dinsdag 31 januari 2012

Weer een stapje verder

Dit weekend ook nog aan andere projecten wat doorgewerkt. De eigentijdse quilt ziet er momenteel zo uit:


Maar ik schrijf vandaag eigenlijk vooral om jullie even te verwijzen naar een blog van Beth from Maine. Ik heb altijd aangenomen dat zij alleen mede-blogster was op And then we set it on fire . Ja dat blog waarvan de naam alleen al geweldig is en waar ze in de maand Februari aandacht gaan besteden aan Color discharge (Kleuren wegbleken) onder leiding van een expert:


Maar terugkomend op Beth, zij bleek ook een eigen blog te hebben:
http://sewsewart.blogspot.com/
En sinds kort vind je bovenin de menubalk diverse tutorials, die weliswaar in het engels zijn (maar goed te begrijpen) maar vooral heel veel foto´s bevatten. Hoe leuk is dat. Ik wil direct wel aan de slag met de technieken die ze beschrijft! Haar blog is echt de moeite waard om helemaal door te spitten!

Tot slot, nog een andere tip, het blog van Melody Johnson: http://fibermania.blogspot.com/
Zij start in februari met een Quilt a Long. Ik weet niet wat we gaan doen maar hey, als Melody aan zet is, wordt het vast prachtig. Dus ik doe mee!
Iemand ook een bus met tijd langs zien komen?

Just giving ´likes´ to three great blogs for inspiration:
http://andthenwesetitonfire.blogspot.com
http://sewsewart.blogspot.com/
http://fibermania.blogspot.com/

maandag 30 januari 2012

Wanneer Soda (ash) toevoegen?

Youtube is werkelijk een enorme bron van informatie voor ververs en quilters. En het is ook zo duidelijk als je het in beelden ziet ipv. in tekst.
En sinds kort hebben we een mediaplayer, waardoor je Youtube gewoon op de tv kunt bekijken, wat een uitvinding, nu is er altijd wel iets op televisie ;-)!

Gisteren stuitte ik op dit filmpje: When to add Soda Ash to Procion Mx Type Dyes (dat is de verf die ik en veel van jullie ook steeds gebruiken, koud water (MX) procion verfpoeder).
Procion heeft soda nodig om zich te binden aan katoen. Maar het is wel interessant wanneer je dat doet.
Want laat je de stof vooraf al inweken in de soda oplossing dan is je effect veel grilliger (!), dan dat je het achteraf doet, nadat de verf een uur heeft rondgezwommen. Ik had dat juist andersom verwacht.
En wat ik ook niet wist, als je wilt dat een samengestelde kleur zich weer gaat splitsen op de stof (net als bij sneeuwverven zeg maar), dan kun je beter de soda veel later toevoegen, dan kan de verf eerst rond gaan wandelen en zich opsplitsen.

Een aanrader dus, veel plezier, wil je niet door alle uitleg, scroll dan direct door naar 5.04 voor de eindresultaten.



This Youtube video speaks for itself: When to add soda-ash with procion MX-dyes. I didn´t realize it makes such a difference!

zondag 29 januari 2012

Nieuwe horizon


Gisteren werd ik getipt voor Designmatters TV, van de beroemde dames Kemshall. In de eerste free show, een voorbeeld van geverfde vliesofix. En toen ik dat zat te kijken, had ik de oplossing gevonden voor mijn te donkere horizon.
Met de kwast vind ik te eng, met kant wordt het te massief. Een laagje heel licht geverfde vliesofix erover, in de juiste vorm knippen en daarna opgestreken:


Zo ziet het er nu in vier op een rij uit:


Dat gaat de goede kant op, nog een paar stukjes ertussen en dan ga ik me over de bootjes buigen.

zaterdag 21 januari 2012

Brownies


Nee dit is niet mijn nieuwste abstracte quilt ontwerp ;-). Ik ben dol op kleur. Maar bakken vol met gekleurde lappen, geeft natuurlijk te weinig tegenhangers in neutrale varianten. En nu had ik voor een speciaal project bronsbruin nodig in meerdere schakeringen. Daarom de verfpotten maar weer gevuld. Met deze lappen als resultaat. Bruin is opgebouwd uit rood/geel en blauw en mixen van 3 leveren vaak de mooiste ´tekening´ op omdat iedere kleur een andere reageersnelheid heeft en dat zie je terug!

Hier de staalkaart, als je die vergroot kun je vast wel lezen hoe de mixen van rood/geel en blauw zijn opgebouwd. NB. ik ga daarbij nog steeds uit van 20 ml. verfoplossing (10 gram per 100 ml) in de genoemde verhoudingen, per Fat-Quarter (ca. 50x50 cm).


My stash is lacking neutral colours (who wants to dye neutrals if you can dye the rainbow ;-) therefore I filled the dyepots with self-mixed browns. Because of mixing red, yellow and blue, you get very nice dye patterns.

woensdag 18 januari 2012

In het groot

Met mijn vriend Photoshop, heb ik even gekeken wat de mogelijkheden zijn met de kriskras blokken die er nu zijn, en dit is voorlopig de compositie die me het beste bevalt. Focus op 1/3e: check. Anologe kleuren: check. Verhouding hoogte breedte: check. OK, dit moet het zijn. Terug naar de naaitafel. Eh verfschuur ;-).

With my BFF Photoshop, I managed to shuffle around with the possibilities of the criss-cross blocks, this is the result. Back to the sewing machine, after filling the dyepots again.



dinsdag 17 januari 2012

Kriskras

Ja hoor, ik heb het gedaan, toen ik op het blog van ´And then we set it on fire´ de dwarssnedes zag. Ook ik heb de helft van mijn blokken nog eens doorgesneden.
En gekozen voor bruin en paars ;-).
Nu vind ik het nog te druk, dus ik ga nog verder puzzelen met grotere kleurvlakken ernaast. Wordt vervolgd. En omdat ik steeds vaker de vraag krijg, wat hier nou eigenlijk staat (van buitenlandse ververs en quilters), vanaf nu ook met een paar zinnen engels erbij.

Yes I did it, after reading this blogpost , I had the guts to criss-cross my blocks for a second time. Happy with it!
Now that I have a sort of composition, I will add more plain colours next to the criss-cross blocks. To be continued!

zondag 15 januari 2012

Eigentijds en hedendaags

Oooh, jullie houden van meekijken en meedenken... dank jullie wel, ik hou er ook van ;-) !
Bedankt voor alle adviezen. Er zijn met de Venetië quilt (denk ik) twee dingen mis, het is te vlak, vooral ook rondom palen en horizon waardoor het ene grote brei wordt.
En de boten dreigen te verdrinken in de kracht van de omgeving.
Dus ik ben het met jullie allemaal eens en achter de schermen werk ik aan de oplossing. Wordt vervolgd.

Gisteren had ik een dagje Eigentijds en hedendaags quilten bij Ina Klugt in Oldenzaal, o.a. met Aart en Margriet die ik o.a. ken van de Art Quilt Groep Oost. Gezellig!
We gingen uit de vrije hand snijden en weer aan elkaar stikken maar dan niet in dezelfde volgorde zeg maar. (Zoals ze hier thuis zeggen, je bent weer lekker opgeschoten vandaag...).

Maar ik vind dat natuurlijk geweldig, weer een dagje tussen de lapjes, en aan het eind van de dag hadden we (2x) 6 mix & match blokken klaar. Die ik de hele avond op lapjes heb rondgeschoven op de grond voor de televisie (...ma-a-am ...).

En omdat jullie graag een beetje meekijken, hier de foto´s (van mobiel dus niet echt briljant):










En voordat jullie denken dat ik helemaal niks in mijn quiltleven zelf kan beslissen ;-), vanochtend heb ik de top al voor de helft genaaid. Maar ik zeg niet hoe, dat is voor later deze week.

donderdag 12 januari 2012

Even nadenken

Zodat ik er vanaf elke computer even naar kan kijken. misbruik ik deze blogpost om wat stadia op een rij te zetten. Ik ben geloof ik de lantaarns vergeten, en ik zie nu dat die wel essentieel zijn. Jullie hoeven niet te reageren hoor, ik zit te broeden.

maandag 9 januari 2012

My first paperpiecing

Vorige week mocht ik bij Wil in Bunschoten in haar collectie klederdrachtstofjes komen ´rommelen´. Wat een heerlijk idee, ik ben een echt stoffenmens en dan al die lapjes met verhalen erachter op de tafel...

Ik heb voor het eerst van mijn leven een paper piecing patroontje gemaakt van een bunschoter klederdrachtvrouwtje, en die heb ik nu in de originele stoffen uitgevoerd:


Okok, ik zie wel waar ik de lijnvoering niet helemaal in orde heb, maar ik ben helemaal blij met mijn ´Wijmpje´!

Wil heeft overigens ook een apart blog over haar werk met klederdrachtstofjes:
wijmpje.blogspot.com.
Alleen het lezen ervan brengt mij al een glimlach om de mond!
Bedankt voor de leuke dag Wil!

donderdag 5 januari 2012

Klaar met de feestdagen en gourmetten?

Dan de plastic doos niet weggooien he ;-) ! Hier heb ik een in soda water geweekte natte lap geplooid in de tray gelegd en er de restjes aangemaakte verf (geel en turquoise) van de kleurenpyramide overheen gegoten. Niet aanduwen, gewoon afdekken en weglopen, ook al is het 10 graden in de schuur. Twee weken later terugkomen, uitspoelen en strijken en kijk nou eens:




In de tweede bak (jawel), een lap gefrummeld gelegd, daar alle kleuren overheen gegoten (nooit zo´n goed idee, max. 2 kleuren is rustiger). Maar er zitten hele mooie stukken tussen, kijk nou:





Je ziet wel dat de roze tijdens het spoelen de witte stukken meegekleurd heeft, hier is denk ik niets aan te doen tenzij je met grote hoeveelheden water zou spoelen. Maar dit zijn wel de kadootjes op deze stormachtige dag.

woensdag 4 januari 2012

Beetje verven...

Heerlijk die vakantiedagen, tussendoor ook een snel shibori lapje in de verf gelegd:




Hiervoor eerst vierkanten gestreken in een lap, daar met rijgdraad blokken gevuld:


 Draden aangetrokken en vastgeknoopt:


En dit in een zakje met soda/zoutoplossing en verf voor 24 uur in de rijstpan.
Verder wordt er hard gewerkt aan
Natuurlijk hopen we jullie daar ook allemaal te verwelkomen. Want het delen van ervaringen is toch wel het mooiste wat er is als je zo gek op stoffen bent!

maandag 2 januari 2012

Beetje punchen...

Dank voor jullie meedenken over de Venetië quilt, ik vind het erg leuk om de verschillende invalshoeken en oplosrichtingen te horen en ga er nu eens even rustig over nadenken voor ik definitieve stappen neem.
Ondertussen is het nieuwe jaar begonnen, voor iedereen natuurlijk alle goeds gewenst, met alle ruimte voor creativiteit!



Ik begon in elk geval het jaar goed met een uurtje punchen op mijn nieuwe punchmachine, proefjes met draadjes, en... een mini-haakwerkje...
Ik heb er direct weer een verslaving bij denk ik, want ik heb ergens een boek met 100 gehaakte bloemetjes patroontjes...

Maar eerst het huiswerk van de punch-klas bij Marjon: Draadjes punchen.