dinsdag 28 juni 2011

In vogelvlucht

Heerlijk, vandaag de eerste echte vakantiedag, ik heb me ondanks de 36 graden gewoon in de schuur opgesloten met mijn werktekening van de vogels en een bak met gesneeuwverfde lappen. Van ´t winter vroeg ik me nog af, wat ik er mee zou gaan doen, na deze dag hoop ik weer op een strenge winter!

Omdat het zo´n leuk gezicht is, alle voortgangsfoto´s onder elkaar.






Deze quilt is nog een ontwerp wat ik tijdens de masterclass van Katie Pasquinie Masopust vorig jaar in Val d´Argent gemaakt heb. Ze komt dit jaar weer, dus als je daarbij wilt zijn, moet je je snel aanmelden:
http://www.patchwork-europe.com/Masterclass-after-EPM-register,355?lang=en

Gelukkig werkt de methode van Katie Pasquinie Masopust in delen, dus ik ga ieder deel eerst apart afwerken (sandwichen en doorquilten). Lekker handzaam, en dan later aan elkaar stikken. Als die methode goed bevalt, wil ik het vaker gaan doen, want het gemartel van een enorme quilt onder je naaimachine-arm vind ik echt niet leuk.

maandag 27 juni 2011

Nog meer verven met stokroos

Je hebt een verfvirus te pakken of niet, maar ik moest toch nog even verder experimenteren. Allereerst het idee van ecoprinten van Tineke, blaadjes in een laagje zijdestof, strak oprollen en afbinden, uurtje in een pan met water plus een flinke scheut azijn:

Leverde na uitspoelen dit lapje op:

En ik wilde eens kijken of ik ook een wat gemeleerd garen kon krijgen, ik hou niet van uni´s, dus 40 blaadjes in een oude pantykous gestopt (LOL, andere mensen stoppen geld in een sok, ik bloemblaadjes in een pantykous).
De streng van 100 gram wol eromheen gewikkeld, en ook een uurtje in een pan met water en een flinke scheut azijn (dit keer maar eens niet voorgebeitst).


En dat kwam er na een nachtje staan (koel), na uitspoelen en drogen zo uit te zien:

Morgen ga ik eens kijken of ik er ook met een hamer op kan slaan, of met een chic woord: ´Flower pounding´.

zaterdag 25 juni 2011

Verven met stokroos

Toen we hier vorig jaar kwamen wonen, hebben we eigenlijk direct al een stukje tuin vrij gemaakt om wat ´verfplanten´ te kweken. Waaronder de zwarte stokroos en die bloeit nu, bijna bizar om zwarte bloemen te zien:


Volgens het boek ´A dyers Garden´ van Rita Buchanen, kun je met alle stokrozen verven, ook de roze maar de zwarte geven de mooiste tinten. Je hebt hiervoor de bloemblaadjes nodig, dus niet het groen.
Ik heb 50 gram materiaal bij elkaar gezocht (wol, zijde en katoen), deze een uurtje voorgebeitst in een pan water met een schep aluin al pruttelend.

Van 30 bloemen de blaadjes verzameld en in een ander pannetje 30 minuutjes laten trekken. Dan de stofjes erbij, en een uurtje doorpruttelen:


Na uitspoelen en centrifugeren, komt het er zo uit te zien als de linker helft, paarstinten. De rechter, groene helft heeft nog 5 minuten in een badje warm water met een theelepel ammoniak gelegen, is de kleurverandering niet groot?


De lichtste onderop is katoen, het lapje erboven zijde. Het strengetje en het donkere lapje zijn wol. Bloemblaadjes kun je om de paar dagen verzamelen en het beste in de koelkast bewaren tot je aan verven toe bent.

vrijdag 24 juni 2011

Dagje exposities in Noord-Nederland

Meestal heb je in de zomer lekker veel tijd en is er dan juist weinig georganiseerd op expositie gebied. Maar dit jaar heb ik een leuke route gevonden met vier interessante exposities:


A. Grou - Quilt ontmoet steengoed
1-5-2011 tot en met 31-10-2011

Deze tentoonstelling laat een ontmoeting zien tussen in eerste instantie twee heel verschillende objecten. Mineralen zijn kleine wonderen der natuur. De quilts zijn geinspireerd op de wonderen van de natuur.
Wie goed kijkt ziet de kleuren en vormen vanuit de natuur terug in eigentijdse quilts van Tiny Koppens. De al eeuwen oude quilttechnieken zijn gecombineerd met nieuwe, moderne quilttechnieken en verschillende materialen. Daardoor komt de kunstenares tot heel heel nieuwe creaties op quiltgebied.

Tentoonstelling van 1 mei tot 1 november 2011. Mineralogisch museum Grou, Leechlan 22 Grou


B. Veenwouden - Texui met ´Transitions´
18-6-2011 tot en met 21-8-2011
TeXui met ‘Transitions’ terug in de Schierstins.

TeXui is een collectief van textiel kunstenaars, die streven naar vernieuwing en verdieping van textiele kunst. De vernieuwing bestaat vooral uit het zoeken naar en experimenteren met ongebruikelijke materialen om ideeën uit te drukken. De verdieping komt tot uiting in de gedachten die achter het werk liggen. Een thema, zoals nu ‘Transitions’, laat zien hoe verschillend de invalshoeken kunnen zijn. In de ongeveer tien jaar, die de groep bestaat, is de samenstelling van de groep wel veranderd, nieuwe kunstenaars hebben de plaats van de andere ingenomen. Met hun karakteristieke werk dragen ze bij tot het steeds veranderende gezicht van de groep. In 2007 exposeerde TeXui al in de Schierstins in Veenwouden met ‘Labyrint’, nu is de groep terug met de thema-tentoonstelling ‘Transitions’.

Bij ‘Transitions’ kan men denken aan veranderen, verschuiven, overdragen, zowel letterlijk als geestelijk, zoals van ouder op kind of van leraar op leerling. Men kan ook denken aan vervellen, vergaan, vernieuwen of verouderen. Veel inspiratie voor de leden van TeXui voor een geheel nieuwe expositie met werken op vrij groot formaat (100cmx80cm)

Leden van TeXui: Rita Berghuis, Elke Boesewinkel, Hanne Capel, Willy Doreleijers, Jelly Dijkstra, Wille Groenewolt, Marjon Hoftijzer, Annette Jeukens, Jacqueline de Jong.

Categorie C, tussen 15 en 25 quilts

Locatie: Cultureel Historisch Centrum De Schierstins, Hoofdstraat 1, Veenwouden. www.schierstins.nl


C. Veendam - MeerArt met Ze voeren over zee...
3-4-2011 tot en met 28-8-2011

De Duits-Nederlandse groep MeerArt exposeert in het Veenkoloniaalmuseum maritieme werken met het thema "Ze voeren over zee...".
Open: di-do 11.00-17.00 uur, vrij-ma 13.00-17.00 uur
Categorie A, meer dan 50 quilts.

Info: http://www.veenkoloniaalmuseum.nl/ of ritaberghuis@hetnet.nl

Veenkoloniaal museum, Museumplein 5, Veendam


D. Nieuw Buinen - duo expositie Lena Nieborg en Marjolijn de Wijk
1-6-2011 tot en met 27-8-2011

Lena is een textielkunstenares pur sang. Als verpleegkundige vertaalt zij haar kuntstwerken over de menselijke anatomie tot een originele kunstvorm. Zowel de binnen- als de buitenkant inspireren haar tot het ontwerpen van haar schilderijen. De fijne professionele kneepjes leerde zij van Colette Berends.

Marjolijn is een eigentijds quilter. Haar quilts kenmerken zich door haar bijzonder kleur- en materiaalgebruik, hetgeen zeer verrassende resultaten geeft. Samen met haar quiltgroep 'De Uitdaging' is ze op zoek naar nieuwe technieken en composities. Zo brainstomen zij over oplossingen omtrent alle noviteiten die maar met textiel en garens te maken hebben.

Atelier - Galerie De Naaidoos
Zuiderdiep 74, 9521 AV Nieuw Buinen
(afslag Nieuw-Buinen West)
(0599) 62 06 76
Geopend maandag t/m zaterdag 13.00-17.00 uur.
Groepen tot 50 personen mogelijk op afspraak.
http://www.denaaidoos.nl/expositie/

En dan de tijd die over is, besteden aan de winkel in Nieuw-Buinen... topdag toch? Ik ga een datum plannen!

NB. met dank aan het Quiltersgilde met hun zeer gewaardeerde Expositiekalender.

donderdag 23 juni 2011

Mooie kaart , blogger en twitter

Wat is het toch leuk om echte post te krijgen in deze digitale tijd en helemaal als het een bijzondere kaart is. Deze kreeg ik van Hannie voor een kleine wederdienst als het delen van een verfrecept (mooi wereld die quiltwereld).


Ondertussen blijven Google´s Blogger en Microsoft´s Explorer elkaar slecht verdragen. Hopelijk lossen ze die javascript problemen nu snel op, al denk ik dat Google bezig is met een offensief om z´n eigen Chrome te promoten en dus Explorer met opzet niet goed ondersteunt en dan kon het nog wel eens lang gaan duren.

Er is nog iets nieuws te zien op dit blog rechts, nl. mijn verfvirus twitteraccount. Twitteren is een vorm van micro-bloggen. Hele kleine berichtjes van 140 tekens (een soort sms-en) waarin je snel kunt vertellen wat je aan het doen bent, incl. links of foto´s. Handig als je niet altijd tijd hebt voor een lange blogpost! En ook handig omdat je het vanaf je mobiel (met internet dan) kunt doen! Als je dit ook wilt, het is gratis en eenvoudig, volg dan deze stappen:

1. Ga naar www.Twitter.com en maak een account aan (alleen een emailadres hoef je af te geven). Maak je profiel een beetje gezellig want als je je foto niet vervangt, heb je de bijnaam ´egghead´, eihoofd. En wie wil zo nou heten ;-).

2. Vervolgens ga je naar http://twitter.com/about/resources/widgets/widget_profile
Hier vul je je accountnaam in, en je drukt op Add to blogger. Voila, daar verschijnt je twitterbox al in je rechterzijbalk.

Als het nu even stil is op mijn blog, valt er in elk geval nog iets te lezen!

maandag 20 juni 2011

Verschillende kleurenseries op een rij

Hier nog even de stalenkaart van de serie van 36 kleuren van het vorige blog.
Voor alle duidelijkheid, je mixed deze kleuren zelf van een rood, een geel en een blauw in bepaalde verhoudingen, (ik heb het hier al eens beschreven: klik hier) mooi toch wat je daar allemaal van kunt maken:


Hier zie je de 100% tint in het midden, links ervan de 10% en rechts ervan dezelfde kleur maar dan met 10% onyx (zwart) erbij.

Nu ik voor de vierde keer de 36 kleuren heb geverfd (steeds gebaseerd op mixen met een gele, een rode en een blauwe procion), kan ik ze mooi eens op een rijtje zetten om te vergelijken:

Eerste helft:


Tweede helft:


Erg leuk om te zien. Je ziet dat de donkerblauwe Azuriet, de Turquoise en de Fuchsia/Toermalijn heel sterk zijn. Als die in een serie zitten, overheersen ze. Goed om te weten. Eigenlijk moet ik nu nog eens een serie doen met tinten die geen van allen overheersen, de citrien, de koningsblauw en de rode jaspis. Kijken wat daar weer uitkomt. Wordt vervolgd.

Verven met koningsblauw

Nu ik de kleur Koningsblauw toch in huis had gehaald voor de online colour workshop, wilde ik er gelijk maar even mee experimenteren. Dus het bekende 36 kleuren recept van STV erbij gepakt om goed te kunnen vergelijken en 36 kwart Fat-Quarters (dus 25x25 cm) geverfd.

NS. Ina mailde me dat kwart Fat-Quarters eigenlijk Fat-eights heten. Maar Fat-eights blijken weer halve Fat-Quarters te zijn volgens Marjolijn. Met z´n allen komen we er wel. Ik heb in elk geval lapjes van 25 x 25 cm gebruikt :-)

Dit keer de citrien en de roze toermalijn van STV en de Koningsblauw van Patchworkshop.de gebruikt.
Weer een tikje anders, mooi die blauwen in het midden.


Dit keer ook tegelijkertijd een 10% oplossing en een plus 10% onyx serie meegeverfd:


De kleuren zijn in het echt sprankelender. Dit is toch ook een setje waar je direct mee aan de slag wilt:


Maar ik ben dit keer streng voor mezelf, niet verven voor de voorraad maar kijken of je ze alle 108 (wat een spoel en strijkwerk inderdaad) in een quilt kunt verwerken. Dit keer met een rolmes uit de vrije hand, waarbij je golvende lijnen krijgt in de naad, direct maar aan de slag gegaan:


Van elk setje van 3 lapjes, kan ik 4 blokken van 10x10 cm. maken. Ik ben al lekker op weg:

zondag 19 juni 2011

Nog meer leuke koppies en Blogspot-probleem

Annemiek te Pas stuurde me naar aanleiding van de vorige blogpost een aardige mail met haar 6 knappe koppies die ze Lellebellen heeft genoemd (en als je de foto even vergroot weet je waarom). Ze heeft ze gemaakt naar aanleiding van wat portretten die ze in Veldhoven zag hangen, ze zijn 20x20 cm groot en gequilt met transparant nylon garen. Ik vind het een enige vriendinnenclub die ik hier graag even laat zien:


Nog even over reactieproblemen op blogs, toevallig kwam ik vandaag ook op dit blog:
http://exuberantcolor.blogspot.com/2011/06/comment-problem-on-blogger.html

Volgens mij hebben momenteel redelijk veel mensen problemen met reageren op een blogger of blogspot-blog omdat hun Google-inloggen dan raar gaat doen (je wordt telkens uitgelogt in een loop). Switchen van browser (alleen IE heeft het probleem) is een optie maar vrij lastig als je net klaar staat om een reactie te geven.

In dit blog wordt gesuggereerd dat je in je blog-instellingen (als eigenaar van een blog) de plaatsing van je reactieformulie op Pop-up venster moet zetten ipv. onder bericht ingesloten. Zie plaatje (als je kijkt naar de kleur van de tabbladen dan weet je waar je moet zijn):

Ik heb het inmiddels aangepast, dus als iemand nu nog problemen ondervind hoor ik het graag!

vrijdag 17 juni 2011

Workshop portretten


Dat is leuk... Bernina Nederland vond de portretten die Marijke en ik op een zondagmiddag hebben zitten maken zo leuk, dat ze ons uitgenodigd hebben om een workshop te komen geven in het maken van zo´n portret, in hun nieuwe Creative Center: klik hier.

Van puur plezier gaan we onze collectie karaktervrouwen nog maar wat verder uitbreiden deze zomer om genoeg voorbeelden te hebben en ter inspiratie van de cursisten!

vrijdag 10 juni 2011

Lucky me

Liesbeth had een paar weken geleden iets te vieren op haar blog kleurrijkleven nl. 25.000 views. En geloof me, Liesbeth leeft echt kleurrijk dus haar blog is zeker de moeite van het volgen waard. Dat vonden 25.000 views met mij dus was er een give-away georganiseerd.

En hoewel ik deze week al een kelder vol water en 2 dagen griep heb gehad, is het geluk nu dan toch met mij, gisteren plofte er een dikke envelop op de mat met deze geweldige naaitas erin:


Is het geen absoluut mooi plaatje? Die kleuren!! Ik moet er telkens even naar kijken. Maar niet alleen kijken, ik heb het ook gelijk in gebruik genomen, want ik was nog bezig met de klosjesquilt en dit was mijn huidige ´naaidoos´:


Niet echt een quiltster waardig wel, rommelpotje...
Nu ben ik echt een soort van georganiseerd:




Zo, hoe georganiseerd is dat?? Kan ik jullie gelijk even laten zien hoe het met de klosjesquilt gaat:


Ik schiet niet zo heel hard op, maar die rommelbak telkens uit- en inpakken hielp ook niet echt ;-). Ik ben heel blij met deze quilttas Liesbeth, dank je wel!! Wat is het toch leuk om iets handgemaakts te krijgen!

zondag 5 juni 2011

Naaien met plastic

Gelijk maar even onder de naaimachine gelegd om te kijken of ik er mee uit de voeten kon, nou prima!


Ik vind het zo´n bijzondere structuur, die gesmolten chipszak! Het lijkt wel zilverwerk Mijn opschrijfboekje is nog nooit zo mooi geweest...


Zou je dat nou ook kunnen combineren met vilt? Of zou je er kralen van kunnen maken? Allemaal nog uitproberen.

Vandaag liep wel wat anders dan ik gedacht had. Ik was van plan om naar kasteel Cannenburgh te gaan, maar gezien het weerbericht, zag ik daar van af. En maar goed ook, want om 13.30 uur stond onze kelder blank. En aangezien dit jaren dertig huis al 75 jaar familiebezit is, kan ik met de hand op mijn hart beweren dat het de allereerste keer is. We wonen op wit zand, aan de rand van de zandverstuiving met het grondwater op 6 meter diepte, dus het is puur regenwater via het kelderraam... 45 mm in totaal... Je ziet op de foto dat het water zelfs op het grind bleef staan, zo de kelder in ;-) die links om het hoekje zit.
Wel grappig, dat je blijmoedig een foto van het water staat te maken, en je dan nog geen idee hebt dat die waterplas tegelijkertijd bij je naar binnen aan het stromen is... LOL.


Gelukkig stonden er geen al te kostbare spullen en was alles na 2 uur dweilen weer droog. Ik weet niet hoe ze het in Vaassen gemaakt hebben (krap 30 km. van hier), maar ik ben er bang voor...

Workshop fusing en structuren met plastic

Het is wel hoogseizoen met workshops maar ik geniet er dan ook enorm van. Gisteren een workshop ´fusing en structuren met plastic´ bij Marjon Hoftijzer gedaan. Ik ben eigenlijk niet zo´n plastic-liefhebber, om zelf mee te werken dan. Ik hou van het gevoel van textiel, zacht en plooibaar. Maar ik wil toch alles een keer meegemaakt hebben, en de eindresultaten die ik ervan gezien heb zijn werkelijk prachtig, dus daar ging ik.


In de maanden ervoor had ik al allerlei tasjes en plasticjes verzameld dus eerst gingen we daar maar eens mee los.


En oh, wat vind ik die metaalfolies/chipszakken mooi worden:

Deze ging in het ´proefjesboek´ maar ´s avonds maakte ik er direct nog eentje om mee te gaan naaien:


Aan het eind van de middag hadden we dit boek vol proefjes gemaakt:

En ´s avonds moest ik nog even door gaan, ik had echt een plasticvirus te pakken, dus nu ligt dit klaar om zo doorgestikt te gaan worden:


Ook deze workshop is een aanrader voor iedereen die van experimenteren houdt. De harde plastics heb ik een beetje links laten liggen, maar dat is een persoonlijke keuze, er was zoveel te doen dat ik die ook niet gemist heb. Misschien schrijft Wil later deze week er nog wel over. Deze zachtere plastics kan ik eenvoudig als ´stof´ verwerken. Blij dat ik die ervaring nu ook heb!

woensdag 1 juni 2011

Voetjes workshop

Gisteren heb ik bij Huissteden in Barneveld een voetjes workshop gedaan, waarbij je de voetjes van je keuze op je eigen machine uit mocht proberen, echt leuk!
Klik hier voor mijn blogpost hierover.


Natuurlijk ging ik niet met lege handen maar wel met drie voetjes, een doos garen én een lege portemonnee naar huis. Deze doos garen is nu in de aktie en leek mij de moeite waard voor uren naaiplezier.

Helemaal mijn (verf)kleurtjes, leuk!

Problemen met blogger?
Nog even iets anders, ik lees van verschillende mensen over problemen met Blogger, het is niet volledig de schuld van Blogger/Blogspot, Internet Explorer is met een nieuwe versie (IE9) gekomen die bij veel mensen automatisch geinstalleerd wordt bij de updates en Blogger/Blogspot heeft wat startproblemen met IE9 (en niet alleen Blogger, ook andere sites die hierop niet voorbereid waren). Als je de (tijdelijke) problemen wilt omzeilen (posten, reageren), kan het handig zijn om tijdelijk even een tweede browser te installeren, bijvoorbeeld Chrome van Google zelf, (Blogger/Blogspot is ook van Google, dus die werken altijd goed samen), klik hier). Het is gratis en iedere browser heeft weer eigen voordelen. Je kunt beide browsers naast elkaar gebruiken.