dinsdag 30 november 2010

Shibori Sampler




















Terwijl de lappen op tafel lagen, bedacht ik me dat het leuk zou zijn om een sampler te maken van alle goed gelukte stukjes shibori. Dus bij elkaar gezocht wat ik van ´t zomer al gemaakt had, en wat uni-lapjes maar dat was niet zo´n fijne kleurcombinatie. Daarom wat geschoven en twee composities gemaakt:


Variant 1:






En variant 2 met de lapjes van zaterdag:







Afgewerkt met een samengesteld randje van de restjes.


Nu heb ik mooi twee quilttops om met mijn nieuwe Bernina naaimachine het vrij quilten uit te proberen, word vervolgd!

zaterdag 27 november 2010

Paalshibori bij Wil

Vandaag samen met Suze een workshop Paalshibori bij Wil Opio Oguta gevolgd in Almere. Bij paalshibori wikkel je een lap stof op verschillende manieren om een pvc-pijp heen. De pijp kan verschillende maten hebben, de stof kan op verschillende manier gevouwen worden, je kan strak en los wikkelen en zo zijn er zeer veel variabelen te bedenken. We hebben er een aantal uitgeprobeerd en dat was echt supergaaf. Heerlijk om er een expert bij te hebben die ziet wanneer je de fout ingaat of je opmerkzaam maakt op de uitkomst van wat je aan het doen bent. Ik werd dan ook heel erg blij toen ik vanavond de onderstaande lappen stond te strijken. Bedankt Wil voor de leuke en leerzame dag, en jammer Corinne dat je er niet bij kon zijn!

PS. De ondergrond was voor de eersten een gifgroene lichte lap, met als tweede kleur paars, en de laatste zalmroze met een oranjebruine tweede kleur.











vrijdag 26 november 2010

Hollandse hartjes

Gisteravond direct aan de slag met hollandse stofjes in een hartvorm voor de hartenaktie van Shirley Goodwin. Hier het eerste magere snel/snel - dat wordt nooit wat - resultaat. De cordonrand linksom is nog van rechte stof (oh ja schuin snijden), de cordonrand rechtsom is al schuin gesneden. Beide uit de losse pols eronder gestikt. Niet echt fraai, onregelmatig en het komt omhoog. Dus de boeken er maar eens op na geslagen.

In dit boek, Piping hot curves, vond ik een bruikbare uitleg (staan trouwens ook prachtige uitwerkingen in). Mooie gelegenheid om me deze techniek eigen te maken.


Je snijdt dus schuine stroken van 2 cm., strijkt deze dubbel, legt er een katoenen draad tussen en naait deze met een ritsvoetje vrij strak dicht met ruimte voor nog een stiksel tussen de dikke draad en dit stiksel.




Vervolgens stik je dit band aan de goede kant van de stof, langs de rand van de vorm.

Je kunt eenvoudig hoeken, maken, door de naald te laten zakken in de stof, voetje omhoog, en de stof in de juiste hoek te verschuiven. Later kun je dit wel inknippen.










Als je helemaal rond bent, knip je driehoekjes uit de rand om de overtollige stof kwijt te raken, voordat je gaat omvouwen.

Vervolgens keer je de randen al strijkend naar achteren, waardoor de piping naar de buitenkant gaat en de vorm mooi afgewerkt wordt. Deze vorm stik je vervolgens in de naad op een ander lapje. Ik heb tegeltjesstof gekocht met nog veel meer lieve hollandse plaatjes, dus ik kan mooi nog even dooroefenen op deze leuke techniek!

donderdag 25 november 2010

Oproep voor Healing Hearts blocks


















Shirley Goodwin ken ik vanuit een online class, zij doet op haar weblog een oproep voor het insturen van hart-blokken om quilts van te maken voor de nabestaanden (vrouwen en kinderen) van een mijnramp in Nieuw-Zeeland.
Ze wil het liefst zo snel mogelijk wat kinderblokken om de kinderen met kerst in elk geval een ´hartverwarmend´ dekentje te kunnen geven.

Dit zijn de vereisten:

- creme achtergrond – calico is fine

- 6 ½” onafgewerkt -> 16,5 x 16,5 centimeter.

- Pieced or appliquéd hart of harten.

- Elke bewerkt stofje is goed, voor de kinderen is het leuk als er ook kinderstoffen tussen zitten. En misschien is het een idee om typische hollandse stofjes te gebruiken om te laten zien dat er ook vanuit Nederland wordt meegeleefd.

Dit is het adres waar je je block naar toe kan sturen:

Shirley Goodwin
51 Charles St
Rangiora 7400
New Zealand

PS. En denk niet dat ze niet zitten te wachten op reacties uit Nederland, Shirley heeft me al laten weten dat ze het het heel erg waardeert.

zaterdag 20 november 2010

Drukke week


November is een drukke week op het werk maar de week werd op twee manier nog wat leuker dan deze al was.
Allereerst klepperde mijn brievenbus, en lag er een pakje van Aart op de mat. Met een agenda-omslag in precies de kleuren die ik gevraagd had, een print van de foto die ik van ´t zomer al zo bewonderde en prachtig bewerkte stoffen. Ik moest er telkens weer even naar kijken terwijl ik op pad was voor besprekingen.

En hij had er iets heel leuks bij gedaan, een boekje over smeedijzeren hekwerken, een vondst bij de lokale boekwinkel. Echt super inspirerend. Ik ga maar gauw weer aan de slag met mijn linosnede van het rozenprieel.

En verder hadden we weer een bijeenkomst van onze quiltgroep, waarbij we op zoek zijn naar een eigen stijl. De opdracht was o.a. om een selectie te maken van (kunst of anderszins) zaken die je inspireren. Hier een collage. Ik word echt blij van wat hier op staat. Goede oefening, nu de grootste overeenkomsten nog op een rij zetten.

zondag 14 november 2010

Meer krimp

Nu ik de smaak te pakken heb, en nog een box vol geverfde bourettezijde, vandaag nog maar eens wat ingepakt. Bourettezijde verft erg mooi, maar is heel los van weefsel, dus ik vind het niet eens zo fijn om mee te quilten. Voor dit doel is het echter meer dan prima!


Hier wat materialen bij elkaar gezocht, reepjes van een velletje foam, een onderzetter, beschermingshoekjes van een stellingkast, plastic lichtgevende vlindertjes (ook leuk om mee te stempelen trouwens) en weer veel knopen.






Alles weer netjes inpakken. Wel oppassen met naaien, in foam kan het niet zoveel kwaad maar als je op knopen stuit, breekt je naald. Dus liever wat ruimer omnaaien.




Zo, alles ingepakt. Weer het korte wasprogramma op 40 graden, en klaar:



Hier zie je trouwens goed dat je losse flappen wel vast moet zetten. Links en rechts in het midden en een stuk boven aan heeft zich niet gehecht. Maakt niet uit hoe, grofweg wat cirkels, of lijntjes, als het maar even op elkaar geklemd zit zodat het op elkaar kan vilten. De krimp is trouwens ongeveer 25%, dat je daar ook rekening mee houdt ;-).

Het leuke is dat je nu een hele zachte lap hebt, waar je lekker met kraaltjes en borduursteken mee aan de slag kan. En daar zocht ik al eventjes naar, dus wordt vervolgd.

vrijdag 12 november 2010

Quilten + Vilten = Krimpen = Structuur


De serie Eigentijdse quilts, is één van mijn favoriete boekenseries. En kort geleden kwam er één uit met het thema kleur, textuur en vervorming.

Het is een inspirerend boek, al klopt niet alles wat er in staat (zo denkt de schrijfster dat je wol niet met Procion MX kunt verven omdat dat niet zuur is... maar dan vervang je de soda toch door azijn niet waar?).

Wat ik echt een leuk hoofdstuk vond, is het hoofdstuk Krimp waarbij ze op allerlei manieren structuren in stoffen weet te brengen. Vandaag experimenteerde ik op eigen houtje maar eens met wat ik in huis had, zonder het wateroplosbare garen wat zij gebruikt.

Hier heb ik een geverfd lapje bourette zijde op een lapje wolvlies gelegd. Dit wolvlies is eigenlijk een halfproduct, het is al een vlies en dus makkelijk verwerkbaar, maar je kunt/moet het nog verder vervilten om er een stof van te maken.
En onderop een lapje chiffon-zijde in een elastische binding (om de wol af te dekken, zowel in het belang van je naaimachine als in de wasmachine).

Zijde en wol zijn beide een dierlijke vezel met schubben en grijpen onder invloed van zeep, warmte en beweging, in elkaar. Omdat het wolvilt nog niet gekrompen is als halfproduct, kun je die mooi gebruiken om structuren te maken waarbij het de zijde eerst ´aanvat´ en vervolgens ´meeneemt´ in het krimpproces. Behalve op de plekken waar je harde dingen vast maakt waardoor het niet mee kan krimpen!


Met dit principe in gedachten heb ik als eerste met vrij machinaal quilten, grote en kleine knopen tussen de toplaag bourettezijde en het wolvlies genaaid. Zonder voet want anders kom je niet om de harde verhogingen heen!





Voor een tweede lapje heb ik met de normale voet vierkantjes genaaid (of eigenlijk eerst tunnels) en daar bingoballetjes en schijfjes in laten zakken en afgegrensd door de dwarslijnen te naaien zodat ze opgesloten zaten.


Zo zag de achterkant eruit.








Deze lapjes gingen op het miniwasprogramma van 40 graden, 30 minuten met zeep in de wasmachine. En kijk eens wat er uit kwam:






Als het droog is, knip ik de knopen er weer uit via de achterkant. De stof is zo vervilt dat dat zonder problemen kan.

In het boek, sandwiched ze met witte stof, en verft naderhand in een koudwaterverfbad. Dat ga ik ook nog eens uitproberen, want dit smaakt naar meer! En zijde en wol reageren allebei onder invloed van azijn met procionverf, maar wel verschillend in kleurdiepte dus dat kan hele leuke effecten opleveren!

woensdag 10 november 2010

Naaimachine

Mooi is-tie he? Deze Bernina Aurore 440 QE naaimachine.
Staat al 6 weken ingepakt op mij te wachten. Ik kocht hem na de workshop met Katie Pasquinie Masopust, van Bernina, die de bruikleen naaimachines sponsorde.
Kreeg hem mee met een Frans boekje. Heb natuurlijk gemaild of ik een Nederlands boekje kon krijgen, al was het via PDF. Was geen punt. Maar het komt niet. Ligt het aan de Fransen? Of aan de Nederlanders? Ik weet het niet, ik weet wel dat ik met enige treurigheid maar doornaai op mijn trouwe Pfaff die nooit klaagt, nooit frans tegen me praat, en ook zonder handleiding goed te gebruiken is.

Maar deze klaagzang heeft ook iets goed in petto. Want al googlend kwam ik op een website van een mevrouw, Marja Gerrijts-Rozema, die er een missie van heeft gemaakt om handleidingen van oude machines te verzamelen, en te koop aan te bieden voor wie ze zoekt, waarbij de opbrengst geheel ten goede komt aan de Parkinson vereniging.
Zo heeft ze al 3000 euro opgehaald die ze deze maand gaat overhandigen, is het niet fantastisch?

Wil je haar ook helpen, om haar collectie compleet te krijgen, of ben je zelf nog op zoek naar een handleiding voor een (oudere) naaimachine, dan kun je hier alle informatie vinden:

klik hier




Helaas kon ik mijn gewenste handleiding niet kopen voor het goede doel, ik had het met plezier gedaan. De machine is nog te nieuw... Ik denk dat ik hem nog maar eens oppoets terwijl hij werkeloos staat mooi te wezen.

dinsdag 9 november 2010

Makkie, of toch niet?

Het lastige van de omgekeerde weg bewandelen (beginnen met vrij quilten ipv. traditioneel quilten), is dat je soms onderschat wat je nog niet weet.


Zo ben ik nu bezig met het naaien van een sampler in cursusverband bij Marjon Hoftijzer, zodat ik wat proef van de traditie en de techniek. Erg leuk, en appeltje-eitje..., hoe moeilijk kan het zijn..., paar vierkantjes en driehoekjes aan elkaar zetten..., toch...? Nou, dan eindig je dus zo.



Lostornen maar weer, oh ja, zo moet-ie in elkaar! Indiana Puzzle heet dit blok en je kunt er prachtige quilts mee maken omdat de kleuren in elkaar kunnen grijpen en zo overlopen.







Ondertussen vlijtig verder met nog zo´n traditionele techniek voor de optische bol, ik heb er wel schik in!



Wat zorgen die handgeverfde stoffen voor mooie resultaten! En ondertussen leer ik er ook nog veel van.

zondag 7 november 2010

Waar kun je stof verven leren?

Hoe begin je met verven, kun je dat ook ergens leren? Die vraag krijg ik met enige regelmaat via de email. En eigenlijk is het zo, als iemand je even een dag op weg helpt, kun je daarna heel makkelijk zelf verder. Want mislukken, dat kan eigenlijk niet bij het verven van stoffen. Als het je niet bevalt, verf je het gewoon nog een keer.

Natuurlijk heb ik hier op mijn blog wel wat stap-voor-stap verhaaltjes geplaatst, zie bijvoorbeeld:

- Wat je moet weten over stofverven voordat je begint - Klik hier
- Wat voor verf gebruik je? Klik hier
- Hoe verf je een serie van 38 kleuren met 3 basiskleuren? Klik hier
- Hoe spoel je die lappen uit? Klik hier
- Hoe maak je de verf aan, hoe meet je de verf af? Klik hier

Maar zien is nog weer iets anders dan lezen, en voor diegene die niet weten hoe te beginnen, kan het volgen van een (dag-) workshop echt helpen. Bij Marjon Hoftijzer kun je in kleine groepen van vier alle kneepjes van het verfvak leren:


Marjon Hoftijzer Boer in Harderwijk / Gelderland








vrijdag 5 november 2010

Uservoice


Als blogger ben je vooral aan het zenden, en mis je wel eens interaktie. Natuurlijk is het heerlijk om reacties te lezen maar je ziet daarmee maar het topje van de ijsberg aan wat er leeft onder je bezoekers.

Daarom is nu links in het scherm een nieuw tabknopje verschenen met Feedback erop. Dat heb ik zelf geinstalleerd via deze site: klik hier

Het is in de basis een gratis applicatie, waarmee je wensen van je bezoekers kunt bundelen. Stel, jullie willen graag meer weten over verven met een bepaald type verf of weten wat een bepaald experiment doet. Dan kun je dat in de box kwijt.
Als anderen daar nou ook nieuwsgierig naar zijn, dan kunnen ze (naast eigen suggesties) ook stemmen op deze suggestie.

En ik beloof jullie telkens dat te bespreken waar de meeste vragen naar zijn. Hoe is dat?! Ik hoop dat jullie mij willen ´voeden´ met jullie vragen en wensen via de feedback-knop!

woensdag 3 november 2010

Inspirerende kleuren


In 2005 bezocht ik de European Art Quilt tentoonstelling in Tilburg (met onder andere deze artquilt van Marjon Hoftijzer) en vond dat zo indrukwekkend dat ik (zonder ooit een quilt gemaakt te hebben), me aanmeldde bij Dreamline voor de cursus Vrij Ontwerpen. Moedig niet?

Twee jaar lang, ontwierp ik dat het een lieve lust was maar na twee jaar kon ik alleen nog maar voor- en achteruit stikken... Dit was overigens evengoed het eindwerkstuk van het tweede cursusjaar (jazeker, met alleen voor- en achteruit stiksels... ):



In 2007 trof ik vervolgens Elly van Steenbeek op een expositie met haar art quiltgroep Stiqs in Veenendaal. Ik heb haar art-quilts altijd prachtig gevonden, en ze vertelde zo enthousiast over haar techniek dat ik daarna besloot door te pakken en alles te gaan leren wat nog nodig was om ooit art-quilts te kunnen maken, zoals vrij machinaal quilten (bij diezelfde Marjon Hoftijzer die dicht bij me bleek te wonen!).

Nu mailde die zelfde Elly (die natuurlijk niet weet welke invloed ze ooit op mij gehad heeft...) mij een magnetron-verfmethode door, die ik nog ga uitproberen en waarvan ik de resultaten hier zal tonen. En terwijl ik door haar website bladerde kwam ik ineens op deze pagina terecht en dat vind ik toch zo´n inspirerende verfpagina.
Klik hier om naar de pagina te gaan.



Een foto kan heel inspirerend zijn vanwege de kleurverhoudingen in de foto. Op internet zijn applicaties te vinden waarmee je eenvoudig de kleuren kunt destilleren uit een foto, je vind dat programmaatje onder andere hier: klik hier



Misschien ga ik nog wel eens een serie kleuren in foto´s ´verven´. Dat lijkt me een hele leuke uitdaging. Hoewel ik de foto´s niet na wil gaan maken, kun je natuurlijk in dezelfde verhoudingen een grafische quilt maken. Of ben ik nu te systematisch bezig ;-). Mijn onvermijdelijke karaktereigenschap die bij het verven soms ook erg handig is!

dinsdag 2 november 2010

Mijn quilts tot nu toe

Met 5 andere vrouwen zit ik in een ´op weg naart art-quilt-groep´ bij Marjon Hoftijzer waar we onze eigen handtekening en stijl hopen te vinden. Ik ben daar tussen de bedrijven door al steeds over na aan het denken, door bij iedere kunstenaar weg te mijmeren wat me aanspreekt en waarom.

En het leek me leuk om al mijn quilts tot nu toe eens op een rijtje te zetten om te kijken of er een rode draad in zit.


Quilts aan de hand van geverfde kleurenseries:

















Portretten:


















Quilts met de hand volgens de methode van Colette Berends:





Vrije ontwerpen:








Mmmm, de enige lijn die ik zie zijn de heldere kleuren en handgeverfde stoffen. Die hou ik vast ;-), terwijl ik mijn zoektocht vervolg.