dinsdag 29 maart 2011

Blokjes

Nee, ze zitten me niet lekker die in elkaar geprutste blokjes tussen de sashings, die er ook uitzien of ze in elkaar geprutst zijn ;-). Nog maar weer wat geprobeerd met dezelfde oranje lijntjes die me wel bevielen:



Ja, bevalt me beter, maar voordat ik van alles ga lostornen, eerst nog maar eens in het grote geheel bekijken:



Weet je wat, ik ga eerst eens een stukje rand maken om ernaast te leggen, word vervolgd!

zondag 27 maart 2011

Sashing

Nooit van gehoord, voordat ik met de sampler begon. Maar het zijn de tussenranden die de blokken aan elkaar verbinden. Als het even kan op een manier die iets toevoegt aan de quilt. Hetzij kalmte in een bonte boel, hetzij leven in de brouwerij als het een saaie quilt is.


Mijn sampler is redelijk rustig, en dus kan de sashing nog wel wat toevoegen. Marjon stelde voor om donkerblauwe randen aan beide zijden te voorzien van een oranje randje, in zoveel mogelijk kleuren oranje als ik in huis had. Eh, dat zijn er 18... ;-). Mooi gezicht he?


Ik was ook direct verliefd op het resultaat naast het blok.
Maar toen kwam ik op de knooppunten. De gespikkelde stof die we in gedachten hadden, was niet meer voldoende. Wel een andere, schuine vlek. Maar dan zie je ook direct waarom quilters altijd stofjes zonder richting in het patroon gebruiken...



Na wat peinzen gekozen om van de gestreepte delen een molentje te maken. Nu alleen nog even 36x herhalen, ach, soms is gedachteloos meters maken langs het naaimachinevoetje ook heerlijk.

zaterdag 26 maart 2011

Handgesponnen, handgeverfd

Soms weet je gewoon even niet wat je overkomt. Zo kwam vanochtend de postbode een pakje voor mij brengen. Met puberdochters die erg goed de weg weten op internet komt de postbode wel vaker langs maar niet zo vaak voor mij, dus dat is al een verrassing.
Maar de inhoud liet me stijl achterover slaan. Allemaal strengen handgesponnen wol, die met procion-verf in prachtige tinten paars en fuchsia is geverfd.
En een briefje van Marrie-jette, dat ze me hiermee wilde bedanken voor het ´delen´ van alles wat op mijn pad komt.




Marrie-jette is zelf juist degene die altijd vooraan staat om weg te geven wat ze heeft. Kennis, spullen, warmte. Als er iemand onbaatzuchtig deelt, is het Marrie-jette. En daarom word ik een beetje stil van deze door Marrie-Jette zelf gesponnen en geverfde wol. Omdat ik het zo mooi vind, maar ook bijna teveel eer vind voor iets wat ik zelf veel te leuk vind om te doen.

Lieve Marrie-Jette, je hebt me er erg blij mee gemaakt, maar maak me nooit meer zo verlegen ;-). Ik zal er iets moois van maken en dat via dit blog met liefde delen!
En daarna brei ik iets voor jou wat jouw handen niet meer kunnen. Omdat ik net zo graag brei als jij spint!

donderdag 24 maart 2011

Bargello vervolg

Ik hobbel van het ene naar het andere project, en deze week was de Bargello weer aan de beurt. Het ´officiele´ gedeelte is af, en nu is het nadenken over de rand.
Aanvankelijk dacht ik het zo te doen:



Maar mijn preview in Photoshop maakte me niet heel gelukkig. Nog maar wat verder geexperimenteerd:



Wordt al wat losser maar nog steeds vrij stijfjes wat mij betreft. Nog een derde variant geprobeerd:



Mmm, ik kom er niet goed uit. Misschien even laten liggen.

In de Bargello cursus (3 avonden) van Marjon Hoftijzer-Boer zijn er nog meer zelfgeverfde stroken gebruikt.

Ik blogde er (met recept) vorig jaar zomer al over, deze linker twee bijvoorbeeld:


Maar ook de Bargello in printstoffen vind ik prachtig.

En deze gaat nog verder boven op het stramien van de (zelfgeverfde) Bargello, ook prachtig:



Ik vind het erg leuk om te zien dat we vanaf hetzelfde startpunt, met dezelfde ingrediënten, tot zulke verschillende resultaten komen. Ook daarom volg ik graag in groepsverband lessen! Het seizoen is bijna weer afgelopen dus er moeten nu wat projecten afgemaakt worden.

maandag 21 maart 2011

Expositie Elly van Steenbeek

Gisteren kreeg ik de officiële aankondiging in de emailbox van de expositie van Elly van Steenbeek:

Ik verheug me er op!

vrijdag 18 maart 2011

Nog meer blaadjes

Vandaag telkens weer een paar blaadjes gemaakt, echt leuk om mee te spelen. Op advies van Suze nog wat meer laagjes stof gebruikt, werd nog mooier.






Een deel van de kantjes is zelfgeverfd. Procion verf pakt wel iets minder goed op synthetisch kant maar toch wel genoeg om verschil met wit te maken. Hier een wasrek vol kantjes in twee verschillende kleuren:



Hiervoor vul je gewoon een emmertje met soda-oplossing, plus 20 ml. procion verf in de gewenste kleur en stukjes kant in allerlei verschillende kwaliteiten. Door het verschillende materiaalgebruik in het kant, pakt het overal anders op. En dat is weer heel leuk terug te zien in de blaadjes!

dinsdag 15 maart 2011

Voorjaar in de lucht

en een heatgun om mee te spelen. Wil Duyst heeft helaas geen blog anders kon ik daar naar linken, maar van haar zag ik laatst prachtige blaadjes die ze gemaakt had door stofjes te stapelen, in een bladvorm te stikken en dan met de heatgun te bewerken. Dat heb ik vandaag maar eens uitgeprobeerd, safety first, in de schuur ;-).



Ik vind ze nu al mooi, daar zet je toch geen steekvlam, eh opgevoerde haarföhn op...?
Oh toch wel in het belang van het experiment:



OK, wel mooi, iets meer organisch, alleen de ondergrond moet niet te effen zijn, beter één van mijn geverfde lappen gebruiken in de volgende ronde. Maar lekker fris groen dit voorjaar!

maandag 14 maart 2011

De rust is weergekeerd

Een bonte boel is één, maar dan wel op een rustige achtergrond! Ik heb verschillende lapjes bij elkaar gezocht en op het voile vastgenaaid en nu ziet de leunstoel er zo uit:

Gelukkig kan ik nu weer helemaal los gaan in de rand. En ik moet nog een plekje vinden voor het visitekaartje. Genoeg te denken nog...

zaterdag 12 maart 2011

Droomstoel Quilt


Van Tineke , ontving ik binnen 2 dagen een geweldig leuk boekje met de titel DreamChair Quilts om een leunstoel voor aan de muur te maken van mijn kofferbak vol meubelstofstalen. Het is natuurlijk al heel leuk als je zomaar een boek krijgt toegestuurd maar het was ook nog een schot in de roos.




Kijk dit is het oude kaartje dat ik op één van de stofstalen vond, net zo´n soort stoel! Dit moet ´m echt worden voor meneer Florijn.




Ik ben eerst begonnen met de stoel zelf, en dat viel nog niet mee, veel stoffen zijn natuurlijk toch ´neutraal´ anders worden ze niet verkocht. Maar ik wilde een bonte boel, die niet al te saai werd. Uiteindelijk een setje bij elkaar gevonden, de tekening op vliesofix overgenomen, de delen uit stof geknipt en bij elkaar legt.
Toen alles goed was, papier eraf, omgekeerd, en een voile katoen erover heen om de delen op vast te kunnen strijken.

En zo ziet de stoel er nu uit:


Die olijfgele kleur zag je in de jaren zestig heel veel in pluche, wij hadden thuis ook zo´n bank, ik moet er telkens even over aaien.

Geen zorg over de kierende witte naden, daar gaat nog een koordje overheen en wordt dan doorgequilt. Ik zet de delen nu eerst provisorisch vast met transparant garen en zigzagsteek op de voile.

En ik ga eens nadenken over de achtergrond, want daar wil ik dat kaartje in terug laten komen. En voor de rand wordt het heel veel kleine lapjes aan elkaar naaien ben ik bang ;-) want het zijn natuurlijk allemaal kleine stukjes. Maar dat past wel bij zo´n patchwork-stoel.

Bedankt voor het leuke boek Tineke! Wordt vervolgd...

vrijdag 11 maart 2011

And then we set it on fire

Een geweldige blogtitel en het blog bestaat ook echt, klik hier. En toen ik vanochtend met de nieuwe heatgun gewapend de schuur in trok, voelde ik me ook zo.

Hierbij de eerste voorbeelden van zomaar wat synthetische stofjes op zomaar een restje sandwich van katoen: geen doel, anders dan uitproberen. Het stinkt maar het is echt leuk. Alleen had ik iets meer spektakel verwacht gezien mijn veiligheidsbril en barbecuegereedschap...;-). Dit deed nog het meest denken aan een opgevoerde haarföhn, en dat is het natuurlijk feitelijk ook.





Ok, de les van vandaag, niet te dik, echt heel erg synthetisch spul als kant en voile (organza van polyester of nylon) werkt het beste. En laagjes stapelen is het leukste. Wordt vervolgd.

woensdag 9 maart 2011

Meer machinaal quilten

Voor een project wilde ik experimenteren met het verven van kleurverloop op een lap aan de hand van een foto.

Ik had een mooie zonsondergang foto gevonden en daar met behulp van Colorhunter, de belangrijkste kleuren uit gedestilleerd:



Deze kleuren aangemaakt met procionverf en aangelengd zodat ik er mee zou kunnen schilderen op een lap. Bij de derde heb ik niet alleen kleurverlooplijnen maar ook een gele bol als zon geschilderd. Doordat de kleuren in elkaar overlopen, werd het eindresultaat verrassend subtiel.



Met wat schuiven en plakken, en geinspireerd door de Aurora techniek van Lisa Walton, kwam ik hier op uit:



Dat leek me nou een ideaal quiltproject om mijn machinaal quilten te verbeteren. En dat heb ik weer gedeeld op het Berninablog, klik hier.

dinsdag 8 maart 2011

Kofferbakgeluk

Kijk nou wat ik in mijn kofferbak heb liggen:



Daar wordt een mens toch heel blij van? Van een stoffeerder met een lange historie die nu gestopt is. Op sommige stalen zit nog een kaartje met een zes-cijjferig telefoonnummer zonder kengetal (jaren vijftig?). Ik wil eigenlijk met de historie in gedachten, een quilt maken voor de man die zo van deze stoffen hield. Want mijn hart gaat ook nog altijd open als ik dit soort mooi gemaakte stof zie, jacquardweefsel, dubbelweefsel, hoe complexer hoe beter. Toch mijn textieltechnische afwijking denk ik.

Maar wat er mee te doen, want een artquilt zit er misschien niet direct in ;-). Misschien een uit de vrije hand gesneden logcabin. Of iets als deze oude amish quilt uit 1918 (ongelooflijk tijdloos eigenlijk he?:



Wie heeft er nog een goed idee?

maandag 7 maart 2011

Labels met behulp van fototransferpaper

Om een quilt af te werken, is een label mooi en noodzakelijk als je de quilt ergens naar toe wilt sturen of achter wilt laten. Met daarop de nodige informatie. De naam, door wie de quilt gemaakt is, wanneer, de maat, en eventueel een afbeelding van de oorspronkelijke inspiratie of een logo. En wat te denken van een postcode plus huisnummer voor het geval je quilt in de post kwijt kan raken?

Een makkelijke manier om zo´n label te maken is een etiket in Word op te maken en deze op transferpaper uit te printen.

Hier een korte werkwijze:
1. Maak in Word een etiket aan met de benodigde gegevens, al dan niet met een afbeelding ingevoegd.


2. Een programmaatje waar ik ontzettend veel plezier van heb, ook hierbij, is het Knipprogramma. Op nieuwe computers zit dat er standaard op, anders kun je Screencapture hier gratis downloaden.
Met dit programmaatje kun je op je beeldscherm een rechthoek selecteren en vervolgens als plaatje opslaan. Maak van je Word-document een ´plaatje´ via Screencapture of het knipprogramma (wellicht eerst even afdrukvoorbeeld oproepen om een ´schoon´ plaatje te krijgen). Deze uitsnede sla je op.

3. Vervolgens open je deze afbeelding in het programma Paint wat standaard op een computer zit. In Paint zit de optie afbeelding draaien/spiegelen.



Spiegel de afbeelding via de knop ´Draaien´ en sla deze op.

4. Nu kun je de afbeelding weer invoegen in een nieuw Word-document, dat komt er dan zo uit te zien:



Je kunt er ook meer onder elkaar plakken voor een efficienter gebruik van het transferpapier. Als je het lege restant van een vel recht afsnijdt, kun je dat overigens ook een tweede keer opnieuw gebruiken.

Dit kun je printen op fototransferpapier in de Inkjetprinter. Op maat snijden, en met de goede kant op de stof leggen, bakpapier erop en een heet strijkijzer. Af laten koelen! Tot slot trek je voorzichtig het ruitjespapier er af. Ik strijk ze op de tunnel, daar is de stof glad, voordat de tunnel vastgenaaid wordt! Maar op een wit lapje strijken en daarna als label opnaaien kan natuurlijk ook prima.



En nu zijn jullie natuurlijk nieuwsgierig naar de voorkant die bij deze labels hoort ;-), nog even geduld...

zondag 6 maart 2011

Sampler met rand

Als je nog niet zoveel ervaring hebt als ik, en je niet direct ziet wat een ontwerp nodig heeft zoals meer ervaren quilters, is het geweldig als je met behulp van Photoshop en Excel, alvast wat in de toekomst kunt kijken met je ontwerp. Zo weet je precies wat je nog moet kopen of verven, wat je nog moet naaien en alles in de zekerheid dat je iets maakt wat je uiteindelijk ook mooi zult vinden.

Dit zijn een paar (rand)variaties die me bevallen, met de diamant uit het Storm at sea block uit het midden:



Maar deze is het uiteindelijk geworden, ik kan de verfschuur weer in!

donderdag 3 maart 2011

Nog meer modern vanuit een traditie

In het verlengde van mijn vorige post, hier nog een plaatje van een quilt waar vriendin Marijke mee bezig is:








Het is een ontwerp van Vaserely, een optische art-kunstenaar. En tegelijkertijd opgebouwd uit blokken die we in de quilttraditie kennen als het cubus-block.

De stof is handgeverfd in gradaties (inderdaad daar zijn wel wat proefvervingen aan vooraf gegaan!). Ik vind het echt prachtig worden, wat een goed gebruik van kleuren waardoor je zoveel diepte krijgt. En dat op het indrukwekkende formaat van 2 x 2 meter!!

dinsdag 1 maart 2011

Traditioneel én modern

Dank voor jullie leuke reacties onder de blogpost over de sampler. Ik ben ook een voorstander van de traditie behouden en het nieuwe daaraan toevoegen. En het allermooiste vind ik het nog als quilters in staat zijn om op de basis van de traditie iets moderns neer te zetten. Dat klinkt cryptisch maar ik kan wel wat voorbeelden laten zien. Met name het Storm-at-sea block leent zich heel goed voor het maken van achtergronden.



Deze prachtige quilt is van Wil Opio Oguta. Inmiddels heeft ze de quilt nog moderner gemaakt en die kun je in september in Birmingham bewonderen. Maar op deze foto kun je het block nog goed zien.









En ook deze zonsondergang vind ik beeldschoon (hier te vinden)










Of wat te denken van deze combinatie, waar de naam van het block nog maar eens benadrukt wordt. (hier te vinden)










Storm at sea is wel een block wat zich bij uitstek leent voor achtergronden. Maar deze op het block Ocean waves geinspireerde quilt, vind ik ook mooi in combinatie met de vissen en golven. (hier te vinden)









Soms is een block de basis maar word het toch anders door eraan te sleutelen en felle kleuren te gebruiken zoals in deze pineapple quilt (hier te vinden










Op het blog Quilt Inspiration vind je nog meer voorbeelden van traditionele quilts die door het kleurgebruik weer heel modern worden. Zoals deze kaleidoscope quilt.






Of deze quilt die ook nog als patroon gratis te downloaden is. (klik hier)











Ik vind het prachtig als je voort kan borduren op een traditie. Daarom vond ik het leuk om de sampler te maken en me te verdiepen in verschillende blocken. Als de sampler af is, ga ik als eerste met dit moderne kleurenwiel aan de slag (klik hier). De basiskennis voor het naaien zal me daar wel bij helpen!