dinsdag 19 april 2011

Borduurgaren verven

Borduurgaren verven is supermakkelijk, laat de streng borduurgaren een half uurtje in een soda/zoutoplossing inweken (tot het naar de bodem zakt zeg maar).
Dan drijfnat in een bakje of op een stuk magnetronfolie en de procionverf in de gewenste kleuren erop druppelen of met een (spons)kwastje aanbrengen.




De geduldigen onder ons, wachten dan een dagje, maar ik heb het in de magnetron gezet, (met het deksel erop!), 30 seconden vol vermogen, en dan een uurtje af laten koelen. Misschien was het eerste bakje (wat eruit ziet of er een verfbom in ontploft is) (oh ja, echt afdekken he!!), wel iets langer dan 30 seconden (weet het wel zeker).

Maar dat hindert allemaal niks, de verf en de katoen kunnen er wel tegen, alleen lopen de kleuren dan meer door elkaar.

Uitgespoeld, even in heet water met kleurfixatie, weer uitgespoeld, laten drogen en op een kartonnetje gewikkeld.
















Met een stekenboek in de hand, ben ik direct aan mijn stekenlap begonnen, wat is dat toch een heerlijk werkje! Dit is op een lap bourettezijde, dat is wat groffer van structuur en zijde is fijn om in handen te hebben.



Dezelfde dag kreeg ik nog een verzameling borduurgaren in allerlei kleuren van de moeder van een goede vriend. Ook al is het eens geverfd, je kunt er gewoon nog een keer overheen verven op deze manier. Het verlevendigt het garen en dat is niet alleen leuker om te zien in het eindresultaat maar ook leuker om mee te werken. Deze waren oorspronkelijk 100% turquoise en zijn met deels donkerblauwe procion en roze toermalijn-procion nog mooier geworden:



Als je borduurzijde in handen hebt, denk er dan om, om de soda te vervangen door de azijn! En de streng even af te binden op 1 plek. Maar dit is borduurkatoen die al als streng verkocht wordt!

7 opmerkingen:

joke zei

Als je soda vervangt door azijn bij zijde en wol moet er dan ook nog wel een zoutopossing bij?

Nienke zei

Zout is ´facultatief´ (mag wel hoeft niet), ik denk dat je het verschil in dit geval niet zou zien als je het weg zou laten. Het zet de vezel wat verder open zodat het de verf kan absorberen, maar je gebruikt een hoge concentratie verf op weinig materiaal dus het komt altijd goed. Alleen de soda en azijn zijn echte binders, dus als je die vergeet, spoel je de verf er voor een groot deel weer af.

Leny Huneman zei

wat een leuk idee, zelf borduurgaren verven. Ik moet het altijd even horen en denk dan, ja!!
Tuurlijk kan je ook garen verven net als stof, maar kom er maar op. Wat neem je al basisgaren?
breikatoen?

Nienke zei

@ Leny nee, brei of haakkantoen is me te dik, gewoon katoenen borduurgaren wat ze bij de lokale stoffenwinkel verkopen in diverse diktes!

mia zei

Hoi Nienke, zelf heb ik heel dun haakgaren geverd als je dit met de naald voor metalicgaren gebruikt (het grote oog) komt de draad er mooi bovenop te liggen, niet te snel gas geven maar steekje voor steekje krijg je een mooi resultaat.
Maar daar moet je van houden.
gr.mia

Nienke zei

Oh daar hou ik vast van, ik ga het uitproberen! Dank je wel voor de tip

Dea zei

Wat een goed idee! Het zijn prachtige garens geworden.
Leuke tip, Mia, bedankt!