vrijdag 30 september 2011

Blogger is aan het vernieuwen

Als jullie denken, wat ziet het er hier anders uit, dan klopt dat. Blogger suggereert (als je inlogt) dat je kiest voor hun nieuwe Blogger-interface die ´dynamisch´ is. En dat kon ik natuurlijk niet laten ...

Als je linksboven klikt, zie je een menu verschijnen van vertoningsvormen, waarin je dit blog kunt lezen. Best leuk, mooi, handig. Ze gaan hiermee de kant van Wordpress uit, het is al bijna een website ipv. een blog.

Klein probleem is ook, dat ik van alles nu ook even kwijt ben, de links in de kolom rechts, mijn eigen profiel, en wat stond er nog meer eigenlijk ;-). Let op: Als je de volledige tekst van deze post wilt lezen moet je even in dit blok tekst klikken. De lees meer >> optie is kennelijk ook nog niet opgenomen. Ik zou zeggen, meer testen lieve Bloggers. Maar na het web-log-ellende verhaal zullen we maar niet mopperen.

Er zijn nog meer kinderziektes, zo kun je de kleur van je koptitel niet aanpassen, dus in mijn geval kan ik alle grijsachtige sjsjablonen niet gebruiken, de breedte is niet aan te passen etc. En ook een eigen achtergrondfoto is momenteel nog niet mogelijk.

Zal allemaal wel opgelost worden, en gelukkig kun je op ieder moment terug naar je oude template gaan (revert to previous template). Maar ik wil wel even kijken wat de voordelen zijn, dus jullie zitten voorlopig met deze opmaak opgescheept ;-).

Heb ik gelijk even de kans om nog een nieuwe community onder jullie aandacht te brengen, www.sewn.eu
(Oh jee, dat ging ook niet in één keer en automatisch goed, een link onder een tekst zetten. Moest mijn html-code kennis hiervoor gebruiken... Voor de digi-angstigen onder jullie - wacht nog maar even met overstappen...).


Deze community is in Australië al heel groot en wil nu Europa veroveren. De bron van deze community zit dicht bij Patchwork Europe dus dat belooft veel goeds voor de toekomst. Nu staat er in elk geval al een interview met Sue en Katie op.

Ok, ik ga even kijken wat er verder mogelijk is met deze nieuwe interface, wordt vervolgd.

donderdag 29 september 2011

Wat verder nog de moeite waard was

bij Patchwork Europe:

Selectie van Quilt National 2009 en 2011
Deze internationale Quiltwedstrijd was nog niet eerder in Europa te zien. Het werk is echt van topquilters. De doelstelling van de organisatie is om quilten tot een kunstvorm te verheffen, en daar slagen ze goed in:


Verder waren er gastlanden als België (mooi maar zonder foto´s door batterijprobleem) en Israël. Deze quilt was bijvoorbeeld van Maya Chaimovich waarvan ook werk bij de Quilt National tentoonstelling hing. Op de foto gaat de kracht er meer af dan je lief is, maar haar werk is echt beeldschoon in het echt.


In het theater troffen we nog een verrassing op de 1e etage, nl. Izabella Baykowa. ze maakt mythe-achtige taferelen, met veel details. En soms ook bedrieglijk eenvoudig, mijn favoriet:


Tot slot een bijzonder ArtTextures tentoonstelling met baanbrekende werken voor textiel als kunstvorm. Hier een detail van wat er zo mooi uitzag in het echt:


Zo, dat was Patchwork Europe in vogelvlucht. Weer een mooie editie geweest. Morgen meer over de 4 dagen workshop bij Sue Benner.

dinsdag 27 september 2011

Meer solo-exposities in Val d´Argent

Ik laat hier nog maar wat namen vallen van exposities die we zagen en die zo de moeite waard waren:

Alicia Merrett
Bekend van de abstracte kleurrijke plattegronden. In haar werk is o.a. door mij geverfde stof gebruikt. De kleuren spatten bijna van de muur af. We hebben 2 uur voor haar ´wacht´ gehouden zodat ze zelf ook even rond kon kijken. Dat was een bijzondere ervaring, want bijna iedereen spreekt je aan achter zo´n tafel, ook al weten ze dat je iemand anders bent. Zo gezellig!



Ook de solo-expositie van haar vriendin, Marlene Cohen in dezelfde kerk was prachtig. Zij is doof geworden en de grote quilt met de verwarde letters die je in het midden ziet, is het keerpunt in haar quiltcarriere waarop deze ingrijpende gebeurtenis plaatsvond. Als je dan alles op een rijtje ziet, ben je wel even stil. Een vrouw met onverwoestbare engelse humor trouwens, geweldig.


Verder vond ik de quiltexpositie van Hilde van Schaardenburg erg mooi. Een serie bestond uit quilts gemaakt van/met/geinspireerd door borduurwerken die haar moeder gemaakt heeft. Ontroerend, en prachtig uitgevoerd.


In de hal bij Katie en Sue (zie vorige post)´hing´ nog een derde artquiltster, Elisabeth Nacenta de la Croix. In alle eenvoud, toont zich de meester.



Morgen meer over nog vier bijzondere exposities.

maandag 26 september 2011

Katie en Sue in Val d´Argent

Naast de wedstrijd expositie was er ook een groot aantal solo exposities te zien die de moeite waard waren.

Allereerst natuurlijk van Katie PM die hier uitlegt hoe ze eerst op canvas een abstract schilderij maakt en dat later na wat herschikken van de delen, in het groot in stof uitwerkt.



Over deze techniek gaat ze in de komende periode een boek schrijven dus dat zou leuk zijn. In dezelfde hal, hing ook Sue Benner die prachtige abstracte quilts maakt. Hier zie je beide dames, in de privé show and tell die we op de ´klassereünie´ kregen:



Ook de tentoonstelling met studentwerkstukken was in dezelfde hal, ik vond het heel bijzonder om mensen naar jouw werk te zien kijken, je zou er bijna naast gaan staan om te horen wat ze zeggen (of niet natuurlijk ;-).


Na afloop hebben we geholpen om de boel weer in te pakken. Dat is een gek gezicht zo´n hal met witte wanden (en witte gezichten na een week hard werken).


Morgen meer expo´s uitgelicht!

zondag 25 september 2011

Val d´Argent: De wedstrijdshow: Tangled

Dit jaar mocht je overal in Val d´Argent (en in Leiden trouwens ook) foto´s maken. Ik denk dat er ook geen houden aan is, 2 van de 3 bezoekers fotografeert alles. Ik heb mezelf gedwongen om eerst te gaan kijken zonder fototoestel en later alleen de dingen die ik terug wil kunnen kijken te fotograferen. Wel zo rustig en ook echt beter voor je geheugen en de impact die een quilt op je heeft.

Enkele foto´s zal ik in het klein hier plaatsen, met de namen van de quilters erbij. Ik weet dat er discussie over is, maar ik denk dat zolang de bronvermelding duidelijk is, en de foto´s niet goed genoeg zijn voor commerciële belangenverstrengeling, de foto´s alleen maar bijdragen aan meer interesse in de quilts. Meestal neemt bij mij de belangstelling voor een quiltster alleen maar toe als ik er wat ´snapshots´ van gezien heb. Elke quilt is in het echt toch mooier dan op de foto, die ik vervolgens liever een keer in het echt wil zien. Dus ook voor tentoonstelling-organisatoren kan een foto werken als magneetjes ipv. de rigide angst dat de animo voor bezoek minder wordt.

Dit zijn een paar van de quilts die ingezonden (en geselecteerd) zijn voor de jaarlijkse comptetitie die dit jaar het thema ´Tangled´ (verstrikt, verward) had. De jury bestond o.a. uit Katie PM, en zij hadden dit jaar ook een quilt met hetzelfde thema gemaakt. Deze was van Katie PM:
Natuurlijk deden ze zelf niet mee aan de competitie! Maar ik vind het wel weer een plaatje.


Er hingen gelukkig ook mooie Nederlandse inzendingen, o.a. Elly van Steenbeek met ´Out of Control) (links).










En Petra Kooij met ´an Old Tree Trunk´ (rechts).












Deze quilt van Monica Flake (Dld) met de naam Unendlich was favoriet bij iedereen die ik sprak, maar had geen enkele prijs, jammer!


Deze quilt van Olivia Uffer (Fr) met de naam ´Enlacement Urbain´ was de grote favoriet en prijswinnaar:


De quilt was in het echt ook erg mooi, 3D ´Hundertwasser´ huisjes op een prachtige achtergrond.

Zelf viel ik natuurlijk als een blok voor deze handgeverfde quilt van Marianne Bender (SW) met de naam ´La Toile´


En deze verstrengelde quilt van Britta Pandel-Rood (Dld) met de naam ´Natürliches Netzwerk´ was ook prachtig (ik moest er gelijk aan denken of het ook in vilt uitvoerbaar zou zijn).


Petra vroeg me om een indrukfoto hoe de quilts hingen in de kerk, hierbij!


En jouw boomstrong quilt was ook afgebeeld op de banier bij de ingang, hoe leuk is dat, zie foto bovenaan!

zaterdag 24 september 2011

Aankopen

Vandaag eerst maar eens de tassen uitgepakt, en mijn aankopen weer in handen gehad.

Boeken:

Het paarse boekje van Katie PM is een eigen uitgave en niet in de reguliere handel te krijgen. Het boek van Ineke Berlyn, is haar tweede deel over Journal quiltjes, heel inspirerend om door te bladeren, net als het eerste deel. En het verfboek is een aanrader in de serie Basisverfboeken om te hebben.

Gobelinstof:
Ik blijf gobelin weefsels prachtig vinden, hoe is het mogelijk dat je dit tafereel ingeweven krijgt! In mijn textieltechniek studietijd moest ik dit bestuderen en ik heb ooit zelf nog de jacquard ponskaarten geslagen voor de weefmachine maar toen wist men al dat het ambacht uit ging sterven en dat 20 jaar later (nu) alleen computers nog dergelijke tekeningen om kunnen zetten naar weefsels.


Sewezi:

En, lang gekoesterd, nu gekocht, de Sewezi naaimachinetafel zodat de naaimachine op tafel kan blijven staan. Ik merkte dat ik nog vaak de oude machine pakte omdat die lichter is en in een hoekje op het bureaublad weggeparkeerd staat. Maar nu blijft de Bernina 440 QE in het zicht staan en geen smoestjes meer ;-)


En met een perspex plaat zodat ik er ook makkelijk een lichtbak van kan maken om tekeningen over te trekken. Helemaal blij mee!

vrijdag 23 september 2011

En weer thuis..

Bekaf ben ik, natuurlijk na zoveel mooie indrukken. Op Facebook trof ik deze reüniefoto van de groep van vorig jaar. Van links naar rechts, Schotse Liz, Sue Benner, Katie Pasquini Masopust, #memyselfandI, organisator Gül Laporte, Belgische Evelyne, Schotse Allison, Franse marie, onze Marijke, Duitse Kerstin en Patchwork Europe baas William. En dat alles voor mijn eindproject, de verfstreep. Oh wat waren we trots. Maar daarover later meer.


Ik heb ontzettend veel lol gehad met Marijke, Christina, Marjolijn, Fien en Ina en ga er morgen over posten (en de rest van de week ;-). Maar nu eerst bijkomen van de file van Brussel tot huis.

dinsdag 13 september 2011

De printer draait overuren

Voor de masterclass van volgende week heb ik drie ontwerpen klaargelegd die ik deze zomer in Photoshop gemaakt heb. Ik weet niet of het de bedoeling is, maar ik hoop dat Sue Benner me op weg kan helpen om deze ontwerpen in stof uit te werken:


De printer draait overuren. Niet alleen in kleur, ik heb dmv. van het filter Stileer > Omtreklijn (en vervolgens omzetten in zwart/wit, eventueel nog waarden beperken) ook lijntekeningen gemaakt. En gespiegeld (want met vliesofix werk je omgekeerd). Vervolgens op A4tjes uitgeprint via Posterazor (gratis programma, top!).


Voor de slimpies onder ons, nee dit is inderdaad niet gespiegeld, foutje wat ik later nog hersteld heb ;-).

En dan natuurlijk het leukste stuk, stofjes zoeken:


Helaas is er geen WIFI in het appartement waar we zijn, dus ik kan alleen af en toe een foto posten via het twitteraccount in de rechterkolom. Maar achteraf zal ik uitgebreid verslag doen!

maandag 12 september 2011

Katie PM showgirl

Vandaag is Show 906 online gekomen van www.thequiltshow.com met als special guest Katie Pasquini Masopust! Ze praat hier over al het nieuwe werk wat vanaf woensdag ook in Frankrijk te zien is. Hoe bijzonder is dat.
Je kunt al voor 7 dollar een maandlidmaatschap kopen en dan alle video´s waaronder deze bekijken. Aanrader!

zondag 11 september 2011

2x Leiden

Vrijdag de Algemene tentoonstelling van het Quiltersgilde bezocht. Blijft telkens weer een verrassing wat je daar aantreft, meestal ´van alles wat en van alles een beetje´ (zoals ook te verwachten met een achterban die zo divers is). Maar allemaal met veel oog voor detail uitgevoerd, passend bij het ´gilde´ denken!


Ik laat hier geen foto´s van de quilts zien omdat ik daar natuurlijk geen rechten op heb, maar sommige details vond ik zo inspirerend dat ik die hier graag even deel.

Omdat ik in het hoofd veel bezig ben, met het vraagstuk hoe je vilt zou kunnen integreren in een quilt (volgend voorjaar 4 workshops Qvilt bij Jolande van Luijk), viel mijn oog direct op deze twee:



Ook structuren en drie-dimensionaal hebben mijn absolute aandacht:



En soms is het gewoon de techniek die mij triggert en waar ik uren over kan peinzen hoe het gedaan is:



De laatste twee zijn overigens van Cherilyn Martin die in het wevershuis in Leiden exposeert, ook zeer de moeite waard om even langs te gaan als je er toch bent.

De dag erna was ik weer in Leiden te vinden, dit keer omdat ik een scooter ging ophalen voor mijn dochter die we over konden nemen. Omdat ik nooit een scooter gehad heb, was dit een echte uitdaging voor mij. Van Harderwijk naar Leiden via Vinkeveen en Bunschoten, door allerlei plassengebied. Een wereldreis, maar zo leuk om Nederland aan je voorbij te zien trekken. We (scooter en ik) zijn na 7 uur tuffen, veilig aangekomen!

dinsdag 6 september 2011

Voorbereidingen

Wat een enthousiaste reacties op mijn vorige blogpost over Kees van de Wetering. Hij vond het erg leuk en gaat speciaal voor ons ´Artquilt ontwerpen´ toevoegen aan zijn lesprogramma. Je kunt je aanmelden via de link in de banner rechts van deze tekst!

Volgende week vertrek ik alweer naar Frankrijk voor 3 dagen Patchwork Europe in Val d´Argent (incl. rondleiding door Katie Pasquini Masopust herself over haar solotentoonstelling, lucky me) en aansluitend 4 dagen masterclass met Sue Benner, onder de titel ´Driven to abstraction´.

Ik heb hiervoor al wat zitten mijmeren wat ik eens zal gaan doen, en heb nu het plan om hier mee aan de slag te gaan:


Het is een bewerkte foto, dit is het (vage) origineel:


Ik heb er heel veel zin in, al moet ik nog wat spullen bij elkaar zoeken. Zo staat er o.a. 25 meter vliesofix op de lijst... ik moet er nu even niet aan denken maar komt vast goed.

Verder bracht de post mij vandaag een hele mooi viltshawl van Riet, ook wel bekend als blogster Vilterietje. Ze heeft een heel leuk en gezellig blog, en had vorige week een give-a-way georganiseerd. Alweer lucky me, ik kreeg deze mooie mintgroene shawl. Dank je wel Riet, ik ben er erg blij mee!

zondag 4 september 2011

Wie wil er meedoen met een ontwerpworkshop?

Via het boek Realistic Abstracts van Kees van Aalst, stuitte ik op de nederlandse kunstschilder, Kees van de Wetering.

Hij werkt (o.a.) in een stijl die hij ´fragmatic art´noemt. Een stijl die, qua uitvoering, dicht tegen de werkwijze van art-quilters (maar ook van glas in lood kunstenaars) aan ligt.

Vooral zijn Flamingo Panoramique vind ik heel erg mooi:


Ik heb hem gevraagd of er ook een ontwerp-workshop/masterclass in deze stijl mogelijk was, en hij heeft daar positief op gereageerd:

Een workshop Ontwerpen is zeker mogelijk, in deze workshop/masterclass kunnen we bijv. behandelen;
- ontwerpmateriaal
- basislijnen en -vormen
- eerste schetsontwerp maken
- ontwerp verbeteren
- het onderwerp of thema vertalen naar Quilt-vormen
- ontwerp vergroten
- kleurontwerp maken
- Quilt ontwerp op calceerpapier

Deze ontwerp workshop kan plaatsvinden in mijn eigen atelier in Burgh-Haamstede.
Maximaal aantal deelnemers is 6 cursisten.
Minimum aantal deelnemers is 4 cursisten.
De kosten zijn 100 euro per cursist
Deze dagcursus is all-in (koffie/thee, uitgebreide lunch, frisdrank en wijn) en inclusief materiaal.
Datum in overleg op een zaterdag


Nou, ik sta natuurlijk vooraan om mee te doen. Zijn er meer mensen die dit interessant vinden? Want dan kunnen we misschien een gezamenlijke datum zien te vinden? Je kunt me mailen op verfvirus@gmail.com of een reactie hieronder achterlaten! Ik zou het leuk vinden!