maandag 29 augustus 2011

Verven met ijsblokjes

Deze maand besteden de artquilt bladen Patchwork professional en Quilting Arts beide aandacht aan verven, o.a. met ijsblokjes. Corinne is al begonnen met experimenteren. De gevolgde techniek, invriezen van verfvloeistof in de keukenvriezer, zie ik helemaal niet zitten in dit huishouden. En de rest van de familie ook niet.

Dus heb ik eens uitgeprobeerd wat er gebeurd als je pure ijsblokjes (net als de sneeuw) als een laagje stort boven een in soda water gedrenkte lap die in een bloempot is gepropt. Zijn we er nog? Fotootje:


Links zie je 10 ijsblokjes met daaroverheen anderhalve theelepels procion poeder in de kleuren roze toermalijn, citrien en onyx.
Rechts zie je 10 ijsblokjes met daaroverheen verdikte procionverf die ik nog over had, drie puddinglepels in de kleuren robijn, barnsteen en onyx.

Na een paar uur waren de ijsblokjes wel volledig gesmolten maar lag er zowel nog poederverf boven op de lap als verdikte verf. Vond ik ook zonde dus ik heb nog een keer of 10 met een plantenspuit de bovenkant nat gemaakt in de hoop dat de laatste restjes verf ook hun weg zouden vinden.

Onder de bloempot met gaten lag nog een nieuwe gedrenkte lap te wachten in een emmertje op het smeltwater met restverf.

Hier de eindresultaten (links de eerste lap, rechts de druiplap in het emmertje eronder):

Met verfpoeder:


Met verdikte verf


Ik vind het resultaat met de verdikte verf nog net iets mooier dan met poeder. Net alsof de weerstand om opgelost te raken (zowel vanuit het verdikkingsmiddel als vanuit het ijsblokje) extra vertraging en dus ander resultaat geeft. Dit ga ik vaker doen, de lappen zijn zo de moeite waard en je hoeft tenminste niet de kou in! Hoewel je met het huidige herfstweer ook anders kunt redeneren.

zondag 28 augustus 2011

En spoelen maar...

Het leukste onderdeel van verven, blijft toch het uitspoelen en strijken, pas dan weet je wat je hebt tenslotte.

Hier de lappen die ik vrijdagmiddag nog heb bewerkt met een roller en verdikte procion:


Als je altijd met dezelfde 6 basiskleuren verft, heb je al gauw ook wat bijpassende unilappen in de kast:


Je zou er toch zo een quilt van maken? Wie weet met deze regenachtige dag.

Bargello met een energielek

Op mijn laatste Bargello blogpost reageerde Tineke constructief met een opmerking over de aflopende lijnen.

Daarom vind ik bloggen ook zo heerlijk, met z´n allen weet je echt veel meer dan alleen. Dit was het oorspronkelijke plan:


Ik zie wat Tineke bedoeld, het zijn net de beurskoersen van de laatste jaren, en het is toch echt niet mijn missie om dat in deze quilt vast te leggen ;-). Had ik mijn photoshop skills beter benut dan had ik al gezien dat ik de quilt horizontaal had moeten spiegelen om met een stijgende lijn te eindigen:


Maar dat kan nu niet meer (alleen in photoshop kun je spiegelen tenslotte).

Tineke suggereerde om de quilt een kwartslag te draaien, dat ziet er zo uit:


Dat is nog wel haalbaar, kwestie van de tunnels verplaatsen. Ik ga eens denken of ik daar vandaag al aan toe ben ;-). Bedankt voor het meedenken Tineke!

vrijdag 26 augustus 2011

Dagje stof bedrukken

Vandaag had ik de Art Quiltgroep Oost op bezoek in de verfschuur, die graag eens wilde werken met verdikte procion en (koude) was. Voor een uitleg over het maken van de verfpasta, klik hier.

Van te voren had ik al lappen in soda voorgeweekt en laten drogen, dus we konden direct beginnen, hier zie je iedereen druk bezig met lappen in de verf zetten:





Met het natte weer viel het nog niet mee om de lappen tussendoor droog te krijgen. Dat was nodig omdat we ook met Cold wax gewerkt hebben, en die laag moet eigenlijk droog zijn voordat de volgende laag eroverheen gaat.

Zelf was ik te rusteloos om aan de slag te gaan, maar toen iedereen naar huis was, heb ik nog snel even mijn slag geslagen:


Mijn gasten hadden notabene mijn nieuwste geknipte schuimrolletje over het hoofd gezien, en die gaf een heel leuk effect:



Ook de rechte roller waar ik stukken uitgesneden heb, doet het mooi:



Leuk, je kunt die rollertjes natuurlijk alle kanten op bewegen.
De lappen moeten 24 uur in plastic blijven broeien om de soda zijn werk te laten doen en de procion aan de katoen te laten hechten. Wordt vervolgd.

Het was een heerlijke dag, de eerste ´officiĆ«le´ werkbijeenkomst van de art quilt groep Oost. Er zijn geen hele grote of bijzondere doelstellingen, gewoon met elkaar een nieuwe techniek uitproberen waarbij ieder voor zich de ervaring inbrengt die in huis is. Experimenteerdag 1 was heel geslaagd wat mij betreft!

dinsdag 23 augustus 2011

Aan het werk

En dan letterlijk. Want vorige week ben ik teruggekomen van vakantie en voordat ik ook maar 1 letter ging bloggen of blogs ging lezen (en me daar weer in zou verliezen ;-), heb ik mezelf opgelegd om minimaal 1 quilt af te maken. Het nieuwe seizoen staat al bijna weer voor de deur en het barst hier van de tasjes met halve projecten.

Dus de Bargello quilt opgepakt, na nog wat gepuzzel in photoshop, gekozen voor 4 extra oplopende banen aan beide zijkanten en dan afsnijden omdat ik dat qua maatvoering mooier vond (rechthoekig).

De top is nu gesandwiched en het grootste deel doorgequilt, nu komt-ie wel af en mag ik weer de digitale snelweg op. Want dat heb ik wel gemist!!


zondag 7 augustus 2011

Mini meshwork

Ja hoor, de tweede poging is dan toch gelukt, hier zijn de babyblocks (van 6 mm. zelfgesneden biaisband, dus echt mini):


Ik wil een serie van verschillende maken voor een echte mesh-sampler, en heb al even uitgeprobeerd met wat foto trukage of ik soms mijn vorige kleurenserie-lapjes kan gebruiken voor de achtergrond:




Volgens mij te doen, maar ik wacht met naaien tot ik 9 mesh-lapjes af heb, want het kan zo maar te druk worden.

vrijdag 5 augustus 2011

Weer een kleurenserie en mini-meshwork

Marrie-jette schreef laatst in de reacties dat haar favoriete kleurenserie een 50/50% mix was. Dus geel wordt dan 50% Citriengeel plus 50% Barnsteen. Rood wordt 50% Robijn plus 50% Rode Jaspis. En Blauw wordt 50% Turquoise en 50% Azuriet. Dat heb ik gisteren als kleurenserie geverfd toen Christina en Marjolijn er waren om een keertje gezellig samen te verven (zakjes vullen is veel leuker als je ondertussen wat te kletsen hebt toch?).

Dit is het eindresultaat:

Het voelt als een heel vertrouwde kleurenserie en toch is het weer net een tikje anders. Want kijk maar, hier heb je links de warme kleuren (Barnsteen, Rode Jaspis en Azuriet met elkaar gemixed), rechts de heldere kleuren (Citrien, Robijn en Turquoise met elkaar gemixed) en in het midden de 50/50 kleuren met elkaar gemixed:


Ik kan me goed voorstellen dat het de favoriet van Marrie-Jette is, want de donkere is me vaak te donker en de heldere is me vaak te ... helder inderdaad ;-). Deze serie is een hele mooie basis-serie, goed toepasbaar.

Inmiddels verf ik voor kleurenseries nog maar kwart- Fat Quarters want de stapels lapjes groeien alleen maar. Toch wil ik niet alleen maar opslaan tot ik het een keer kan gebruiken, dus aan het eind van de middag bedacht ik me dat ik met deze stapel kleine lapjes wel wat varianten uit een ´mesh works´ boek kon gaan maken dat ik in huis had gehaald. Ik had tenslotte er nu les in gehad, en dus ging ik dapper aan de slag met de ´baby-blocks´ vlechten. Dit keer door kleine reepjes te snijden, small 6 mm biaisband van te strijken en volgens schema inweven:


Erg mooi om te zien. Maar die derde kleur, om er kubusjes van te maken... krijg ik er met geen mogelijkheid meer in. Ik heb iets fout gedaan, de ruitjes lopen ook de verkeerde kant op. Nou weet je wat, dit is ook een leuk patroontje, en daarmee de eerste van de serie die ik wil gaan maken voor een mesh-sampler-lap. Onbedoeld maar toch mooi, en zo gaat het met verven toch ook vaak ;-).
;-).

woensdag 3 augustus 2011

Mesh work

Vandaag heeft Suze ons geleerd hoe je met meshwork, het vlechten van stroken stof, hele bijzondere resultaten kunt krijgen. Hier een paar van haar eigen voorbeelden:


Ik heb twee lappen gemaakt:

PS. Quiltpolitie: deze zwarte naden/tussenruimte is een bewuste keuze ;-).


En met mijn nieuwe hobby ´instantquilten via Photoshop' kon ik gelijk even kijken wat ik er verder nog mee kan. Hier een vergroting van de eerste foto met een gradatie kleurfilter eroverheen, in combinatie met de twee mesh-lappen die al klaar zijn. Ik ga maar eens aan het verven ;-), kijken of ik er in de buurt kan komen:


Bedankt voor de leuke workshop Suze!