eu/Folds-For-Clamp-Dye-Resist-Itajime-Shibori.html

En de inschrijving is nu geopend, dus als het je leuk lijkt, meld je dan snel aan!


zondag 10 juni 2012

Mijn schoonmoeder

Je hebt schoonmoeders en schoonmoeders.
Maar ik heb een hele bijzondere. Die als ik katoen nodig heb, alle lakens uit de kast trekt die nodig zijn. Of een lakenoutlet met opruiming vindt...
Als ik oude kantjes zoek, snuffelt ze net zo lang op rommelmarkten tot ze wat heeft.
Plastic tasjes? Ze wast de chipszakken eerst nog uit voordat ik ze krijg... en er wordt er niet één meer weggegooid. Tot verdriet van schoonpapa die ze dan uit de container moet gaan halen als hij zich vergist ;-).

Nog niet zo lang geleden is ze ook bij C&A langsgeweest om voor mij, haar textielschoondochter, een megaposter op te halen omdat ik het jaren twintig modeplaatje op een vouwtasje zo leuk had gevonden...

En gisteren kwam ze terug van vakantie uit Frankrijk en Spanje en bracht voor me mee:

  • 4 plastic canvas boodschappentassen omdat ze de buitenquilt van Janneke zo leuk had gevonden, misschien kon ik er nu ook één maken...


  • en de nieuwste Quiltmania, omdat er zulke mooie dingen in stonden.
    Inderdaad... een interview met Sue Benner, de vrouw waar ik vorig jaar een 4 daagse masterclass bij volgde... het is ook prachtig wat ze maakt:


Heerlijk he, dat mijn schoonmoeder zo´n goede smaak heeft. En vooral dat ze altijd bereid is om tijd en energie te steken in wat haar (klein)kinderen leuk vinden, want ze is zelf geen quiltster.
Ik vind het heel bijzonder!

zaterdag 9 juni 2012

Quiltfestival 2012

OK, het is even rijden maar het Quiltfestival in Noord-Groningen is dit jaar van een ongelooflijk hoge kwaliteit, zulke prachtige dingen gezien!
Natuurlijk reed ik alleen voor Color Improvisations al naar het noorden, er is een geweldig boek te koop in de museumwinkel:


Links zie je een quilt hangen van Kathy Loomis, die nu op het Fireblog gasthost is. Zo´n groot oppervlakte zo bewerken, en vervolgens de vakjes allemaal voorzien van een ander quiltstiksel, ik ben er even bij gaan zitten op het museumbankje in het midden.
Ook de andere quilts waren nog steeds even mooi als ik me herinner van 2 jaar geleden in Frankrijk. Wat een impact kan dat hebben!

We zijn van dorpje naar dorpje en van kerkje naar kerkje gereden en dat alleen was al een feest, wat een geweldig mooie omgeving!


Let ook even op de potkacheltjes in het midden met de pijpen en de prachtige artdeco lampen!
In deze kerk was het werk van Lia Flemings te bewonderen en met haar toestemming mag ik hier een deelfoto van haar geplisseerde shibori werk plaatsen:


Ooh was ik eigenaar van een grote openbare ruimte, dan kocht ik dit textielkunstwerk, het is zo ontzettend mooi!
Ook heel bijzonder was het werk van Susan Dahlberg, een artikel over haar werk stond laatst al in Handwerken zonder Grenzen:


En verder heb ik ontzettend genoten van de exposities van Textielgroep Noord-Net, Annette Jeukens, Freetex, De Uitdaging en Bente Vold Klausen waarvan ik deze, Sunburned Earth van een ongekende schoonheid vind:


Ik was pas om 11 uur thuis en lag nog lang na te stuiteren van alle indrukken, wat heerlijk dat zoveel textielkunstenaar en vele vrijwilligers dit mogelijk maken!!

woensdag 6 juni 2012

Kaleidoscope

Wat ik nu toch weer tegen kwam, je blijft kijken:

http://inoyan.narod.ru/kaleidoskop.swf



Als je er met de cursor overheen gaat, kun je vorm en richting nog veranderen.
Wowowow, kan iemand de band stoppen zodat ik er één over kan trekken ...;-).

maandag 4 juni 2012

Van alles wat

Gisteren had ik andere plannen maar door het blogbericht van Kathy Loomis op het Fireblog kreeg ik (met de regen op het dak), ineens heel veel zin om gewoon lekker te gaan naaien en de streepjestechniek uit te gaan proberen:


Erg leuk om te doen, zie hier foto´s:
http://andthenwesetitonfire.blogspot.nl/2012/06/piecing-lines.html.
Ik zou een volgende keer nog wat meer lijnen maken en de streepjes nog weer wat dunner.
Wel grappig, terwijl ik bezig was de lijntjes open te strijken, moest ik alsmaar aan Ina denken ´Niet boenen, dames, strijken doe je niet op een wasbord´. Hou je taai Ina!

Ik heb in dezelfde kleuren nog 5 Breakdown print lappen dus we gaan nog even door!

Verder nog een tip, dit boek ligt momenteel bij De Slegte voor 7 euro:

En nee, ik zoek geen nieuwe hobby, het boek draait voornamelijk om compositie en ontwerp en is daarmee heel bruikbaar:


En tot slot heeft ons Artquiltgroep Oost lid Annemiek nu ook een eigen blog:
http://quiltannemiek.blogspot.nl/
Niet alleen quilts, Annemiek kan alles met een draadje, des te leuker om te volgen!!

zaterdag 2 juni 2012

Lutradur verven en open atelier Suze

Gisteren hadden we met de Artquiltgroep Oost afgesproken, om Lutradur / Polyestervlies te gaan verven met ecoline/zijdeverf/wateroplosbaar krijt bij Liesbeth.
Heel erg leuk om te doen, door water (of scheerschuim) op enig moment toe te voegen krijg je prachtige patronen en vervloeiingen op al dan niet transparante vliezen:


Hier zie je Aart de boel ´manipuleren`:



De vliezen wil ik graag gebruiken in de opdracht van Quilten Speciaal om het gescheurde stilleven vorm te geven. Dat wordt inderdaad vrij abstract ;-).

Helaas kon Suze er niet bij zijn, maar dat had een goede reden, want Suze had haar atelier opengesteld tijdens de kunstroute Putten, daar ben ik vandaag nog even gaan kijken:



Suze heeft een heel eigen stijl, en weet kleuren prachtig te combineren in een gelaagde techniek, erg leuk om haar werk bij elkaar te zien op deze zonnige dag.